AKTUELT Litteratur

Anmeldelse: HERGÉS OPLEVELSER

Anmeldelse: HERGÉS OPLEVELSER

 

 

 

 

 

 

 

Anmeldelse: HERGÉS OPLEVELSER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ….. HERGÉS OPLEVELSER er et meget lødigt og læseværdigt værk, som alle med interesse i den gamle tegneseriehelt vil have god gavn af ….’

– chefredaktør Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle raske drenge (og piger) kender Tintin. Min mor læste Tintin højt for mig i klitterne ved Heatherhill nær Rågeleje, da jeg var dreng. Jeg var så vild med serien, at jeg spurgte, om ikke man kunne møde Tintin i virkeligheden, og hvor han boede.

 

Som bekendt var tegneserier dyre og gode råd dyre, men det faldt sig så heldigt, at min fætter Thomas var vokset fra sine Tintin albums, og han havde haft en moster eller tante, der arbejdede i en boghandel og så fik jeg lov at overtage lidt af hans albums, ud over dem jeg havde arvet af min storebror og storesøster.

 

Det viste sig snart, at jeg skulle lære, at Tintin, Kaptajn Haddock, Terry, Professor Tournesol og Dupond & Dupont ikke var virkelige personer, men opfundne fiktive figurer – denne tanke var helt ny for mig, for mig var disse personer jo virkelige – lidt som en familie. Jeg kan oplyse, at Bianca Castafiore og Max Bjævermose også er fiktive figurer, og forresten også Baxter og alle de andre kendinge – selv skurkene er opdigtede og endda også General Alcazar.

 

Dette er dog ikke hele sandheden, for disse opfundne personer kommer jo et sted fra. Og på albumsmene stod navnet HERGÉ – da jeg havde lært at læse, stavede jeg mig igennem navnet H-e-r-g-e, og fik det til at rime på lærke, og fik så at vide, at selv om der rigtig nok stod Hergé, udtales det ikke Hergé, men ‘Ersje’, og så var forvirringen total igen. Jeg fik forklaret noget med fransk, og Belgien og en tegneserieforfatter o.s.v.

 

I mit voksenliv kom vi på en Frankrigstur i Normandiet forbi en antikvarboghandel med mange ældre albums på fransk, jeg havde svært ved at løsrive mig fra. Der var tale om genoptryk af de originale prints af belgisk herkomst. Det endte med, at min hustru købte hele fire albums til undertegnede, som jeg sidder og kigger på fra sofaen lige nu.

Et pragtværk fra COBOLT

Herværende pragtværk, udgivet på forlaget COBOLT, udkommer for første gang på dansk i udvidet udgave og er en oversættelse af 2017 albummet Les Aventures d’Hergé, og ikke overraskende med den danske titel HERGÉS OPLEVELSER – ligesom tegneserien om Tintin (og Mads & Mette).

 

Her kommer vi bag om hovedpersonen og ophavsmanden Georges Remi (1907-1983). Hans liv er skildret som en Tintin-tegneserie. Det er lykkedes til fulde for Tintin-eksperterne Bocquet, Fromental og Stanislas at samle handsken op og for alvor skabe et univers – ikke med Tintin – men med heltens skaber Hergé. Og det virker! Endda med små ‘hentydninger’ og grafiske tricks og finurligheder, vi husker fra de originale albums. Fartstreger, automobiler, og selv sproglige ‘udtryk’ finder vej ud gennem ruderne.

 

Vi følger Georges Remi gennem højdepunkterne i hans liv fra 1914 – ungdomsårene – frem til 1983. Således beriges vi med, at Georges var katolsk spejder, og den noget yngre lillebror faktisk ligner den ‘lyse’ – uskyldsrene Tintin – til forveksling.

 

Det viser sig også, at Hergé rent faktisk har ‘kongeligt blod’ i årene. Vi støder også på tegneserieskabere, der senere blev ophavsmænd til Black og Mortimer, Asterix osv. Endelig møder vi også forlæggere fra Casterman og den slags.

 

Historierne er inddelt kronologisk efter årstal og særlige skelsættende begivenheder i Remis liv bliver belyst. Mødet med Tchang (en virkelig person – som optræder fiktivt i Tintin i Tibet), adskillelsen mellem dem og den senere genforening efter mange årtiers uvished om hinandens liv, henholdsvis i Belgien og Kommunist Kina.

 

Vi får også et indblik i Hergés privatliv med to koner, en sindslidelse og senere også anæmi. Og endelig også hans forhold og venskab med verdenskunstneren Andy Warhol. Der er forresten også en dame med uden særlig meget tøj på (vist nok forbudt i nogle lande) – dette er en hilsen til det ellers så uskyldsrene Tintin-univers.

Et persongalleri med virkelige personer

Efter den egentlige tegneserie beriges læseren med et beskrivende persongalleri på over 20 nøglepersoner fra Hergés liv og tegneserieverden, og der er forklaringer på forskellige copyrights og endda også, hvordan den Anden Verdenskrig og nazismen også satte spor i Hergés liv.

 

Som det ikke er nok, er den sidste del af albummet forsynet med s/h tegninger. Disse værker er frembragt af skaberne af herværende værk og er forskellige illustrationer, der netop har været med direkte eller indirekte i en række albums omkring Remis eftermæle, og er tegninger, der kredser som support til det Hergé skabte og ofte optræder han selv i tegningerne – her er der naturligvis udførligt indsat årstal for hvornår og hvor disse illustrationer har været anvendt.

 

Der er også – mest for sjov tror jeg – en række små ‘EX-LIBRIS’, eller bokse med tegninger og tekst, man kan klippe ud og fremstille en lille beholder af (om nogen gør det, er tvivlsomt, men ideen er sjov).

Lidt småmangler

Det eneste i værket, der driller undertegnede lidt, er, at vi faktisk ikke rigtig sort på hvidt får at vide, hvornår Georges Remi kommer til verden – man skal regne, og lægge til og trække fra for at komme frem til, at Remi er født i 1907. Tilligemed kommer vi heller ikke ind på kunstnernavnets (Hergé) tilblivelse, nemlig han underskrev sine papirer og tegninger med initialerne R(emi)G(eorges) – altså udtalt: Hergé.

Tintin – 100 år i 2029

HERGÉS OPLEVELSER er et meget lødigt og læseværdigt værk, som alle med interesse i den gamle tegneseriehelt vil have god gavn af. I øvrigt er der noget med, at der kommer en ny animationsfilm her i 2025 (se youtube-trailer her), og endelig har Tintin 100-års jubilæum i 2029.

 

 

 

 

 

 

Anmeldelse: HERGÉS OPLEVELSER – se mere her

 

 

 

Anmeldelse: HERGÉS OPLEVELSER. Læs også Hillestrøms anmeldelse af PROFESSOR TOURNESOLs konversationsleksikon her

 

 

 

 

 

 

Anmeldelse: HERGÉS OPLEVELSER er anmeldt af Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION