Litteratur

Boganmeldelse: PINK OYSTER

Boganmeldelse: PINK OYSTER

 

 

 

 

 

 

Boganmeldelse: PINK OYSTER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ …… mine østersanretninger kom til at ligne dem i bogen …..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

For mange er østers det mest rædselsfulde der findes, andre mener de ikke kan leve uden. Uanset hvilken kategori man hører til, kan PINK OYSTER nydes som den appetitlige og helt usædvanlige smukke bog den er. Alene billederne er eventyrlige og indgyder til, at stifte nærmere bekendtskab med de små og helt uimodståelige skabninger.

 

Ups, her afslørede jeg vist, at jeg er østersven, som Jonas Harboe Frederiksen også kalder sine gæsteforfattere. Nej, jeg er ikke bare østersven, jeg er østerselsker og denne bog, der handler om tilberedning af østers på 30 måder, er fantastisk.

 

Ikke alene er opskrifterne forståelige og nemme at følge, der er også lidt historie om østers. Der er fif til tørring, syltning og eddike, samt et afsnit om, hvordan du sætter dit præg på din egen olie.

Frevert er IGEN i gang i køkkenet

Ofte når jeg skal anmelde en kogebog, plejer jeg at tilberede ca. tre retter for at se og smage, om opskrifterne holder hvad de lover. Jeg blev godt nok lidt svedt i håndfladerne, da jeg var nået til vejs ende med læsningen. Nogle af ingredienserne til opskrifterne, skulle præpareres mellem 7-10 dage inden brug. Der var også en del af dem der var nemmere at gå til, eller rettere sagt, de kan forberedes lige inden serveringen. Det, der er godt ved denne specielle kogebog er, at hele omdrejningspunktet er de der små lækre havsmagende godbidder, og ingen udenoms dikkedarer. Det handler om østers! De bliver tilberedt efter alle kunstens regler. Der er ikke den smag du ikke kan opleve, lige fra rabarber, til gratineret vesterhavsost.

 

Østers er en af verdens ældste spiser og spises stadigvæk med veltilfredshed verden over. Den bliver ofte kategoriseret som en sofistikeret spise, på sin vis er den også, men jeg tror, at det kun er fordi mange forbinder østers med en lille fortovsrestaurant eller østersbar i Paris. Heldigvis har østersen vundet indpas på mange restauranter i Danmark og de fleste fiskehandlere har flere slags eller de bestilles. Danskerne har endelig taget østers til deres hjerter.

 

Desværre er nogle stadigvæk lidt skeptiske og synes, at der overhovedet intet interessant er ved den lille blævrende klat i den smukkeste perlemors indpakning. Det er så her PINK OYSTER kommer ind i billedet. Du kan simpelthen prøve dig frem og garnere din østers med nær sagt alle smage, og jeg mener alle smage lige fra sødt til surt. Du kan tilberede dampede østers med sprøde kartofler og kærnemælk, eller østers med enebær, hvide ribs og gran. Grillede, stegte og gratinerede østers, er også en mulighed.

 

Hver lille østers er et måltid i sig selv og har mange smagsnuancer. En østers naturel med citron og lidt tabasco, er heller ikke en dårlig idé, men opskrifterne i PINK OYSTER sætter den lille delikatesse i et større perspektiv. Den bliver ikke kun en forret eller en snack, men et helt måltid.

Tre forskellige varianter ….. og lidt cava

Jeg valgte tre varianter. De kunne alle tilberedes næsten samtidigt. Ingredienserne hakkes, koges og måles op, så det hele er klart, når østerserne skulle lukkes op. Jeg havde 12 Gillardeau østers at gøre godt med. Der røg allerede en ned da den første østers blev åbnet og når der nu var lukket en flaske cava op, blev det et lille glas til madlavningen.

Grillet citron og Champagne-Mignonette

De første Østers er med grillet citron og Champagne-Mignonette. Champagne-Mignonette skal koges, så det startede jeg med. Champagne – jeg brugte en tør cava, champagneeddike, hvidvinseddike, og sukker varmes op. Skær skalotteløg brunoise, meget småt, og kom i lagen. Sæt på køl. Snit et Granny Smith æble, eller andet grønt æble, igen brunoise, og grill en halv citron. Kan også gøres på en tør pande eller med en gasbrænder. Så er det hele klart til serveringen. Kom en skefuld Champagne-Mignonette langs den ene side og de snittede æbler på den anden.

Peberfrugt og Ras al hanout

De næste østers er med peberfrugt og Ras al hanout – som er en mellemøstlig krydderiblanding. Den kan købes færdig i mange supermarkeder, men er nem at lave. Jeg havde en blanding fra en tidligere ret jeg havde tilberedt, så det var nærliggende at bruge det her. Du bager en rød peber 10 minutter i ovnen eller på grillen. Put den ned i en lufttæt beholder i ca. 15 minutter. Fjern skind og kerner. Skær peberfrugten småt og bland den med lidt citronsaft, et par dryp olivenolie, salt og peber. Kom en spsk. marineret peberfrugt på hver østers, samt et drys ras el hanout.

Bloody Mary Oyster Shooter

De sidste østers er Bloody Mary Oyster Shooter. Det skulle prøves. Jeg har spist rigtig mange østers i USA, især i Boston og på Grand Central Station i New York. I Boston ligger en legendarisk østersrestaurant, Union Oyster House, hvor man dropper ind til frokost og spiser østers med peberrod, tabasco og tomatpure. Serveret med en Bloody Mary, med eller uden alkohol, for i en Bloody kan du alligevel ikke smage vodkaen.

 

I opskriften skal man selv lave sin Bloody-Mary-lage, men tænkte, at jeg ville se hvordan det ville smage med almindelig tomatjuice, tilsat lidt vodka og hot sauce. Chiliolien havde jeg på lager, en gave fra Spanien. Ja, den skulle have stået og trukket i 12 timer hvis man selv laver den. Bladsellerisalt blev til fint snittet frisk bladselleri tilsat lidt salt. Shotglas eller et andet lille glas sættes på køl, så det er iskoldt.

 

Tomatjuiceblandingen hældes op i de kolde glas, du lægger en østers ovenpå og pynter med ’sellerisaltet’, et par dråber chiliolie, lidt friskrevet citronskal og et selleriblad. Den originale opskrift er inspireret fra restauranterne i San Francisco i 1860. Jeg er så gået lidt på kompromis, men jeg kan forvisse læseren om, at denne opskrift også er formidabel.

Frevert kom i mål … igen…

Nu skal de 12 østers lukkes op. Det kræver at man prøver det et par gange, men hvis et par af dem driller undervejs, er det værd at kæmpe videre. Østers skal spises friske og ny oplukkede. De kan stå lidt på et fad med is, men helst ikke mere end 10 minutter. Jeg fik mine tre varianter smækket op på tallerkener og så var der ellers serveret. Alt i alt tog det tre timer, fra at tage alt frem og hakke etc., til det hele stod færdigt. Det er nemt og sjovt. Med et lille glas cava og tre østers undervejs, siger jeg bare, hvor er jeg heldig og mine østersanretninger kom til at ligne dem i bogen.

 

PINK OYSTER er glimrende inspiration til både frokoster eller nytårsaften. Eller hvorfor ikke bare på en dejlig onsdag? Man bliver i superhumør.

 

 

 

 

 

Boganmeldelse: PINK OYSTER. Forfatter: Jonas Harboe Frederiksen. Udgivet på forlaget Muusmann

 

 

Boganmeldelse: PINK OYSTER – se mere her

 

 

 

Boganmeldelse: PINK OYSTER er frembragt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm