Kunstbog: PANTON
Kunst Litteratur

Kunstbog: PANTON

Kunstbog: PANTON

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunstbog: PANTON

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ….. Panton er en Great Dane, der vil gå over i designhistorien og som vi kan være stolte af ….’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verner Panton (1926-1998), er uden sammenligning en af Danmarks største designikoner. Igennem hele sin karriere var han helt sin egen og gik aldrig på kompromis, hverken hvad angik former, farver eller materialer. Panton blev uddannet på Kunstakademiet i 1951 og var i nogle år ansat hos Arne Jacobsen. Han flyttede til Schweiz i 1963. Panton var om nogen alsidig. Han var helhedstænkende og hans værker spillede op mod hinanden.

 

Han designede møbler og lamper til et rum, så det fremstod som et skulpturelt samlet værk. Han turde bruge farvesammensætninger som ingen anden og var for tidens ånd lidt af en provokatør. Han blev en af sin samtids internationale toneangivende kunstnere. Når man ser hans møbler og lamper i dag, er de stadigvæk avantgardistiske kunstværker. Han var en kunstner der gik imod konformiteten og ønskede, at folk igennem hans design ville bruge og leve deres drømme. Sagt på en anden måde, at hans formgivninger og farver ville appellere til folks fantasi og man kunne omgive sig med spændende ting.

 

Panton var ikke bange for at afprøve nye materialer og sætte dem sammen på utraditionelle måder. Hans måde at kombinere stål, flet og plastik var ikke tidligere set. Hans formstøbte plastikmøbler i stærke farver, blev hans signatur.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunstbog: PANTON

© Panton Design, Basel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mens andre danske designkolleger i 50’erne og 60’erne arbejdede i naturmaterialer og i hånden, kastede Panton sig ud i materialer, som plast og syntetiske tekstiler og afprøvede nye masseproduktionsmetoder i udlandet. Han skabte den legendariske frisvingerstol, der havde et næsten overjordisk udtryk ved at være formet som et S. Hans flowerpowerstil og design har overlevet i årtier og er stadigvæk populær. Specielt er Pantonlampen, kuglen der både kan være halv eller hel, en overlever og bliver solgt i massevis.

Store designere inspirerer

Panton har aldrig lagt skjul på, at to personligheder har haft altovervejende betydning for hans karriere og ikke mindst arbejdsdisciplin. Den ene var arkitekten Poul Henningsen. Panton forelskede sig i hans steddatter og flyttede i en kort periode ind i familiens hus. Henningsens tæft og passion for belysning, blev givet videre til Panton og det var nærliggende, at han fik nogle af sine lamper sat i produktion i det samme firma, Louis Poulsen og Co., hvor Henningsen fik sine lamper produceret.

 

Den anden var Arne Jacobsen. Om de år Panton tilbragte på hans tegnestue, har han senere fortalt, at han aldrig lærte så meget andre steder, end han gjorde hos Arne Jacobsen. Han var struktureret og benhård. De unge praktikanter blev sat på opgaver, der nok var lige i overkanten af, hvad de kunne kapere, men Jacobsen guidede dem igennem og gav dem en tro på at en opgave kunne lykkes. Man gav aldrig op.

 

 

 

 

 

 

 

Kunstbog: PANTON

© Panton Design, Basel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Panton havde mange ideer og startede sin egen tegnestue i 1955. Det viste sig hurtigt, at han ikke var som andre og gav pokker i konventionerne. Et godt eksempel på hans fandenivoldskhed, var hans præsentation af den ikoniske kræmmerhusstol fra 1959. Da den skulle vises første gang på en messe i Fredericia, hang han den på hovedet oppe i loftet og udstillet som et helt sofaarrangement. Møbelmessen var så overfyldt med mennesker og møbler, at det var den eneste måde de kunne blive set. Efterfølgende blev reklamematerialet til denne stol fremstillet med flotte modeller, der sad og tog sig ud i stolen. Vi skal ikke her komme ind på hvad der solgte mest, stolen, eller stolen med modellerne! Men smukt er det.

Bogen er delt op i seks dele, der hver har en del underafsnit:

Verner Panton og moderne design. Første del viser hurtigt og elegant Pantons sans for det simple og funktionelle. Han var i stand til at kombinere æstetik og nuet, til brugbare populære produkter. Vi bliver præsenteret for hans overvældende mod til at sætte farver og former sammen på.

 

I del to: Panton- trailblazer: neoavantgarde, er der fokus på hans Fun lampe og flyvende stole. Desuden får vi løftet sløret for, hvordan han mødte sin livslange kærlighed Marianne. Hun var svensk godsejerdatter og blev hans manager.

 

Doors of perception – miljøer og farver. Vi ser ind i en nærmest psykedelisk billedverden, med farver der printer sig ind på nethinden. Han var helt ekstrem systematisk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kulturinformation

© Panton Design, Basel

 

 

 

 

 

 

 

 

Fjerde del: Panton-systemer og mønster. Vi kommer helt tæt Pantons mønsterverden. Hans mønstre er beslægtede, men alle er alligevel forskellige, tilbagevendende og bliver til tider gentaget, men aldrig på samme måde. Umiddelbart ser det nogle gange ud som om mønstre og former ligner hinanden, men det er helt fejlagtigt. Hans moduler og sammensætninger er ikke ens.

 

Femte del handler om Pantons kreativitet. Hans storhedstid må siges at være i 60’erne og 70’erne. Han prøvede i de næste årtier at tilpasse sig tidens normer, men hans design slog ikke igennem som tidligere. Han begynder til gengæld at designe mere humoristiske ting, såsom Funny Chair fra 1983, med sjove ansigter, men selve stolen er meget lig Arne Jacobsens Tunge- stol. Han kreerede Vilbert 1994, som var i pjattede farver og overhovedet ikke var ergonomisk eller på anden måde god møbelkunst. Stolen blev sat i produktion og siden solgt hos IKEA.

 

Sidste og sjette del er en fortegnelse over Pantons værker.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kulturinformation

© Panton Design, Basel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En smuk bog

Bogen er rigt illustreret med flotte billeder, der med al tydelighed viser Pantons unikke talent og ikke mindst mangfoldighed. Teksten der følger de forskellige dele, er informativ og let at læse og kan med fordel læses af alle. Vi er også i gode hænder hos forfatterne. Ida Engholm er ph.d. og professor ved Det Kongelige Akademis skole for design. Anders Michelsen er ph.d. og lektor i kunsthistorie ved Københavns Universitet.

 

Hvis du på noget tidspunkt har været i tvivl om hvorvidt Pantons internationale format kunne anfægtes, behøver man kun at kaste et blik i denne helt vidunderlige bog, for at blive bekræftet og overbevist om, at Panton er en Great Dane, der vil gå over i designhistorien og som vi kan være stolte af. Bogen er indbydende og et must at have liggende som Coffee Table Book.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kulturinformation

© Panton Design, Basel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunstbog: PANTON. Forfattere: Ida Engholm og Anders Michelsen. Udgivet på Strandberg Publishing.

 

 

 

Kunstbog: PANTON – se mere her

 

 

 

 

 

Kunstbog: PANTON er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm