Anmeldelse: København før og nu
Litteratur

Anmeldelse: København før og nu

Anmeldelse: København før og nu

 

 

– Byen fra skyen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anmeldelse: København før og nu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ….. giver bestemt nye perspektiver med sine interessante vinkler, der ikke bare peger nedad fra et fly, men udad i universet og indad i sindet ….’

– Brian Ulrich Skovgaard, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kan en bog med luftfotos give nye perspektiver på København? “København før og nu – Byen fra skyen”, lover i sin egen beskrivelse netop dét: nye perspektiver.

 

 

Fotograf Nicolas Cosedis tager os med op i flyet, mens arkitekturredaktør på Berlingske Holger Dahl med sin pen sætter ord på byen der er i konstant udvikling og bevægelse.

 

Om det lykkedes at give nye perspektiver, kommer vi nærmere ind på.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anmeldelse: København før og nu

Papirøen, 1939. Det Kgl. Bibliotek / Foto: Nowico

 

 

 

 

 

Anmeldelse: København før og nu

Papirøen. Foto: Nicolas Cosedis

 

 

 

 

 

 

 

 

Anmeldelse: København før og nu

Børsen. Foto: Nicolas Cosedis

 

 

 

 

 

 

 

 

Anmeldelse: København før og nu

Børsen, 1939. Det Kgl. Bibliotek / Foto: Nowico

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bogens opbygning og formål

“København før og nu – Byen fra skyen” er en hyldest til København som et levende, historisk dokument og byder på en visuel tidsrejse, hvor fortid og nutid spejler sig i hinanden og afslører, hvordan byen både ændrer og bevarer sig selv.

 

Bogens lidt over 300 sider indeholder to forord, fra de to forfattere, et register og ca. 140 tematiske overflyvninger over København, hvor hvert sted har et før- og nu-billede. Billederne er både fundet frem og taget igen fra luften af Nicolas Cosedis, der ifølge eget udsagn har brugt mere tid i arkiverne end i skyen som forberedelse til bogen.

 

Til hver overflyning er en kort tekst, ofte under en halv side der giver både tid og visuel plads til refleksion og fordybelse i de detaljerede luftfotos.

 

I forordet fra Nicolas Cosedis, understreger han at bogen ikke er ment som en “forherligelse af svundne tider”, men ment som en reel dokumentation af byudviklingen over tid. Holger Dahl supplerer i sit forord med en essayistisk introduktion og beskrivelse af Københavns ekspansion som en galakse, der breder sig ud fra sin historiske kerne, som sætter tonen for bogens opbygning og fokus på at præsentere byforandringerne og deres historie på en måde der er tydeligt for alle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nicolas Cosedis

Knippelsbro, 1932-1934. Det Kgl. Bibliotek / Foto: Nowico

 

 

 

 

 

 

Nicolas Cosedis

Knippelsbro. Foto: Nicolas Cosedis

 

 

 

 

 

 

 

Nicolas Cosedis

Carlsberg, 1935-1939. Det Kgl. Bibliotek / Foto: Aero Express

 

 

 

 

 

 

Nicolas Cosedis

Carlsberg. Foto: Nicolas Cosedis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nye perspektiver

Bogen er et overflødighedshorn af flotte billeder, historisk viden og eftertænksomme øjeblikke, serveret på en måde så det kan læses af enhver uden at kompromittere den faglige vinkel. Fra brokvarterernes bygninger til de moderne udviklinger i Nordhavn og Ørestad, Københavns havn, leverer hvert billede et perspektiv på Københavns arkitektoniske og urbane historie. Det hele er med – næsten da. Christiania er fx et område og et kapitel for sig, der ikke omtales med et ord i bogen. I et svar til KULTURINFORMATION om dette fravalg, uddyber Nicolas Cosedis at Det Kongelige Biblioteks arkiv ikke havde historiske fotografier i tilstrækkelig høj kvalitet.

 

Ved gennemgangen af bogen, overbevises man da også om, at dette også var kommet med hvis det var muligt, men at der udover det, er rigeligt at beskæftige sig med og fremhæve, når man skal præsentere Københavns udvikling igennem tiden.

 

At gennemgå “København før og nu – Byen fra skyen”, er ikke som at sidde på krak.dk og sammenligne luftfotos fra 1954 med nutiden. Det er ikke bare en bog med luftfotos, men nøje udvalgte portrætter af bygninger og områder. De æstetiske og historiske overvejelser bag, træder ganske enkelt helt tydeligt frem.

 

Bogens løfte om at levere “nye perspektiver” bliver blandt andet opfyldt gennem Holger Dahls dybdegående tekster. Hans føromtalte introduktion om København som en galakse, er en elegant og gennemført metafor, der tilfører en filosofisk dimension til byens forvandling og giver læseren en følelse af, at hver bydel er en del af en større kosmisk bevægelse. Dahls sprog er både poetisk og faktuelt, og et must-read for at forstå tanken bag bogen til fulde.

 

 

 

 

 

 

 

“København før og nu – Byen fra skyen” giver bestemt nye perspektiver med sine interessante vinkler, der ikke bare peger nedad fra et fly, men udad i universet og indad i sindet. For at være lidt poetisk, efterlader bogen en oplevelse af at have set København

 

i tiden
set fra siden
set fra toppen
følt i kroppen

 

Tak for turen!

 

 

 

 

 

 

Strandberg Publishing

Islands Brygge, 1989. Det Kgl. Bibliotek / Foto: Ariel/Dansk Luftfoto

 

 

 

 

 

Strandberg Publishing

Islands Brygge. Foto: Nicolas Cosedis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anmeldelse: København før og nu – Byen fra skyen. Forfattere Nicolas Cosedis og Holger Dahl. 304 sider. Forlag: Strandberg Publishing.

 

 

 

 

Anmeldelse: København før og nu – se mere her

 

 

 

Se vores anmeldelser af Cosedis’ øvrige værker her

 

 

 

Anmeldelse: København før og nu er skrevet af Brian Ulrich Skovgaard, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm