ANMELDELSE: Den store bog om små forskelle
✮✮✮✮✮✮
‘ …… en oplagt bog både til forældre og bedsteforældre ….’
– Louise Frevert, KULTURINFORMATION
Ina Victoria Haller er uddannet psykolog. Hun har igennem mange år arbejdet med børn og unge og er forfatter til bestselleren: Den lille bog om store følelser. Denne bog er den fjerde i serien: Den lille bog om……. i samarbejde med illustrator Lea Letén. De to andre hedder, Den lille bog om store ord og Den lille bog om store dage.
I denne fjerde bog har Ina og Lea vendt titlen rundt til: Den store bog om små forskelle, fordi den handler om forskellighederne mellem os mennesker.
20 børn, 20 forskellige baggrunde
Den er ret fikst bygget op. Vi følger Alice og Holger, de er lige startet i 0. B. Her er 20 børn og de har det tilfælles, at de alle er børn og startet i skole. Nogle er fra forskellige lande, en er veganer, en anden har et usynligt handikap, autisme, og Alice og Holger er søskende, fordi Alice går en gang mere i 0. B. Hvert afsnit er delt op i emner som f.eks.:
Hjemme hos Devi, der er fra Indien. Børnene har en legegruppe og er på besøg hos hinanden. Første besøg er hos Devi. Der bliver stillet spørgsmål til tøjet forældrene har på, de små hinduistiske figurer på reolen o.m.a.
En samtalebog
Bogen er dialogskabende og i dialogboksen, Godt at tale om, er der er mange forslag til, hvad der kan tales om, såsom tøj, religion, Jesus, etc. Gruppen er hos Joachim og der er helt andre regler end hos mange af de andre børn. Her får de pizza, slik og film på en onsdag. I, Godt at tale om, kan forslag til samtale være: Hvorfor tror du folk har forskellige regler? Eller når man besøger andre, skal man så følge deres husorden, regler?
I kapitlet hjemme hos Saga, der er autist, får vi flere bud på hvordan det skal forklares. I det hele taget er det en velgennemtænkt og anvendelig bog. Ina forklarer os i forordet, hvorfor det er vigtigt at tale tolerant og inkluderende med børn. Allerede fra de er seks måneder er deres øjne i stand til at skelne hudfarve, og når de er ca. to år, kan de se forskelle på køn og udseende.
Vi præges
Som treårige kan vi allerede udvikle stereotype overbevisninger og fordomme. De indtryk kan komme alle steder fra. Så konklusionen er, at børn faktisk er mere modtagelige end man skulle tro. Vi kan påvirke dem positivt fra en tidlig alder. Det gamle ordsprog: Små gryder har også ører, passer bedre end nogensinde. Så vær forsigtig med hvad du siger, når der er en 5-årig i nærheden.
Tegningerne er helt vidunderlige og meget sigende. Børnene og deres forældre står lysende stærkt. Bogen er beregnet til at kunne bruges fra fire år. God tekst, let at formidle. En oplagt bog både til forældre og bedsteforældre.
ANMELDELSE: Den store bog om små forskelle. Forfatter: Ina Victoria Haller. Illustreret af Lea Letén. Udgivet på forlaget Carlsen.
ANMELDELSE: Den store bog om små forskelle – se mere her
ANMELDELSE: Den store bog om små forskelle er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION
Redaktion: Jesper Hillestrøm