Kunst Litteratur

ANMELDELSE: Jeg er en mislykket kunstner

ANMELDELSE: Jeg er en mislykket kunstner

 

 

 

At være eller ikke at være en mislykket kunstner? Det er spørgsmålet

 

 

 

 

 

ANMELDELSE: Jeg er en mislykket kunstner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ …. Billedkunstneren og forfatteren Kristoffer Ørum har i en bemærkelsesværdig prosaform stillet adskillige spørgsmål om kunstnerrollen, som den udspiller sig i dag ….’

– Lars Svanholm, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ofte optræder der et besynderligt scenarium i min underbevidsthed: Et stort antal personer sidder i en rundkreds og klapper hinanden på skuldrene. Ved en nærmere granskning af persongalleriet registrerer jeg adskillige anerkendte (hvad det end er?) og akademiuddannede billedkunstnere i kredsen, som dog også indbefatter en del museumsdirektører, kuratorer og ledere af kunsthaller i kongeriget.

 

Umiddelbart udenfor scenen er placeret et antal uniformerede vagter, der har til opgave at forhindre autodidakte kunstnere og tilsvarende fallitter og katastrofer at blande sig med den kunstneriske elite.

 

Jeg er klar over, at filosofien bag denne metafor er en simplificering af de faktiske forhold på den aktuelle kunstscene, og derfor vælger jeg en regulær selvoplevet situation fra det virkelige (eller uvirkelige?) liv.

Kunstner med succes kontra den mislykkede kunstner

Vi skal mange år tilbage i tiden, og en dag ringer fastnettelefonen usædvanligt insisterende. En god bekendt, som er billedkunstner, fortæller mig, at han har indledt et samarbejde med et galleri, som befinder sig under paraplyen Dansk Gallerisammenslutning, og med til historien hører, at min ven er lovet en soloudstilling i galleriet. Han afslutter samtalen med ordene »Jeg er en kunstner med succes«.

 

Vi skifter epoke og udgangspunkt. En bog er af et speditionsfirma blevet leveret på min trappesten. Vi er i nutiden og bogens titel ”Jeg er en mislykket kunstner – om håb, tvivl og økonomi” sætter en solid kile ind i fortællingen om den succesfulde kunstners billede af sig selv kontra billedkunstneren og forfatteren Kristoffer Ørums selvforståelse i 2024.

 

Kristoffer Ørum indleder med at fortælle om bogens form og opbygning. Alle sætningerne begynder med ”Disse tekster…” og giver et indblik i en grundig, men på samme tid intuitiv udforskning af rollen som billedkunstner i nutiden. Omgående falder jeg over et udsagn: »Disse tekster kredser om livet i kunstverdenen, fordi det er her, jeg selv slår mine folder, og de behandler en fornemmelse af forløjet hype og individuel skrøbelighed, som jeg tror, andre også uden for kunstverdenen vil finde brugbare«.

 

Første kapitel i publikationen har samme titel som bogens overordnede og ”jeg er en mislykket kunstner” udgør naturligvis i sig selv et udsagn, der vidner om en sjælden indsigt i egne roller på en stadig mere sammensat kunstscene. Jeg opgiver på forhånd at optælle, hvor mange bud forfatteren giver på, hvad han/man kan gøre på denne scene. »Jeg er en mislykket kunstner, der er blevet ved med at lave kunst. Eller…« og så hober konklusionerne sig op i befriende ærlige perspektiver.

 

I Kapitel 2 hedder det blandt andet »Jeg mener, at de succeskriterier, der dyrkes i kunstverdenen, i sig selv er mislykkede, og at det er på tide at sige farvel til dem, i hvert fald for mit eget vedkommende«. Men hov, vent lige lidt! Er der ikke her tale om en generel problemstilling, som ikke blot gælder for Ørum selv? Jeg minder her i al beskedenhed om min indledende metafor.

Præcise og rammende udsagn

Jeg håber i kraft af disse uretfærdigt korte nedslag i bogen ”Jeg er en mislykket kunstner” at give et trods alt givende billede af, hvilke kræfter, der er i spil i den del af kulturen, man kalder ”kunst”. Og med dette alibi kunne jeg afslutte anmeldelsen af bogen; men så let lader jeg ikke mig selv slippe, da Kristoffer Ørum i et afsnit beskæftiger sig med temaet ”kritik”.

 

»For at være kritisk over for noget må man være interesseret i det«. Skal vi nu inkludere de ukritiske kritikere i den i begyndelsen nævnte cirkel? Afsnittet afsluttes ganske rammende: »Hvis enhver kritik er en del af det, den selv kritiserer, så er al form for kritik også en form for selvkritik«. Spot on! Hovedet på sømmet!! Naturligvis forholder det sig på den måde, men ved alle kritikerne dét?

 

Kristoffer Ørums bog er et meget eklatant billede på, hvordan en ellers ganske apprecieret billedkunstner kan beskrive ikke blot sin egen rolle i landskabet, men også hvordan et stort segment af udøvende kunstnere – med succes – burde tage deres rolle op i en form for selvransagelse en gang imellem. Ingen nævnt, ingen glemt.

 

Er du ikke lovlig fordragelig og alt for tolerant, du Kloge Åge af en anmelder? Jeg beklager; men mit lyse sind tager lidt for ofte kommandoen, og jeg kunne ikke skrive en så perspektivrig og veloplagt bog om et vidtforgrenet emne som eksistensens rolle på kunstscenerne, som Kristoffer Ørum har gjort; men jeg kan læse bogen og blive klogere på, hvordan Ørum og andre ser på en verden, hvor adskillige står op om morgenen, går på atelieret og stempler ind klokken otte og ud klokken 16 og i mellemtiden har produceret kunst og søgt fondsmidler, som man gør i adskillige produktionsvirksomheder i kongeriget.

 

Jeg afslutter med et fromt ønske fra Ørums tastatur: »Jeg ville ønske, at der var flere samtidskunstinstitutioner og kunstnere, der satsede på at inkludere et bredt udsnit af lokale kunstnere, selvom de måske ikke passer ind i samtidskunstens ofte smalle interesser og skiftende luner«. Endnu et præcist og rammende udsagn fra manden, som kalder sig ”en mislykket kunstner”.

 

Kristoffer Ørum, født 1975, er billedkunstner og uddannet fra Goldsmiths Collage i London og Det Kongelige Danske Kunstakademi i København. Han har tidligere fungeret som professor ved Det Fynske Kunstakademi samt kunstnerisk forsker ved Uncertain Archives ved Københavns Universitet. Han har udgivet, optrådt, udstillet, undervist og organiseret begivenheder over hele verden siden 2005. Han har base i København.

 

 

 

”Jeg er en mislykket kunster – om håb, tvivl og økonomi” er på 94 sider og udgivet på forlaget A Mock Book.

 

 

 

ANMELDELSE: Jeg er en mislykket kunstner – se mere her

 

 

 

 

ANMELDELSE: Jeg er en mislykket kunstner er frembragt af Lars Svanholm, KULTURINFORMATION

Se mere om Lars Svanholm her. Redaktion: Jesper Hillestrøm