Litteratur

HENNING LARSEN: SKITSER

HENNING LARSEN: SKITSER

 

 

 

 

 

 

HENNING LARSEN: SKITSER

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

Henning Larsen (1925-2013), var en af vores fremmeste arkitekter med en stribe af arkitektoniske mesterværker bag sig. Hans skabertalent og fantasi ser ud til at have været uudtømmelig, samtidig med at der ikke var grænser for hans flid. Principielt anså han skitsen for at være det vigtigste i arkitektens arbejde. Han arbejdede fra sin tidligste ungdom minutiøst med at udvikle sit arbejde gennem skitserne, og det fortsatte han med resten af sin tid som arkitekt.

 

Det er et helt unikt univers vi får indblik i. Skitsebogen er mere end blot hurtige udkast til nye bygninger, den er en kunstbog. Henning Larsen tegnede alle vegne, hvor som helst når som helst, hele livet igennem. Fra ungdomsårene brugte han mange forskellige maler- og tegnematerialer. Henning Larsen udviklede det man kunne kalde en venlig streg, inspireret fra le Corbusier og Axel Nygaard. Senere blev hans streg mere kraftfuld og dramatisk.

 

 

 

 

 

HENNING LARSEN: SKITSER

Det Kgl. Bibliotek – Danmarks Kunstbibliotek

 

 

 

 

Tegninger, udkast og skitser – ofte som en film

Mange af Henning Larsens tegninger, kunne lige så godt være skitser til et maleri, og han havde da også sine overvejelser over samspillet mellem arkitektur og billedkunst.

 

Desuden var hans viden inden for film enorm. Ikke kun når det gjaldt amerikanske og europæiske film, også japanske og russiske film var på hans repertoire. Filmen havde stor betydning for hans kunstneriske virke. Det ses tydeligt i mange af hans skitser, der mere eller mindre er bygget op som filmiske rum, med en stor sal, monumentale trapper og en have. Det er nok derfor man associerer til et kunstnerisk udtryk som i maleriskitser, når man ser Henning Larsens skitsebog.

 

Det er fascinerende at se hans skitser fra Malta, hvor han ofte holdt ferie, hvor megen inspiration og mange idéer, der blev fostret der. Venedig er endnu et forrygende vidnesbyrd om hans store kunstneriske talent. På nogle af tegningerne er der små gondoler, kirkebygninger, tårne og masser af broer. Som sagt, man får lyst til at se et færdigt maleri efter de streger.

 

 

 

 

 

 

 

 

HENNING LARSEN: SKITSER

Det Kgl. Bibliotek – Danmarks Kunstbibliotek

 

 

 

Henning Larsen blev uddannet på Det kongelige Danske Kunstakademi. Han fik hurtigt samarbejdspartnere og i 1959 etablerede han sin legendariske tegnestue, det der senere blev Henning Larsen Architecs. Derefter gik det over stok og sten. Henning Larsen blev en international anerkendt arkitekt.

Henning Larsen og mesterværkerne

Udenrigsministeriet (MOFA) i Riyadh, Saudi Arabien er sandsynligvis hans hovedværk, og et af vendepunkterne i det tyvende århundredes verdensarkitektur. Det er en kombination af moderne og historisk, vestlig og islamisk arkitektur, der ikke tidligere var set. Under processen tegnede Henning Larsen hundredvis af skitser, som et led i dialogen og for at finjustere alle detaljer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Henning Larsen Architecs

Det Kgl. Bibliotek – Danmarks Kunstbibliotek

 

 

 

Det er uhyre vanskeligt at skulle fremhæve nogle bygningsværker frem for andre, da der ikke alene er utallige af dem, de er alle enestående med tydelige særpræg og funktioner. Et par stykker skal alligevel nævnes bl.a.: Vangeboskolen i Holte, 1957, Den Danske Ambassade i Riyadh, 1979, Handelshøjskolen og Dalgas Have boliger på Frederiksberg, 1982-87, Nordeas Hovedsæde i København, 1999, Operaen i København, 2004, Terminal 4 i Kastrup Lufthavn, 2008.

Et verdensbrand

I dag er Henning Larsen et verdensbrand. Firmaet har kontorer over hele verden. De deltager i mange konkurrencer og er med til at vinde de fleste. Senest er de med på det vindende team i konkurrence om Quayside i Toronto. De skal designe en ny universitetsbygning i Alperne. Desuden er de ved at bygge en af de største moderne træbygninger i Danmark. Bygningen er på Marmormolen i København, og kommer til at indeholde bl.a. kontorer og forretninger.

 

Henning Larsens arbejde er en bedrift uden lige, og vi kan glæde os over, at vi også i Danmark næsten dagligt kan begejstres over hans arkitektoniske bygningsværker, når vi kører eller går rundt. Henning Larsen må siges at være en mand der har sat sit præg både på sin samtid og for fremtiden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Henning Larsen Architecs

Det Kgl. Bibliotek – Danmarks Kunstbibliotek

 

 

 

 

 

HENNING LARSEN: SKITSER. Forfatter: Merete Ahnfeldt-Mollerup. Udgivet på forlaget: Strandberg Publishing.

 

 

Se mere om HENNING LARSEN: SKITSER her

 

 

HENNING LARSEN: SKITSER er en anmeldelse af Louise Frevert, KULTURINFORMATION