AKTUELT Litteratur

Boganmeldelse: HOVEDSTADEN BAG FACADEN

Boganmeldelse: HOVEDSTADEN BAG FACADEN

 

 

 

 

 

 

Boganmeldelse: HOVEDSTADEN BAG FACADEN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ …… vi får opklaret gåden om hvordan, hvorfor og hvem der står bag konceptet en Superbørge og en masse andet …..’

– chefredaktør Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

En gang forsøgte jeg at smalltalke med en kioskejer i latinerkvarteret omkring Skt. Peders Stræde. Kiosken var endelig ikke en plastik-Seven Eleven, men en rigtig kiosk – én af den rigtige slags med drikkevarer, postkort, ugeblade og endda kartofler på glas, bleer, bind, brød, is og ris plus en masse andre ting på de 10-15 kvadratmeter, butikken rådede over. Da jeg forsigtigt viste lidt rosende interesse for kiosken og dens varesortiment blev jeg vist døren – ingen snushaner var velkomne, og jeg kunne jo være fra politiet osv.

 

HOVEDSTADEN BAG FACADEN er således et mesterværk. At komme bag facaden, og under huden på mangt en branche og erhvervsdrivende er noget af en vanskeligt take – det kræver tillid at blive vist ind i de private intimsfærer og gemakker. Ikke blot fotografier gennemvæder bogen, men også små private historier og fortællinger fra over 50 forskellige virksomheder i hovedstaden. Fælles for dem alle er, at de desværre tilhører en svunden tid – de er fra de gode gamle dage, dengang hvor verden var anderledes og mindre af lave.

 

HOVEDSTADEN BAG FACADEN er dog langtfra en monoton melankolsk sørgesang med udelukkende lukningstruede virksomheder – sine steder er der tilligemed tale om små fremgange på den ene eller anden vis, da de små enklaver er kommet på internettet og SoMe. Andre steder er der dog sket det, under værkets tilblivelse, at enkelte etablissementer har måtte dreje nøglen om grundet tidens ugunst. Disse steder er jo så mere end noget andet værdige deltagere i bogen, da de herved er blevet udødeliggjort på tryk for eftertiden.

Bag facaden i hovedstaden

Forfatterne Ulf Svane og Mathias Kobberrød Rasmussen har udstyret værket med et lækkert gennemarbejdet forord. Her berører de samfundsstrømninger, statistikker, befolkningsgrupperinger og meget mere gennem årtierne. Af spøjse tendenser og tal-logik oplyses vi f.eks om, at der i 2007 fandtes 32 fotoforretninger i København – her i 2024 er der 12 tilbage. Byen og hovedstadsregionen er vokset befolkningsmæssigt, men samtidig er beboer gennemsnitsalderen kun disse her 35-40 år i København – og det betyder paradoksalt nok, at bedemandsforretningerne har mindre at lave. Dette er blot nogle få informative baggrundsoplysninger, vi præsenteres for i det nyttige og oplysende forord.

Rundtur bag facaden

Amager øst – byder på et industriområde omkring Prags Boulevard. Her finder vi små værksteder og virksomheder. Her er også et trykkeri og en mønthandel. Her såvel som alle de øvrige steder i bogen, giver hvert sted en lille memory-lane historie, og også hvordan diverse byfornyelser truer eller har truet de gamle områder og lokaler. På de kanter finder man også Bistro ‘Trekanten’ – et af disse her skønne nostalgiske steder, der slår Burger King og McDonald’s milevidt i hygge og serverer håndmadder smurt med hjertet, burgere, kakaomælk, termokandekaffe og ostemad.

 

I Vanløse finder vi en kaffebar fra 1948. Her kommer mange taxachauffører forbi i løbet af dagen og om aftenen. Her finder man menukortet som en tavle og det hvide kridt oplyser usædvanlig rimelige priser.

 

Vi har også et afsnit fra Sydhavnen. Området hedder Fiskerihavnen – Stejlepladsen. Her dykker vi igen om bord hos mennesker, der har levet deres liv her i årevis og sætter husbåde i stand. Vi møder også Flemming, der siden 1993 har boet i et hjemmegjort telt skabt af forhåndenværende midler og presenninger, og han mester endda kunsten at bo pænt i dette improviserede hjem. Flemming ernærer sig ved at klunse, og samle flaskepant.

 

Herude møder vi også en fyr som Kuldskær, en tidligere landevejsridder. Han bor i en skurvogn, han har fået foræret, endda med veranda.

Et besøg hos Hare Krishna

Vi kender dem alle. De dansende munke på Strøget og Købmagergade, ofte i deres orange gevandter, og ofte fornemmer man, de fremfører et glædens budskab ledsaget af musik og messende sang. I HOVEDSTADEN BAG FACADEN aflægges deres tempel på Skjulhøj Allé 44 i Vanløse også et besøg. Templet drives 100 procent donationsbaseret og vi oplyses om, at Krishna menigheden har mellem 500-1000 tilhængere i Danmark. Munkene tildeler sig selv efternavnet ‘Das’ – ‘Das’ betyder nemlig tjener, og de er tjenere for Krishna. Her er der åbent hus/tempel hver søndag og du er inviteret.

Skønne mennesker og oplevelser

HOVEDSTADEN BAG FACADEN er et herligt bekendtskab og udover de enkelte fremhævede nedslag, besøges også en salatfabrik i den hvide kødby, en violinbygger, en harmonika reparatør, en rammefabrik, et vasketeria, et stenhuggeri, en sejlmager og en masse andre interessante steder, og vigtigst af alt: Vi får opklaret gåden om hvordan, hvorfor og hvem der står bag konceptet en Superbørge.

 

 

 

 

Boganmeldelse: HOVEDSTADEN BAG FACADEN. Udgivet på forlaget Lindhardt og Ringhof. Forfatterne er Ulf Svane og Mathias Kobberrød Rasmussen.

 

 

Se vores anmeldelse af KØBENHAVNS MUSEUM: Min butik- Fotos fra WONGS GRILL til RC RENS – her

 

 

 

Boganmeldelse: HOVEDSTADEN BAG FACADEN – se mere her

 

 

 

 

Boganmeldelse: HOVEDSTADEN BAG FACADEN er anmeldt af chefredaktør Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION