Allan Otte & Ulrik Møller
Johannes Larsen Museet
Allan Otte: LANDSKAB (DU VED HVEM DU ER), 2022
✮✮✮✮✮
' …… en varm symbiotisk følelse af kunstnere, som ønsker at vise os naturen, hvad den end måtte have at byde på og med hvilke forskelligartede øjne den ses ….. '
– Louise Frevert, KULTURINFORMATION
Det første du møder på udstillingen, er Allan Ottes 10 meter lange frisemaleri som han kalder et udtræk af Nørrebro. Med sin vanlige sikre gengivelse af omgivelserne på godt og ondt, opnår han at skildre Nørrebros diversitet i al sin overflod. Hans skarpe blik for detaljen og pågående farvevalg, slår tilskueren i møde. Intet bliver skånet. Du får klasket de barske realiteter i ansigtet, fra en bydel der i virkeligheden kunne ligge hvor som helst i verden.
Ved siden af hænger et landskabsbillede af Ulrik Møller og du fornemmer straks den friske luft og højt til himlen, du er er ude på landet i Danmark. Hans farver giver et blødt og indbydende indtryk, du har lyst til at træde ind i billedet. Hans tilgang til landskabsmaleriet er lidt altmodisch. Du bliver indfanget af den landlige stemning.
Meget til fælles på hver sin måde
Man skulle tro at med en eklatant kontrast i udtryk, som det Allan og Ulrik har, ville de to kunstnere ikke have meget til fælles, men det er helt fejlagtigt. Tværtimod har de en fælles referenceramme, men et forskelligt formidlingsudtryk. De er begge tæt knyttet til naturen og det landlige liv. Allan Otte, 1978-, er vokset op på en gård i nærheden af Aars i Nordjylland, og Ulrik Møller, 1962-, kommer fra Vester Aaby på Fyn.
Ulrik Møller udtaler selv, at han som barn troede at hele verden så ud som Sydfyn og det er en stille glæde han har haft med sig hele livet. Måske netop derfor har han haft brug for at komme ud i verden og stå og male sine landskaber på afstand. F.eks. i Berlin. Møller siger, at distancen renser og får tingene til at stå skarpere. Det er i nogen grad en længsel og erindring Møller maler på. Vi kender det fra os selv, at når tingene kommer lidt på afstand, ser man alt i klarhedens gennemtrængende lys.
Mødet mellem Allan Otte og Ulrik Møller er inspirerende på trods af hvert deres udtryk, farvevalg og sprog. De har begge beundring og respekt for naturen og det er nok den største drivkraft i dette projekt. Landskabsmalerierne taler deres eget og vidt forskellige sprog.
Ulrik Møller. Udsigten(Nat)
Allan Otte: Ubegrundet optimisme. (Helvigmaglevej), 2024
Allan Otte. Omvendt, 2008
Solen
Der er dedikeret et helt rum med solnedgange og solopgange. Begyndelser og slutninger. Det er interessante malerier, for du bliver i tvivl om det er det ene eller det andet, og i virkeligheden kan en begyndelse være en slutning og omvendt. Otte bruger stærkt konfronterende farver. Møller tvinger tilskueren tættere på. Lige netop i denne konstellation går det op for én, hvad det er, som er dragende hos kunstnerne hver især.
En bil
Otte har malet en bil i en skov. Den ligger på taget i en skovlysning. Med Ottes vanlige sans for at få os til at se nærmere på tingene, og forstå dem på en anden måde, ser vi på bilen og forundres over, hvad den laver på sådan et idyllisk sted Er den blevet smidt som skråt, den kunne være forulykket, eller måske noget helt tredje.
Landskaber og dyr
Ulrik bevæger sig fra de dystre grønlige farver over i stærke grønlige optimistiske farver, for igen at tage os til vandet med fugle der svømmer rundt i vandkanten. Her er der en tydelig tråd til hans inspiration hos fynbomalerne. Han er i de fleste af sine billeder tro mod sine rødder. I ’Homeland’ fra 2024, bliver du i klare indbydende farver inviteret på en soppetur.
Begge kunstnere har ved flere lejligheder ikke alene malet vores nationalfugl, svanen, men mange andre fugle, som igen paralleliserer spor til Fynbomalerne og ikke mindst den fugleelskende Johannes Larsen, 1867- 1961. Kunstneren er kendt som fuglemaleren og er en af de væsentligste ornitologiske kunstnere gennem tiden. Det viste sig at både Otte og Møller har villet sende en særlig hilsen til Johannes Larsen her på udstillingen. Der er samlet flere værker, som giver et vidtfavnende samspil mellem kunstnerne.
Ulrik Møller. Foto: Andreas Bastiansen
Ulrik Møller. Nab Strand, 2024
Allan Otte: Vejen frem, 2020
Johannes Larsen – en forgænger
Umiddelbart skulle man ikke tro, at der ville være dette samhørighed mellem tre så vidt forskellige kunstnere, men der er utallige ligheder i deres opfattelse af naturen, udtrykt i en palet af mangesidede forestillinger om den, der vender tilbage til den samme grundopfattelse. At vise naturen i hele sin magiske udfoldelse.
Udstillingen giver et fint indblik i både Allan Otte og Ulrik Møllers kunstneriske udtryksverden og sammen med Johannes Larsens billeder, får man en varm symbiotisk følelse af tre kunstnere, som ønsker at vise os naturen, hvad den end måtte have at byde på og med hvilke forskelligartede øjne den ses.
Museet kan også byde på et kig indenfor i den private villa, der var beboet af kunstnerparret Alhed og Johannes Larsen. En sød lille romantisk have byder på en gåtur og er du lækkersulten, kan du divertere dig i den lille hyggelige café. Allan Otte og Ulrik Møllers udstillingen slutter 18. maj 2025.
Allan Otte: Slut for nu. (Solnedgang over minkfarm), 2022
Allan Otte & Ulrik Møller – Johannes Larsen Museet – se mere her
Coverfoto: Allan Otte. Nørrebro udtræk, 2014 Nørrebro Teater. Alle værkfotos er af kunstnerne selv.
Allan Otte & Ulrik Møller – Johannes Larsen Museet er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION
Redaktion: Jesper Hillestrøm