Litteratur

Boganmeldelse: FLUGTRUTE ØSTERSØEN

Boganmeldelse: FLUGTRUTE ØSTERSØEN

fra DDR til Danmark under Den Kolde Krig 1949-1989

 

 

 

 

 

 

 

Boganmeldelse: FLUGTRUTE ØSTERSØEN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ …… spændende og medrivende læsning ……’

– G. Boeholt, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FLUGTRUTE ØSTERSØEN er en dokumentarisk beretning om mennesker, der flygtede over Østersøen fra det forhenværende DDR til Vesten, hvor mange af flygtningene anvendte Danmark som mellemstation eller valgte at forblive i Danmark.

Overvejelser om flugt

Jesper Clemmensen beskriver indgående om de impliceredes overvejelser før flugten, at de er blevet trætte af DDR som system og den begrænsede frihed, de som indbyggere besidder der. Deres bevæggrunde for at flygte er naturligvis forskellige. Nogle var forårsaget af politiske grunde, andre af materielle grunde, manglen på fri bevægelighed udenfor jerntæppets grænser eller andet.

 

Dette er meget fint og udførligt beskrevet, så man forstår deres tanker om flugt om hvor lukket inde, de føler sig og hvad der driver dem til flugt, hvilket blandt skyldes: ‘At leveforholdene i DDR lader meget tilbage at ønske, fordi regeringen prioriterer opbygningen af sværindustrien højere end fødevareproduktionen. Oveni kommer den rigide ensretning i alle ender og kanter, den omfattende kollektivisering, begyndende militarisering, tilstedeværelsen af sovjetiske tropper og forfølgelse af dem, der bliver betragtet som borgerlig middel- eller overklasse’ (s. 56).

 

Der er endda en familie, der så det som en udvej at flygte den anden vej fra Vesttyskland til DDR, men som senere fortryder og vil retur. Denne kamp følges intens.

Grundlaget for bogen

Værket er bygget på interviews dels med de implicerede dels med , pårørende, avisartikler, Rigsarkivet, Stasig arkivet, dokumentarfilm m.m. FLUGTRUTE ØSTERSØEN er bygget på et meget omfattende materiale, der gør bogen meget spændende og gribende.

 

Der er et kort forrest i bogen, hvor man tydeligt ser det nordlige DDR, der var udgangspunkt for flugtforsøgene.

 

Under noter og litteratur er en udførlig oversigt over, hvordan Jesper Clemmensen har researchet sine oplysninger.

 

Dokumentaren er skrevet, så man virkelig ønsker, at disse flugtforsøg skal lykkes. Man følger optakten til flugten og alle forberedelserne. Nogle gør sig mange overvejelser om vejr og vindforhold, hvordan de skal bygge flugtbåden, hvor de skal få materialerne fra, købe det ind lidt af gangen, så det ikke vækker mistanke, andre handler mere impulsivt.

Risikabel flugt

Det er en farlig flugt. Nogle bliver fanget undervejs og bliver sendt tilbage til DDR med udsigt til lange fængselsstraffe, fordi de har bedrevet republikflugt, hvilket blev straffet hårdt.

 

Andre omkommer undervejs under tragiske omstændigheder i deres håb om at nå det, de ser som friheden på den anden side af jerntæppet. Det østtyske indenrigsministerium oplyser, at mellem 7.000 og 12.000 flygtede over Østersøen fra 1945 til 1989. Af grunde til flugt nævner Scharnetzki på s. 191, at DDR og alt, hvad nationen byggede på, er selve problemet.

Et par eksempler ud af mange på nogle, der forsøgte flugten fra DDR
Balzer

F.eks. er der en familie Balzer, hvor det lykkedes datteren Silke at flygte til Vesttyskland sammen med sin mand Willy og datteren Anke få uger før Berlinmuren blev bygget i 1961, hvor østtyskere på det tidspunkt strømmede over grænsen til Vesten i tusindvis. Parret her fik succes i Vesttyskland og kunne sende mange pakker fyldt med alverdens godter til deres slægtninge i Østtyskland, bl.a. smart moderne tøj. Gennem det såkaldte Genex system, hvor østtyske varer blev sat til salg, men kun vesttyskere havde adgang til at købe til deres østtyske pårørende, købte Silke en bil en Dacia til sin østtyske familie.

 

Hendes yngre brødre Ulf og Lutz, der er henholdsvis 10 og 16 år yngre end deres søster, foragtede den socialistiske republik og orienterede sig mod Vesten. De arbejdede gerne over på den metalvarefabrik de var ansat på for at tjene flere penge. Det blev betegnet som brødrenes egoisme og jagt på materielle goder. De var heller ikke medlemmer af det socialistiske parti. De flygter fra DDR. I september 1979 fanger en trawler i sit net to ødelagte og sammenbyggede kajakker. I kajakkerne fandt man pas, kørekort, forskellig valuta, checkhæfte tilhørende Ulf og Lutz og deres koner. De var flygtet med deres lille barn Ines. Man mener målet var Danmark. De 5 personer er forulykket på Østersøen. Få dage senere finder man Lutz Balzers lig. Renate Balzers lig bliver fire dage senere fundet i nettet på en kutter fra Rostock. Dagen efter finder en kutter liget af den toårige Ines Balzer. Manuelas og Ulf Balzers lig bliver senere fundet. Deres flugt endte på den mest tragiske måde (s. 334 ff.).

Gerhard Müller

En østtysk skibsofficer og styrmand Gerhard Müller beder om landlov i Frederikshavn i 1972. Men i stedet for at vende tilbage til skibet beder han om politisk asyl i Danmark, men efterlader to børn og kone i Østtyskland. Hustruen finder senere en plan, hvor hun også selv kan flygte med sine to børn. Hun sejler ud i en gummibåd og bliver taget op af et større skib og flygter på den måde til Danmark (s.242 ff.).

Gerhard Scharnetzki

I marts 1969 flygter en østtysk jagerpilot Gerhard Scharnetzki efter at have været meget loyal mod det socialistiske parti. Men et ophold i Sovjetunionen og invasionen i Tjekkoslavakiet i 1968 har fået ham til at tvivle på hele systemet. Han kaprer et fly og lykkes med at flyve over Østersøen og flygte til Bornholm (Fra s. 175).

Tre minearbejdere

En båd i havsnød i januar 1952 med tre næsten livløse mennesker bjærges op af en finsk damper. De kunne dårligt røre sig. Alle tre kom i tørt tøj og fik noget varmt at drikke. Storm, regn og til sidst snestorm havde næsten gjort det af med dem. De havde alle tre haft arbejde i uranminerne og kunne ikke længere udholde dette. De var derfor flygtet (fra s. 47).

Konklusion

FLUGTRUTE ØSTERSØEN er så detaljeret og grundlagt på nøjagtig kildemateriale med nøje overvejelser om flugt, at den bestemt er værd at læse. Om flugten foregår i fly, i hjemmelavede kajakker eller andet, afhopninger fra Gedser eller med hjælp fra en studenterbevægelse, så er det spændende og medrivende læsning. Folk sætter livet på spil i deres flugtforsøg over Østersøen.

 

Man bliver klogere på, hvordan nogle følte det ved at leve i det tidligere DDR. Bogen er fyldt med eksempler på mennesker, der forsøgte flugtvejen og de konsekvenser, det kunne have.

 

 

 

 

 

Jesper Clemmensen har desuden sammen med Thomas Albrektsen skrevet bogen ‘SKIBET FRA HELVEDE’, se vores anmeldelse her

 

 

Vi har også tidligere anmeldt filmen ‘FLUGTEN FRA ØSTTYSKLAND’, se vores anmeldelse her

 

 

 

 

Boganmeldelse: FLUGTRUTE ØSTERSØEN. Udgivet på forlaget Lindhardt og Ringhof. Forfatter: Jesper Clemmensen (f. 1975).

 

 

 

Boganmeldelse: FLUGTRUTE ØSTERSØEN – se mere her

 

 

 

Boganmeldelse: FLUGTRUTE ØSTERSØEN er anmeldt af G.Boeholt, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm