GLYPTOTEKET: Ikonoklasme – Kunsten som kampplads
Kunst

GLYPTOTEKET: Ikonoklasme – Kunsten som kampplads

GLYPTOTEKET: Ikonoklasme – Kunsten som kampplads

 

Statuer har altid fået et hak i tuden

 

 

 

 

 

 

 

GLYPTOTEKET: Ikonoklasme – Kunsten som kampplads

Fragment af en kejserkolos i museets magasin. Foto Anders Sune Berg © Ny Carlsberg Glyptotek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Glyptoteket viser på ny udstilling, hvordan statuer, mindesmærker og monumenter helt fra oldtiden er blevet bevidst ødelagt. Der er ikke noget nyt i at smide kongeportrættet i havnen …’

– Niels Frid-Nielsen, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det vakte opsigt, da Anonyme Billedkunstnere for fire år siden smed en buste af Kong Christian den 5. i Københavns havn i protest mod den koloniale arv, Kong Christian den 5. repræsenterer. Da klimaaktivister for nylig skamferede et værk, udstillet på Statens Museum for Kunst. Eller da et maleri af Asger Jorn blev overlimet og tilført gerningsmandens signatur.

 

Men der er langt fra noget nyt i, at kunstværker, statuer, mindesmærker og monumenter ødelægges, vandaliseres eller ligefrem helt eller delvist destrueres.

Ny Carlsberg Glyptotek

Med en ny udstilling viser Glyptoteket, hvordan kunst er blevet beskadiget og statuer fået et hak i tuden, kønsdele er blevet dækket med figenblade og kejserportrætter blevet smidt i floden, for på den måde at skrive kejseren ud af historien.

 

Fra oldtiden til i dag er kunstværker bevidst blevet beskadiget, eller i det mindste kraftigt forandret. Begrebet “ikonoklasme” betegner netop den bevidste ødelæggelse af et kunstværk, et symbol eller billede.

 

Den lille, men informationstætte udstilling viser, hvordan arkæologiske genstande er blevet ødelagt før vores tidsregning i Assyrien, i det gamle Rom og Grækenland og sågar de tidlige kristne, der ikke brød sig om at se på nøgne kønsdele.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GLYPTOTEKET: Ikonoklasme – Kunsten som kampplads

Næser fra museets magasin. Foto Anders Sune Berg © Ny Carlsberg Glyptotek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ikonoklasmen

Vi ser, hvordan der aktioneres mod genstandene ud fra så forskellige motiver som hævn, had, politisk lede og religiøs fanatisme. Men Ikonoklasme viser også, at statuer, monumenter og værdifulde arkæologiske genstande fra tidernes morgen har været en måde at skrive sejrherrernes historie på. Det er majestæten, der får et mindesmærke. Statsoverhovedet der skildres på statuer og finansfyrsten der hyldes på portrætmalerier.

 

Ikonoklasme skildrer på den måde kunsten og kulturarven som en kampplads. I stedet for at se monumenter og genstande som statiske værker, foreslår udstillingen at vi ser hærværk og ikonoklasmer som ødelæggende og skabende på samme tid, som et billedskabende protestsprog, en transformationsproces, hvor de magtesløse tager til genmæle mod de mægtiges monumenter – og forandrer dem. “Så længe mennesker har rejst statuer på piedestaler, er de også blevet væltet”, lyder det således i udstillingens katalog.

 

Både udstilling og katalog viser om noget, at kunsten og kulturarven ikke er noget Guds givet, men altid til forhandling; og at tilsyneladende destruktive aktioner ofte er forsøg på at give et allerede eksisterende værk ny, forandret betydning.

 

 

 

 

 

 

 

 

GLYPTOTEKET: Ikonoklasme – Kunsten som kampplads

Hoved, Akhenaten, Ægypten, 1365-1347 f.v.t. Foto Ole Haupt © Ny Carlsberg Glyptotek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ikonoklasme er altså mere end simpelt hærværk. Det er snarere den kreative proces, statuen gennemgår, når den væltes, når kejseren får et hak i tuden eller symboler viskes ud.

 

Udstillingen dokumenterer værk for værk, eksempel efter eksempel, at iscenesættelse, spin og retouchering har foregået så længe, vi har skrevet (kunst)historie. Som et yderligere raffinement viser udstilling og katalog, at museet i sig selv bidrager til ikonoklasmen ved at gøre arkæologiske genstande til kunstværker, og bringe dem ud af deres kontekst.

 

Ikonoklasme – Kunsten som kampplads er en tankevækkende udstilling, der sætter oldtiden i nyt perspektiv. Og hvis man funderer over, hvorfor det er interessant netop nu i 2024, kan jeg anbefale at læse videre i udstillingens fremragende katalog.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niels Frid-Nielsen

Portræt af Antinoos genbrugt som en urne. Foto Anders Sune Berg © Ny Carlsberg Glyptotek

 

 

 

 

 

 

 

 

GLYPTOTEKET: Ikonoklasme – Kunsten som kampplads
Kurator: Anna Minor.
Ny Carlsberg Glyptotek, Dantes Plads 7, 1556 København V.
Fra den 5. december 2024 til den 18. maj 2025.

 

 

 

 

 

Ikonoklasme – kunsten som kampplads ✮✮✮✮✮
Katalog redigeret af Anna Minor og Anna Manly.
204 sider. Rigt illustreret.

 

 

 

Niels Frid-Nielsen har også udgivet en bog med titlen PROVOKUNST – se mere her

 

 

 

GLYPTOTEKET: Ikonoklasme – Kunsten som kampplads – se mere her

 

 

 

Cover: Agrippina Minor. Foto Anders Sune Berg © Ny Carlsberg Glyptotek

 

 

 

GLYPTOTEKET: Ikonoklasme – Kunsten som kampplads er en anmeldelse af Niels Frid-Nielsen, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm