Folketeatret: KING LEAR
Teater

Folketeatret: KING LEAR

Folketeatret: KING LEAR

 

 

 

 

 

 

 

Nørregade – Tragedie/Drama

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Folketeatret: KING LEAR

Foto: Büro Jantzen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ …… vi mennesker ser mange gange ikke tingene som de er, men som vi håber og ønsker, de skal være ….’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KING LEAR er et af William Shakespeares mest spillede og væsentligste værker. Stykket er skrevet mellem 1603 og 1606 og udsprunget af sagnet om Kong Lear af Britannien, en før- romersk keltisk sagnkonge. Hvilken relevans kan et mere end 400 år gammelt stykke have i nutiden? Svaret er såre simpelt, Shakespeare behandler emner der er alment essentielle for et menneske, uanset tidsalder og social status. Vi mennesker har alle dage besiddet de samme følelser, som for eksempel jalousi, kærlighed, had, misundelse, hævn, magtbegær, håb, vrede, egoisme, løgn, glæde, grådighed, og det er alt det KONG LEAR handler om.

 

KING LEAR handler også om hvordan en familie kan gå i opløsning i en arvesag. Nu er det ikke den ene lille sølvteske fra onkel Arnes dødsbo det her drejer sig om, men principperne er de samme. Vi martres hvis en der står os nært, skulle få lidt mere end en selv.

KING LEAR – i Nørregade

Scenograf Peter de Neergaard, har skabt et fint scenerum, uden for mange dikkedarer. Der er praktiske foranstaltninger til en turneforestilling, der hurtigt skal kunne sættes op og pakkes ned igen. Mobile sofaer og stole er en del af kulissen. Det fungerer godt med Malthe Haugaards lysdesign og Peter de Neergaards videodesign. Lauréline Démonets kostumer er tidstypiske med et moderne islæt i smukke farver.

 

Kong Lear, Waage Sandø, har tre døtre: Goneril- Sara Hjort Ditlevsen, Regan- Sidsel Siem Koch og Cordelia-Marie Boda. Kong Lear vil abdicere og ønsker at dele sit rige i tre dele, en til hver. Han ønsker at hver enkelt skal fortælle, hvor meget de elsker ham. Goneril og Regan, meddeler at deres kærlighed til ham ikke kunne være større end livet selv. Cordelia siger, at hun ikke vil lyve og smigre, hun elsker ham højt som en datter skal elske sin fader. Kong Lear bliver rasende og udviser Cordelia af England og de to andre søstre får hendes andel til deling.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Folketeatret: KING LEAR

Foto: Büro Jantzen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kongen besøger sine døtre og de viser tydeligt, at de ikke bryder sig om ham eller hans besøg. Sammen lægger de en plan om at dræbe ham. Parallelt i historien er der de to brødre, Edgar-Mathias Flint, Edmund-Brian Hjulmann, som er sønner af en tidligere ven af kongen. Den ene er en uægte søn. Da hans status som uægte søn, hverken giver ham social status eller magt, beslutter han sig for at skaffe sig af med sin broder. Der er taget lidt kunstnerisk frihed i denne tekst, hvor de to ungersvende prøver at servicere kongens døtre og specielt Edmund spiller dobbeltspil og prøver at erobre begge pigerne.

 

Lears forfængelighed driver ham til at forvise sin mest oprigtige datter. En fejl, der sender ham ud på en skræmmende rejse mod vanviddet. For det, der begynder som en søgen efter kærlighed, forvandler sig til en dyb nedtur, hvor Lear mister sin forstand. Kæden af forræderi, intriger og vold kaster hele kongeriget ud i kaos.

 

Efter kongens to døtres store svigt, da de påstod at de elskede ham og derefter koldt afviste ham, dør Cordelia i Frankrig. Pludselig står det lysende klart for Kong Lear, at Cordelia er den eneste af dem, der virkelig har elsket ham, men da er det alt for sent. Kent: Martin Elung-Jensen, har hele vejen igennem været hans tro tjener og ligeledes sørget for Cordelia. Kongen indser at han har tabt det mest vigtige i livet, kærligheden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Folketeatret: KING LEAR

Foto: Büro Jantzen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Præstationerne

Der er ingen tvivl om Waage Sandøs potentiale i denne rolle. Han indtager scenen fra starten. Måske er han ikke brysk nok i begyndelsen, som den dominerende og onde far, men det bliver opvejet af hans gradvise og overbevisende proces, ud i sindssygens mørke. Waage Sandø har pondus som ingen anden og demonstrerer sin tekniske formåen. Han formidler sin tekst klart og troværdigt. Det er en ren fornøjelse.

 

Det kniber til gengæld lidt på damesiden. Sara Hjort Ditlevsen spiller den ældste søster Goneril uden megen indlevelse. Den mellemste søster Regan spilles af Sidsel Siem Koch. De to søstre burde vise mere farlighed, stærkere hævntørst. De er ikke onde, som man kunne forvente med en barndom, hvor faderens egoisme og despoti, har stået i forreste række hele deres liv. Marie Boda spiller den yngste søster Cordelia. Hun har charme og vise sødme og hengivenhed over for sin far. De tre søstre har vanskeligt ved at formidle teksten på blankvers. Det er svært, medgivet, og selve teksten fejler ikke noget. Teknikken er ikke helt på plads hos damerne, det kræver træning.

 

Herrerne klarer det bedre. Mathias Flints Edgar og Brian Hjulmanns Edmund går rent ind. Man tror på deres indbyrdes intriger og rænkespil. Martin Elung-Jensen er den trofaste Kent. Han er glimrende som den selvopofrende og hændervridende opvarter, der har dedikeret sit liv til at tjene Kongen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tillykke til Waage Sandø

Foto: Büro Jantzen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tillykke til Waage Sandø

Der hersker ingen tvivl om, at det er Waage Sandøs forestilling. Waage fejrer sit 60-års skuespiljubilæum i denne rolle og han er eminent. Det ville være dejligt at se ham i flere tunge roller som denne.

 

Vi mennesker ser mange gange ikke tingene som de er, men som vi håber og ønsker, de skal være. KONG LEAR husker os på, at vi ikke skal angle efter ros, smiger og anerkendelse. Hvis man er så heldig at det tilfalder en, er det fordi det er fortjent og ikke fordi vi skal bede om det.

 

Waage Sandø er en kendt skikkelse fra film-, tv- og teaterverdenen. Han har vundet priser for sit skuespil, været instruktør og chef for flere danske teatre. Han begyndte som elev på Folketeatret. Mange husker også Waage Sandø fra tv-serierne Rejseholdet, Badehotellet og Krøniken. Waage Sandø er nu tilbage på Folketeatret, hvor det hele startede.

 

 

 

 

 

 

Folketeatret: KING LEAR. Medvirkende: Cordelia: Marie Boda, Edgar: Mathias Flint, Edmund: Brian Hjulmann, Goneril: Sara Hjort Ditlevsen, Kent: Martin Elung-Jensen, Kong Lear: Waage Sandø, Regan: Sidsel Siem Koch. Holdet bag: Dramatiker: William Shakespeare, Bearbejdelse: Vibeke Wrede, Waage Sandø, Oversætter: Niels Brunse, Instruktion: Vibeke Wrede, Instruktørassistent: Thor Gunnar Wendtland, Scenograf: Peter de Neergaard, Kostumedesigner: Lauréline Démonet, Komponist: Alexander Wrede Elung-Jensen, Lysdesign: Malthe Haugaard, Lyddesign: Michael Roger Henriksen, Videodesign: Peter de Neergaard, Videoklip: William von Bülow, Videoteknik: Søren Knud – Omnivox, Stagefight: Adam Brix, Stemmelærer: Dorte Koch.

 

 

 

King Lear spilles på Folketeatret-Nørregade til og med 6. april 2025. Derefter spiller stykket i Ballerup 7. april, Svendborg 9.-11. april, Randers 13. april og Esbjerg 14. april.

 

 

 

Folketeatret: KING LEAR – se mere her

 

 

 

 

Coverfoto: Gudmund Thai

 

 

 

 

Folketeatret: KING LEAR er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm