H.M. Dronning Margrethe designer nyt i TIVOLI
AKTUELT Teater

H.M. Dronning Margrethe designer nyt i TIVOLI

H.M. Dronning Margrethe designer nyt i TIVOLI

 

 

Pantomimeteaterets påfugle-fortæppe i ny fjerpragt

 

 

 

 

 

 

 

 

H.M. Dronning Margrethe designer nyt i TIVOLI

Harlekin og Columbine i Pantomimescene i anledning af Pantomimeteatrets 150-års jubilæum og afsløring af teatrets nye påfugle-fortæppe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ …… vores helt igennem pragtfulde dronning Margrethe, var både stolt af sit værk, men også rørt over, den modtagelse hun fik …..’

– Githa Schultz, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H.M. Dronning Margrethe står for designet af det nye påfugle-fortæppe til Pantomimeteatret, Tivolis ældste bygning, og strålede om kap med solen, da fjerpragten af en hale på festligste vis blev afsløret d. 8. maj 2024.

 

Det er dronning Margrethes gave både til Pantomimeteatret i anledning af 150-års jubilæet i år og til havens mange gæster, som hver dag kigger på.

Tæppet går ned, når det går op

I forhold til det tidligere fortæppe, der var bemalet med en del gul farve i påfuglens fjerdragt, kommer de klare blå og grønne farver i fjerdragten meget mere til påfuglens ret og står på åbningsdagen flot oplyst i træværkets rammer af gyldne spir og tårne, China-style. Når man betragter Pantomimeteatret er det utroligt smukt og i øvrigt formentlig det eneste teater i verden, hvor tæppet går ned, når det ‘går op’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H.M. Dronning Margrethe designer nyt i TIVOLI

Fotograf: Githa Schultz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Og når fortæppet går ned og op, sker det stadig manuelt og Tivoli har også i dagens anledning inviteret 140 tidligere medarbejdere ved teatret.

 

Kim Bach er en af dem og han har møjsommeligt stået ved svinghjulet et sted i 1980’erne og kørt tæppet ned og op; i dag arbejder han som journalist på en avis.

 

Før i tiden skulle der 13 mand til at betjene fortæppet og påfuglens krop, der alt sammen var bygget i træ, senere hen byggede man om og brugte lærred til fuglens hale.

 

I dag er der fem mand til at køre påfuglen ned og op. To står i kulissen og styrer det malede lærred det første stykke, og derefter trækkes de gyldne buer, der indrammer påfuglen, ud til siden. Tre mand står i kælderen og drejer på håndsvingene, fire og en halv omgang på det ene til påfuglen er på plads i kælderen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H.M. Dronning Margrethe designer nyt i TIVOLI

H.M. Dronning Margrethe overværer Pjerrots inspektion af Pantomimeteatrets nye påfugle-fortæppe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vores dronning

Da dronning Margrethe som barn første gang var i Tivoli og oplevede Pantomimen, var hun øjeblikkeligt betaget af påfugletæppet, der fremstod forunderligt og eventyrligt, og er gået til opgaven med en stor respekt for den oprindelige og originale ide til tæppet.

 

På afsløringsdagen tog dronning Margrethe plads blandt de tidligere medarbejdere på Pantomimen og morede sig kongeligt over Pjerrot, der i dagens anledning nøje undersøgte tæppet på scenen med Tivoli-Garden ved sine fødder.

 

Tivolis direktør Susanne Mørch Koch holdt tale og takkede dronning Margrethe for at gå til opgaven med vanlig gå-på-mod, kunstnerisk integritet og nysgerrighed og der blev også vist en klassisk pantomimescene med Pjerrot, Harlekin og Columbine, udover at Tivoli-Garden spillede Congratulations til bravour.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pantomimeteaterets påfugle-fortæppe i ny fjerpragt

Pantomimeteatrets 150-års jubilæum og afsløring af teatrets nye påfugle-fortæppe. Kunstner: H.M. Dronning Margrethe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Påfuglene i Tivoli

Når man kommer så tæt på påfugle-fortæppet, kommer man jo i tanke om de påfugle, der spankulerer rundt i Tivoli og et er sikkert, der er kun to hanner i Tivoli i øjeblikket. De har ikke fast bopæl noget sted i Tivoli og sætter sig nogle gange højt på en gren.

 

Der var tre påfugle og nogle mener at den tredje, der forsvandt, både kan være blevet ædt af ræven, eller taget til fætter-kusine fest i Zoo; der er nogle forskellige teorier blandt personalet i Tivoli, men væk er hun.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pantomimeteaterets påfugle-fortæppe i ny fjerpragt

Den levende påfugl i Tivoli viser fjerpragt. Fotograf: Julie Svarre Ohlsson.

 

 

 

 

 

 

 

 

Påfuglen er en stolt og ædel fugl, der symboliserer opstandelse, evigt liv, himmelhvælving og stjerner. En linselus kalder nogle af Tivolis medarbejdere dem, da de helst vil ses og gerne viser sig på de blankpolerede trapper ved Nimb. Og pragtfulde ser de ud, når de folder sig ud, ligeså skønne at skue som dronning Margrethes påfugle-fortæppe.

 

Påfuglens hoved og hals på fortæppet er i aluminium, så den æder ræven ikke lige sådan og fjerpragten er også lavet af et særligt holdbart lærred, der er skræddersyet og håndmalet efter dronning Margrethes tegninger og anvisninger.

 

Udover pragttæppet og Pantomimens mange fine forestillinger, som dronning Margrethe gennem årene også har bidraget til med sin uendelige kreativitet, er 2024 også året, hvor dansen får en særlig stor plads i Tivoli.

 

En herlig stund for alle fremmødte d. 8. maj 2024 og en god anledning til både at glæde sig over det gamle fine træbyggede Pantomime af en teaterscene, de kommende forestillinger og vores helt igennem pragtfulde dronning Margrethe, som både var stolt af sit værk, men også rørt over den modtagelse hun fik.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pantomimeteaterets påfugle-fortæppe i ny fjerpragt

TIVOLI netop nu. Fotograf: Githa Schultz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H.M. Dronning Margrethe designer nyt i TIVOLI – se mere her

 

 

 

 

Se vores mange reportager fra TIVOLI her

 

 

 

H.M. Dronning Margrethe designer nyt i TIVOLI er skrevet af Githa Schultz, KULTURINFORMATION

Se mere om Githa Schultz her Redaktion: Jesper Hillestrøm