KOGEBOG: Meyers hverdag
✮✮✮✮✮
‘ …. Jeg er blevet Meyerfan …..’
– Louise Frevert, KULTURINFORMATION
Claus Meyer (f.1963), er kommet med en ny kogebog. Meyer har udgivet en lang række koge- og bagebøger. Igennem tre årtier er danskerne blevet beriget med hans kreative og nyskabende opskrifter. Meyer er autodidakt kok og er kendt for sine mange initiativer som iværksætter. Før det blev ’moderne’ var Meyer fortaler for nødvendigheden i at bruge lokale råvarer.
Han har fra sin spæde professionelle start, haft storslåede ideer og de var ikke altid i tråd med den danske jantelov. Alligevel har han formået at slå igennem hos os alle lige fra at kan købe mad fra Løgismose i Netto, til Michelin restauranten Noma. Nyt Nordisk Køkken, Ny nordisk mad, betyder meget for Meyer. Hele ideen bag hans kogekunst er at gøre opmærksom på vigtigheden af, at måltider udmærket kan tilberedes simpelt. Han har aldrig været bange for at afprøve nye græsgange og det har til tider givet Meyer knops. Alligevel har han overlevet med format og fortsætter ufortrødent med sine initiativer. Det er vi glade for.
I nogle år havde jeg et lidt ambivalent forhold til Meyers ideer, fordi jeg nogle gange syntes, at de var lidt for specielle. Især hans brug af kanel og kardemomme, der rundhåndet blevet brugt i sammenhænge, som i min optik var lidt for aparte. Men efterhånden som årene er gået må jeg indrømme, at han kan mere end de fleste kokke, og det at han tør kombinere tingene på utraditionelle måder, gør ham unik. Måske er min smag også blevet mere sofistikeret. Det virker som han har et uudtømmeligt idékatalog af opskrifter, som hele tiden bliver afprøvet. Denne gang er det hverdagsmaden Meyer har kastet sig over.
Louise Freverts private fotos fra test af opskrifterne
Louise Freverts private fotos fra test af opskrifterne
Hverdagen og madplanen
Mange madskribenter lokker med deres nye bøger i håbet om, at netop deres bog kan være den der inspirerer de travle familier til at lave sund og let tilgængelig mad i dagligdagen. Det lyder alt sammen forjættende, men er der tid til at lave mad hver dag, når børnene skal hentes? Ja, jeg er overbevist om at det kan lade sig gøre med nøje planlægning, som ikke behøver tage lang tid, måske en gang om ugen.
Jeg ved det, for jeg har fire børn. Som selvstændig og med mange børn, var det simpelthen nødvendigt at have et madmæssigt overblik da børnene var små. Jeg lavede madplaner og indkøbslister hver søndag. Vi købte ind lørdag formiddag, mere eller mindre til hvad der skulle bruges hele ugen. Det fungerede upåklageligt og maden var sund og billig. Intet har forandret sig på 35 år, blot er der kommet flere hjælpemuligheder i kraft af gode maskiner og inspirerende madbøger. F. eks. som denne.
Louise Freverts private fotos fra test af opskrifterne
Louise Freverts private fotos fra test af opskrifterne
Fire hovedafsnit – årstiderne
MEYERS HVERDAG er delt op i fire hovedafsnit, forår, sommer, efterår og vinter. Han lægger vægt på at man hovedsageligt bruger de grøntsager og frugter, som gror på ens egen breddegrad på den pågældende årstid. Det ligger helt på linje med den østrigske filosof og antroposof Rudolf Steiner. Jeg har fra ungdommens vår været begejstret for netop det budskab, for der er en grund til at vi bør forarbejde og spise det der passer til vores krop, hvor vi er vokset op. Eksempelvis lever nordboere under kolde himmelstrøg og skal bruge flere kalorier for at holde varmen.
Desuden er der gode tip til rekvisitter, tilberedning af dip, brug af rester og et helt afsnit med nem tilberedning af pizza.
IGEN – tester Louise Frevert opskrifterne af
Jeg synes det er vigtigt at afprøve nogle af opskrifterne for at være sikker på, at bogen holder hvad den lover. Det var vanskeligt at vælge nogle opskrifter, men jeg endte op med at vælge ’Kartoffel-saltimbocca’, Spinatpandekager med lynstegt broccoli, tomat og feta. Dertil ærteremoulade.
Kartofler – på en ny måde
’Kartoffel-saltimbocca’ er lækker både som hoveret eller tilbehør. Jeg brugte dem som tilbehør til pandekagerne. Man bruger bagekartofler og jeg brugte mikroovnen til at mørne dem i stedet for 45-60 min. i oven. Det sparer tid og energi. Kvas dem med hård hånd og derefter vikler man lidt skinke rundt om hver kartoffel med et par rosmarinkviste. Olie eller smør over og ind i ovn eller grill. Lidt salt og ost over og i virkeligheden kunne det være et helt måltid. Mine kartofler vejede henholdsvis 500 og 600 gr.
Pandekager af spinat
Spinatpandekagerne var vilde. Jeg lavede en halv portion og fik alligevel 7 stk. Jeg kunne godt have brugt et antal på pandekager i opskriften, i stedet for at skrive at den er beregnet til fire personer. Det var nemt at få dejen blendet til den rigtige konsistens og pandekagerne var ren magi at tilberede. Broccoli, tomater, hvidløg svitses, og lige inden serveringen drysses med rund hånd fetaost ud på pandekagen. De smager skønt og jeg spiste en dagen efter til frokost i mikroovnen. Altså, de vil også være gode til madpakken.
En skøn dip
Lidt dressing bruger jeg altid i stedet for sovs og kolde sauce er blevet trendy. Meyer har adskillige forslag, der er brugbare til næsten alt. Her blev valgt en Ærteremoulade, hvor frosne optøede ærter bliver blendet og spædet op med hakkede syltede drueagurker, naturel yoghurt, jeg brugte ikke mayonnaise som i opskriften, masser af hakket persille, salt og peber. Denne dip kan jeg forestille mig er god til alt, især grønt og fisk.
Louise Freverts private fotos fra test af opskrifterne
Alt i alt er bogen velskrevet og godt disponeret. Tre opskrifter er tilberedt nøjagtigt, som de er foreskrevet. De lever helt op til Claus Meyers løfte om, at det ikke er så svært som man skulle tro, at lave hurtig mad. Jeg er blevet Meyerfan. Hele kogebogen er indbydende og fint illustreret med autentiske billeder.
KOGEBOG: Meyers hverdag. Forfatter: Claus Meyer. Fotos: Chris Tonnesen. Udgivet på forlaget Lindhart og Ringhof.
KOGEBOG: Meyers hverdag – se mere her
KOGEBOG: Meyers hverdag er en anmeldelse af Louise Frevert, KULTURINFORMATION
Redaktion: Jesper Hillestrøm