CAFÉ LIVA: En Piaf-decoupage
Jeg fortryder Intet, vel….?
Fotograf: Brita Fogsgaard
✮✮✮✮✮
‘ ….. den lidt gammeldags kabaretstil er ikke bare blevet pudset fint af, men op, så den skinner …..’
– Louise Frevert, KULTURINFORMATION
Rikke Buch Bendtsen har optrådt i de fleste kunstneriske sammenhæng på en scene. Hun er kendt for sin flotte stemme og var med i succesbandet Diskofil, som turnerede Danmark tyndt i 90’erne. Hun har medvirket i adskillige revyer og musicals bl.a. som Roxie Hart i ’Chicago’.
I denne forestilling står ved hendes side Nicolai Majland, som er en gedigen komponist, akkompagnatør og jazzpianist. Han er uddannet fra Rytmisk Konservatorium i Esbjerg og startede sin teaterkarriere netop i den by, som Kapelmester på Esbjerg-Revyen i 2003. Har tidligere medvirket i flere kabaretter på Cafe Liva med Jacob Morild.
Edith Piaf
Café Liva lægger igen arm med en kvindeskikkelse, der fortæller en slags generationshistorie. Det er tidligere gjort med bl.a. Lane Lind i 2005 og Lone Rødbroe i 2013. Denne gang er det den charmerende Rikke Buch Bendsen, der modigt står i sin frisørsalon og fortæller om, hvordan hendes liv har været i de sidste 30 år og indtil nu, lige inden hun bliver 50.
Det er et fikst greb Jacob Morild har gjort ved at kæde 15 af Edith Piafs mest kendte sange sammen, til denne hverdagshistorie om en helt almindelig pige fra Randers. Hun bliver uddannet frisør i Salon Edith, overtager den senere og kalder den Rose efter sin datter. Salon Rose skal fejre sit 30 års jubilæum og det skal planlægges. På lydsiden får vi at vide, at det er tre år efter Corona og første nummer er ’Milord’. Tidsbilledet er sat.
Fotograf: Brita Fogsgaard
Et tilbageblik
Vi flasher 30 år tilbage og møder vores hovedperson som elev i Salon Edith, hendes første rigtige date og hendes mor, der ikke helt kan forlige sig med, at datteren er ved at blive voksen, og hendes liv er: ’Min karrusel’. Moderen ringer ustandseligt til hende, og det bliver hun ved med hele hendes liv. Frisøren bliver vild med ’Stakkels Jean’, der nærmest virker som en rigtig sjuft. Hun bliver forelsket igen og synger ’Under huden’. Vores gæve jyske pige bliver gift og får en datter. Manden er soldat og udstationeret i Afghanistan. Det kommer til at påvirke familien på mange måder. Med en mand der ikke er hjemme og som selvstændig erhvervsdrivende, samtidig med at du skal passe et spædbarn i forretningen, bliver det en hård tid. Pengene er små, kunderne få.
Vi får fortalt en historie om et helt almindeligt liv i 2020’erne, men samtidigt følger vi alle tidens mest skelsættende begivenheder på en radio. Hver dag høres der nyheder i salonen og vi følger på tæt hold hvordan prinsesse Dianas død påvirkede mange mennesker, Anders Fogh Rasmussen bliver Statsminister, Storebæltsbroen indvies og mange flere ting, som påvirkede den almindelige dansker i 80’erne, 90’erne og nullerne.
Efter Roses konfirmation begår Roses far selvmord og det slår datteren helt ud. Hun ryger ind og ud af psykiatrisk hospital og sangen ’De hvide kitler’, siger sådan set det hele. Den næste sang ’Den du elsker’, La Vie en Rose, og i de næste tre sange, viser Rikke virkelig sin styrke og talent. Hun er ægte og jeg må indrømme, at jeg fik en klump i halsen da hun fremførte: ’Min Gud’. Det var rørende! Roses mor møder igen kærligheden og hendes forretning overlever.
Foto: © Benni Johansson – all rights reserved
En nutidig kabaret der lykkes
Jacob Morilds manuskript er fremragende. Han har formået at få væsentlige tidsbestemte begivenheder med, og fikst bliver sangene sat ind i en naturlig sammenhæng.
Den lidt gammeldags kabaretstil er ikke bare blevet pudset fint af, men op, så den skinner. Nicolai Majland er blændende og er også kunden der ikke er tid til at klippe. Et finurligt påfund. Buch Bendsen og Majland er et perfekt makkerpar.
Piaf lever forever – og bør man fortryde….?
Livet i Salon Rose, er et liv hvor de store omvæltninger i verden, har været overhalet af dagligdagens kamp for at overleve og en tilværelse, som ikke altid har været nem. Men er det ikke et billede vi alle kan nikke genkendende til? Forestillingen slutter med et par af Edith Piafs glansnumre ’Padam-Padam’ og ’Mit liv begynder i dag’, Non, je ne regrette Rien. En dejlig gennemmusikalsk forestilling, med pointer der berører os alle. Sådan som en kabaretforestilling skal være.
Skal man fortryde den måde man har levet sit liv? Bør man fortryde det? Eller er det ikke bare sådan det nu engang er, at man ikke kan lave om på det, der er sket? Uanset hvordan ens liv har været kan det ikke leves om, så der er vel ingen grund til at fortryde det, vel?
KULTURINFORMATIONs anmelder og redaktionsmedarbejder Louise ‘All Over’ Frevert.
Foto: © Benni Johansson – all rights reserved
CAFÉ LIVA: En Piaf-decoupage – Jeg fortryder Intet, vel….? Medvirkende: Sanger og skuespiller- Rikke Buch Bendtsen og Nicolai Majland-kapelmester, arrangør, pianist. Manuskript og iscenesættelse: Jacob Morild. Oversættelse: Jesper Kjær. Musik: Edith Piaf sange. Sidste spilledag 1. februar 2025.
CAFÉ LIVA: En Piaf-decoupage – Jeg fortryder Intet, vel….? – se mere her
CAFÉ LIVA: En Piaf-decoupage – Jeg fortryder Intet, vel….? er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION
Redaktion: Jesper Hillestrøm
Setliste:
1. MILORD T: G. Moustaki/ M: Marguerite Monnot
2. MIN KARRUSEL – (Mon Manége á Moi) T: Edith Piaf/M: Norbert Glanzberg/Jean Constantin
3. STAKKELS JEAN – (La Goualante du pauvre Jean) T: R. Rouzaud/M: Marguerite Monnot
4. VRIMLEN – (La Foule) T: Angel Amato & Enrique Dizeo/M: Michel Rivegauche
5. UNDER HUDEN – (Je t’ais dans La Peau) T: Jacques Pills/ M: Gilbert Becaud
6. DE HVIDE KITLER – (Les Blouses Blanches) T: Michel Rivgauche/ M: Marguerite Monnot
7. DEN DU ELSKER – (La Vie en Rose) T: Edith Piaf/M: Louiguy
8. HYMNE TIL KÆRLIGHEDEN – (l’Hymne à l’Amour) T: Edith Piaf/M: Marguerite Monnot
9. HARMONIKASPILLEREN – (l’Accordéoniste) T/M: Michel Emer
10. MIN GUD – (Mon Dieu) T: M. Vaucaire/M: C. Dumont
11. I DEN UKENDTE BY – (La Ville Inconnue) T: M. Rivegauche/M: C. Dumont
12. DEN STORE KÆRLIGHED – (La Belle Histoire d’Amour) T: Edith Piaf/M: C. Dumont
13. PADAM … PADAM T: Henri Contet/M: Norbert Glanzberg
14. . HVAD RUMMER KÆRLIGHED? – (A quoi ca sert l’amour?) T/M: Michel Emer
15. MIT LIV BEGYNDER I DAG – (Non, je ne regrette Rien) T: M. Vaucaire/M: C. Dumont