MIKKELLER: Et usædvanligt (øl)brand
Litteratur

MIKKELLER: Et usædvanligt (øl)brand

MIKKELLER: Den usædvanlige historie om et usædvanligt (øl)brand

 

 

 

 

 

 

 

MIKKELLER: Et usædvanligt (øl)brand

 

 

 

 

 

✮✮✮✮

 

 

 

Anders Ryehauges bog ”Den usædvanlige historie om et usædvanligt (øl) brand” er en spændende historie om et iværksættereventyr og manden bag: Mikkel Bjergsø.

MIKKELLER: Et usædvanligt (øl)brand

Forfatteren Anders Ryehauge har gennem 2021 fulgt Mikkel Bjergsø rundt i både ind- og udland. Herigennem har han fået indblik i, hvordan det, der tilbage i 1993 startede som et hobbyprojekt med ølbrygning i et køkken på Vesterbro, har udviklet sig til et millionforetagende. Det har skrevet sig ind i dansk ølbrygningshistorie og har også gjort Danmark verdenskendt for speciallølproduktion.

 

Ud over at producere øl har Mikkel skabt et brand med adskillige barer og restauranter verden over. Det har forgreninger til andre spændende projekter såsom ølfestivaller for 1000vis af deltagere og sågar en øl-løbeklub.

 

 

 

 

 

 

 

 

MIKKELLER: Et usædvanligt (øl)brand

Foto: Camilla Stephan

 

 

 

 

 

Bogen fortæller den spændende historie om, hvordan Mikkel på mange måder var den, der startede en ølrevolution i Danmark. Han ville lære folk, at øl var mere end pilsnere og ”pints”. Derfor har han mange gange været grænsesøgende i sin tilgang til, hvad det vil sige at brygge og drikke øl. Han er meget kompromisløs og detaljeorienteret. Tingene skal gøres på hans måde, hvis hans navn skal stå bag. Der er intet, der er tilfældigt. Det er lige meget, om det er indretning på en bar eller udformning af etiketter. Måske er det det, der har bragt ham til der, hvor han er i dag.

Slanger i paradis

Men ikke alt har været fryd og gammen. Bogen indeholder også afsnittet ”Evig konkurrence”. Det omhandler forholdet til hans forældre, der blev skilt, da Mikkel var 8 år, og forholdet til hans tvillingebror Jeppe. Efter næsten at have været uadskillelige i ungdomsårene er det endt med, at de ikke taler sammen mere. Begge er i dag succesfulde bryggere. Hvordan forholdet er endt der, er der, som bogen nævner, mange meninger om.

 

Jeg besøgte selv jævnligt Mikkels tvillingebror Jeppes ølbutik på Vesterbro, hvor de første Mikkeller øl blev solgt. Jeg var med den dag Mikkeller åbnede sin første ølbar og holdt sin første ølfestival. Det har derfor været spændende at læse denne bog, da den fortæller om de tanker, der ligger bag de projekter, som Mikkel har lavet i de sidste 20 år. Men hvordan ser fremtiden ud for Mikkeller som bryggeri og brand?

 

 

 

 

 

 

Strandberg Publishing

Foto: Rasmus Malmstrøm

 

 

 

 

 

Fremtiden for MIKKELLER

I bogen udtaler Mikkel: ”Mange af de bryggerier, der startede samtidig med os, er irrelevante i dag. Det går godt for flere af dem, hvad angår indtjening, men ingen ser dem som inspiration længere. De laver bare øl og tjener penge, men de bidrager ikke med noget. Når det så er sagt, så skal man også stå tidligt op i dag for stadigvæk at være relevant, for i morgen kommer et nyt bryggeri længere nede ad gaden, som folk finder mere interessant”.

 

 

 

 

 

 

 

MIKKELLER: Et usædvanligt (øl)brand

Foto: Thomas Steen Sørensen

 

 

 

Om Mikkeller stadig er relevant og en inspirationskilde i dag, vil jeg lade være op til læseren og ølnørden at vurdere. Lige meget om du udelukkende drikker konventionel pilsner og elsker iværksætter eventyr, eller om du er stor Mikkeller fan med firmanavnet tatoveret på kroppen, mener jeg, at du helt sikkert vil finde denne bog interessant at læse.

 

 

 

 

 

 

 

 

KULTURINFORMATION

Foto: Camilla Stephan

 

 

 

 

 

 

MIKKELLER: Et usædvanligt (øl)brand er udgivet på Strandberg Publishing

 

 

Se mere om MIKKELLER: Et usædvanligt (øl)brand her

 

 

 

 

MIKKELLER: Et usædvanligt (øl)brand er en anmeldelse af brygger og ølekspert Rune Andersen, KULTURINFORMATION