Litteratur

Boganmeldelse: DET SORTE HUS

Boganmeldelse: DET SORTE HUS

 

 

 

 

 

 

 

 

Boganmeldelse: DET SORTE HUS

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……… en lokalkrimi med bid og spænding ……’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

Kirsten Sonne (f. 1962), er ægte Bornholmer, hun er både født og opvokset på øen. Mange af os har været på Bornholm, enten på campingferie, vandrehjem, hotel eller hos venner. Derfor er det en fornøjelse at læse Kirsten Sonnes skildringer af miljøet, naturen og stederne på den lille solskins ø. Det er ikke alle der kommer over på øen uden for højsæsonen, men gør man det, er det nemt at genkende naturens kræfter når de raser og spiller højt på klippeøen, så granitten hviner.

 

Bornholm er ikke mere end 588,36 km2, alligevel er det utrolig hvor meget den kommer til at fylde, når den bliver beskrevet som Kirsten Sonne gør det i denne roman. Det er som om hun kender hvert et græsstrå og hver en lille hemmelig vej. Fornøjeligt at læse, når man selv ofte er der og har venner der kører én rundt på de såkaldte ukendte steder på øen. DET SORTE HUS er andet bind i serien om politimakkerparret Stina Funk og Jens Tjøller.

Et lig i en container

Man kan fornemme at det bornholmske politikorps er beredt til tænderne, når det drejer sig om opgaver, også mord. De må dog indkalde samarbejdspartnere fra andre dele af landet, som det er tilfældet her. En mand bliver fundet på havnen i en container i Gudhjem. Det står hurtigt klart, at der er begået en forbrydelse. Politiet finder ud af at ofret i containeren, er flyttet fra øen for mange år siden. Hans navn er Andi.

 

Det viser sig at han er vokset op i en dysfunktionel familie, hvor alle i lokalsamfundet har holdt tæt med, at der kunne være såkaldte uregelmæssigheder i familien. Hvad er der foregået? Er børnene blevet vanrøgtet? Andis bror, Jimmi, bor stadigvæk på øen og driver en eksklusiv restaurant sammen med sin smukke kone. Begge forældre er døde.

Stina Funk

Efterforsker Stina Funk er nu flyttet fast hjem til sin fødeø. Hun bor til leje i en kollegas lejlighed og har en ældre mand til nabo. Han hjælper hende med at komme tilbage i rytmen med dialekten, så hun kan falde bedre ind når hun taler med de lokale. Det er ligesom noget andet at kunne kommunikere på Bornholmsk, uagtet at politirapporterne skal skrives på rigsdansk. Hendes makker, Jens Tjøller, elsker sit udendørs liv, men har også en svaghed for Stina.

 

Handlingen i romanen spidses til, da Jimmis kone bliver kidnappet. Det viser sig, at der er store mørke sider i farens liv, som ingen åbenbart kender noget til. Det koster dyrt på opgørskontoen. Faderen har deltaget i lyssky affærer for tredive år, så hvordan kan det forfølge Andi og Jimmi? Har de været involverede? Mystiske østeuropæere kommer til at spille en større rolle end først antaget. Og hvad er der med det sorte hus?

Sonnes greb

Kirsten Sonne har en fiks måde at få personernes arbejdsliv til at blive diskret sammenkædet med deres privatliv. Derved lærer vi personerne at kende på en både charmerende og beskrivende måde. Sonne formår at skildre et lukket og sammenspist samfund som har eksisteret i mange årtier, og mange steder stadigvæk gør. Desuden er det en fornøjelse at læse hvordan hun inddrager en historik, vi ikke altid får sat fokus på, bl.a. fiskeriet. Det har i mange år haft trange kår. Ligeledes fremhæves vigtigheden i landbruget, som foregår med stor succes.

 

I de seneste år har der været en kæmpe udvikling i gourmetvirksomhederne på Bornholm. Bare for at nævne nogle få eksempler er Bülow Lakrids en af dem og Karamelkompagniet et andet, der har nået stor anerkendelse. På en eller anden måde har bornholmerne været i stand til at gøre sig bemærkede på mange specifikke delikatesseområder, også når det drejer sig om sennep af alle mulige slags, kiks og vinfremstilling. Vi skal heller ikke glemme honningen, som der bliver produceret store mængder af. Den er noget af det bedste i Danmark. Nok er det en lille ø med knap 40.000 indbyggere, men Kirsten Sonne gør os opmærksomme på at den absolut ikke er ubetydelig. Hun får det hele med.

 

En lokalkrimi med bid og spænding. Spændende hvad Kirsten Sonne vil divertere os med i næste bog. God læselyst.

 

 

 

Boganmeldelse: DET SORTE HUS. Forfatter: Kirsten Sonne. Udgivet på forlaget Alhambra.

 

 

 

 

 

 

 

Boganmeldelse: DET SORTE HUS – se mere her

 

 

 

 

 

 

Boganmeldelse: DET SORTE HUS er skrevet af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm