Kunst Litteratur

M/M (PARIS) M/MEDITATION IN COPENHAGEN

M/M (PARIS) M/MEDITATION IN COPENHAGEN

Kunstforeningen GL STRAND

 

 

M/M (PARIS) M/MEDITATION IN COPENHAGEN

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

Forrykt. Finurligt. Forunderligt er ord, der kan siges om M/M (PARIS) M/MEDITATION IN COPENHAGENs udstilling, der lige nu kan opleves på GL STRAND.

 

Ved første uvidende øjekast mødes man af, hvad man kunne opfatte som ‘fake’ kunst. Over 60 store plakater averterer forskellige begivenheder, lige fra opera til udstillinger på verdens førende museer. Dernæst præsenteres vi for et hav af bøger anlagt på en skulpturel måde.

 

 

 

 

M/M (PARIS) M/MEDITATION IN COPENHAGEN

Foto: Roxnakowsky

Ikke ‘fake’

Der er dog ikke tale om ‘fake’ iscenesættelse, men noget så kedeligt som virkeligheden. Med andre ord er de umådeligt smukke plakater og de mange bøger ægte. Kunstværkerne er ganske enkelt grafiske bestillingsarbejder, som kunstnerduoen M/M (Paris) står bag.

 

At kalde udstillingen for ‘grafisk design’ eller nogle værker af Art Directors er at ramme et niveau ved siden af den mangfoldige gennemarbejdede pallet, som vi præsenteres for. Helt enkelt er her tale om verdenskunst, der stikker mange spadestik dybere end en almindelig opsætning af en bog med forside og bagside af samme. Og det samme kan siges om plakaterne, pladecoverne, madrasserne og selv gulvtæpperne, som M/M (Paris) har valgt at vise os i M/MEDITATION IN COPENHAGEN.

 

 

 

 

 

M/M (PARIS) M/MEDITATION IN COPENHAGEN

Foto: M/M (Paris)

 

 

 

30 års værker

M/M (Paris) dækker over navnene Michael Amzalag (f.1968) og Mathias Augustyniak (f.1967). I starten af 1990’erne mødes de dengang unge mænd på en kunstskole i Paris. Herfra begynder det nu 30-årige samarbejde, hvor bestillingsarbejder af grafisk karakter har grebet om sig og porteføljerne vokset så både Björk og eksempelvis Givenchy og Calvin Klein, mellem hundredvis af andre kunder, er at finde.

 

Et fotografi er aldrig blot et fotografi for kunstnerne. Ej heller anvendes eksisterende skrifttyper, men nye fonte opfindes. Alt manipuleres med – der klippes, skæres og tegnes alt sammen med det mål at fascinere betragteren. Og ikke bare fascinere betragteren, men også at motivere betragteren til at handle på sit indtryk.

 

 

 

 

 

Jesper Hillestrøm

Foto: Roxnakowsky

 

 

 

Et ‘take’, man må huske, når man nyder den gigantiske opsatte udstilling på GL STRAND er, at værkerne, i modsætning til langt det meste kunst vi kender, alle er bestillingsarbejder. Og ikke bare bestillingsarbejder ‘out of the blue’, men vel at mærke bøger eller plakater, der naturligvis repræsenterer et produkt, et brand, en kunstner, et album, en teaterforestilling eller en film. Så mens M/M (Paris) har dette ‘benspænd’ med indover deres udtryk, har de samtidig ofte forbeholdt sig retten til at have ‘frie hænder’ i deres kunstneriske bud overfor den reelle og betalende kunde.

Tag udstillingen med hjem

Hvis man tiltrækkes af grafisk kunst, der ikke bare viser almindeligheder, så er udstillingen en fryd for øjet. Mange husker tydeligt popart kulturen med Andy Warhols ‘Tomatsuppe’-dåser eller Roy Lichtensteins ‘tegneserie’-kunst – vi befinder os her i samme boldgade.

 

 

 

 

 

 

 

 

M/M (PARIS) M/MEDITATION IN COPENHAGEN

 

Foto: M/M (Paris)

 

 

 

Bøgerne, der er anlagt skulpturelt, må man ‘helst ikke’ berøre, men sæt dig i stedet hen og bladre i bøgerne ved det store bord, der er til det samme. Kig på de mange bunker af postkort – og føler du dig fristet til at hapse et par stykker med hjem? Ja, så er du velkommen! På den måde glemmer man aldrig sin oplevelse af M/M (PARIS) M/MEDITATION IN COPENHAGEN på Kunstforeningen GL STRAND.

 

 

 

 

Jesper Hillestrøm

Foto: Roxnakowsky

 

 

 

 

M/M (PARIS) M/MEDITATION IN COPENHAGEN på Kunstforeningen GL STRAND kan opleves til 20. februar 2022.

 

 

Cosmic Coastline, af Amalie Jakobsen✮✮✮✮✮

Tjek samtidig også Cosmic Coastline, af Amalie Jakobsen – her føres vi ind i et futurisk univers i verdensrummet. Vi finder både minedrift, robotter og rumaffald.

 

 

Indlægget er skrevet af Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION