ARKEN: Eva Helene Pade
FORÅRSOFRET
Foto: © Benni Johansson – all rights reserved
✮✮✮✮
' …… en lille eksklusiv udstilling med et spændende tema ….'
– Louise Frevert, KULTURINFORMATION
Eva Helene Pade, 1997-, er en ung og fremadstormende samtidskunstner, som til denne udstilling har ladet sig inspirere af ’Le Sacre du printemps’, som første gang blev opført i Paris i 1913. Musik af Igor Stravinskij, 1882-1971, originalkoreografi af Vatslav Nisjinskij, 1889-1950, og scenografi af Nikolaj Rjorikh, 1874-1947. Le Sacre du Printemps er også kendt som ’Forårets Offer’. Værket er i mere end hundrede år blevet anset for et at de mest forandrende og epokegørende opførelser inden for musik og ballet.
Ballet og dans
Pades tilgang til ’Le Sacre du printemps’ er med koreografi af Pina Bausch, 1940-2009, en tyskfødt koreograf og danser, som havde en utraditionel tilgang til dansen. Hendes dansestil, bevægelsesmønster, fulgte ikke gængse retningslinjer, men kombinerede dans, bevægelse, lyde, tale og musik. Og lys/mørke. Et af Pina Bauschs mest kendt værker ’Cafe Müller’ er tungsindigt, og danserne går rundt på scenen og bliver kastet ind i borde og stole. Lys og mørke kan både være fysisk og inde i en selv. Pade har i udstillingslokalet valgt at lukke alt naturligt dagslys ude, i et ellers naturligt oplyst rum, og belyse sine værker med stærke lamper.
Foto: © Benni Johansson – all rights reserved
Foto: © Benni Johansson – all rights reserved
Du kan blive et offer
Rummet er scenografisk indrettet som i et slags amfiteater, der bl.a. skyldes den brede trappenedgang til udstillingen og de ti værker er stillet op mere eller mindre i par, som er med kunstnerens ord: Søstre. I original værket ’Le Sacre du printemps’, bliver en kvinde til sidst ofret og Pade, har vendt det hele rundt, så kvinden i hendes fremstilling bliver en modig og handledygtig person. Hun er ikke et offer, det er omstændigheder rundt om os, der kan gøre alle til ofre på den eller anden måde. Du kan blive offer for snyderi, i et knivstiksoverfald, som forladt mand, at være et offer kan være mange ting.
Kvinderne
Pade lader kvinder være gennemgående i disse ti værker, som er specielt fremstillet til denne udstilling. Hendes tilgang til at skildre kvinders kroppe, er pågående, æstetisk og rammer ned i de dybeste afkroge. Man bliver berørt af sanseligheden og den åbenlyse glæde ved kvindekroppen i alle afskygninger. Hendes stil er udefinerbar og smelter sammen i lyriske udtryk, som i nogle af billederne drastisk skifter karakter, som i de to ’søster’ billeder, ’Hyldest til den udvalgte’. Her står sortklædte soldater side om side med blodrøde hænder. De er blevet fanget i en lyskegle foran et teatertæppe. Er vi vidner til syndebukke eller bødler i et krigens teater? Hvor kommer blodet på hænderne fra?
Pade har fabrikeret disse malerier i monumental skala. Det virker imponerende og betagende. Farver og motiver brager frem imod beskueren, det er som om du ikke kan slippe udenom dem. De tvinger dig til at gå på opdagelse i værkernes fortællinger.
Foto: © Benni Johansson – all rights reserved
Aktuel – desværre
’Le Sacre du Printemps’ blev skabt i en opbrudstid. Få år efter startede første verdenskrig og verden blev aldrig den samme igen. Kunstverdenen bevægede sig væk fra normerne og man eksperimenterede som aldrig før med nye former, farver og udtryk. Ikke at denne udstilling er et direkte symbol på, at en ny verdensorden er på vej og dog. Ingen kunne for to år siden vide, hvordan verden ville se ud i dag og jeg tror, at de fleste ikke havde forstillet sig hvad der sker omkring os lige nu. På en eller måde er Pades udstilling blevet mere aktuel end nogensinde.
I Pades 10 værker er der en kontinuerlighed, der starter med to hvilende kvinder på en seng af blomster, flammer, kødædende planter eller…og slutter med ’Forårsofret’. Fra at have fået lov til at kigge på kvindernes nøgne kroppe, bevæger vi os over i ’ Bortførelsens leg’, hvor vi bliver taget med ind i et natklubagtigt rum, med mennesker der danser i dunkelt mørke. Nogle har allerede fundet en partner for natten, andre leder stadig, og det kan tænkes at nogle går alene hjem. De er også en slags ofre for en udvælgelse og ensomhed. Også her er billederne ’søstre’.
I ’Forfædrenes ritual’ har vi lige været vidner til liv og død, hvor vi ikke ved om vi er på bøddelens eller offerets side. I værket ’Offerdansen’ bliver tempoet skruet op og bl.a. knæler kvinder ved et bål. Vrider de sig af smerte i flammerne, eller i vellystig rituel ekstase? Pades billeder rummer mange detaljer og megen symbolik. Hun kender sin kunsthistorie og lader sig inspirere af denne. Hendes malerier er kraftbetonede og livfuld kraft damper frem.
Pades værker afspejler hendes både betagelse og flair, for at tolke på bevægelser. Hendes malerier er mange sammensatte mønstrer af kroppe i bevægelser, som dansere der langsomt flytter sig for hele tiden at skabe nye billeder. Du oplever hele tiden noget nyt. Billederne er musiske og står aldrig stille. Det er tydeligt at Pade har været optaget af sammenhængen mellem musik og bevægelse. Billederne hører og hænger sammen.
Eva Helene Pade på ARKEN
Det er en lille eksklusiv udstilling med et spændende tema. Jeg kan godt lide at kunstneren har valgt at tematisere udstillingen, det giver ro og overblik. Tematiseringen gør, at du kan følge en slags rød tråd, uagtet, at der er blevet brugt spredehagl og vi kommer ud i alle mulige hjørner af mennesket kringlede sind. At være offer er som sagt mange ting og kan tolkes på vidt forskellige måder. Her giver det eftertænksomhed. Det er en utrolig talentfuld kunstner vi ser, og jeg glæder mig til flere værker fra Eva Helene Pade.
Foto: © Benni Johansson – all rights reserved
Eva Helene Pade. Foto: Petra Kleis
Eva Helene Pade er uddannet fra Det Kongelige danske Kunstakademi i 2024. Udstillingen på ARKEN er kunstnerens første udstilling på et kunstmuseum. Udstillingen slutter 31.august 2025.
ARKEN: Eva Helene Pade – se mere her
ARKEN: Eva Helene Pade er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION
Redaktion: Jesper Hillestrøm