TUTANKHAMON - The Immersive Exhibition
AKTUELT Film Kunst

TUTANKHAMON – The Immersive Exhibition

TUTANKHAMON – The Immersive Exhibition

 

 

 

 

 

MALMØ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TUTANKHAMON - The Immersive Exhibition

Photo credit: Tutankhamun – The Immersive Exhibition

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

' ….. du bliver indfanget i en ubeskrivelig verden …..'

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egypten har altid været omgærdet af mystik. De kæmpestore pyramider i Giza, beliggende lidt uden for Cairo i Egypten, vækker stadigvæk undren over, hvordan de er blevet bygget. Har det været muligt at bygge dem via håndkraft for mere end 4000 år siden? Takket være vore dages teknologi, er vi kommet gåden lidt nærmere. Vi kan se, at det har været muligt, men ikke uden omkostninger.

 

Mange menneskeliv er blevet brugt til byggerierne. Det samme gør det sig gældende for Kongernes Dal tæt ved Luxor, i det der på faraoernes tid blev kaldt Øvre Egypten, og hvor faraoerne og deres hustruer blev begravet. I en af disse grave gjorde Howard Carter, 1874-1939, i 1922 et exceptionelt fund. Efter mange års søgen fandt han Tutankhamons imponerende og velbevarede grav. Tutankhamon er en af de mere mystiske konger, netop fordi han døde som kun 19 årig. Han nåede at regere i ni år.

 

Egypten var på mange måde en ekstravagant civilisation. Man var i stand til at forarbejde smykker, ædelsten, møbler, skulpturer, bygningsværker, på et højt teknisk niveau, som havde det været i nutiden. Egyptens rigdom på den tid, kan ikke måle sig med andet i verden, tidligere eller i nutiden. Den viste en overdådig og helt igennem sofistikeret livsstil. Det skal siges, at det var i faraonernes regi. Men hele det egyptiske samfund var fremragende struktureret, så det fungerede på en beundringsværdig organiseret maner.

Tutankhamon – The Immersive Exhibition i Malmö

Udstillingen er godt bygget op. Indledningsvis hænger der mange plancher med relevante informationer om de tidsmæssige faktuelle omstændigheder. Vi er mange tusinde år tilbage i tiden og selv med en livlig fantasi kan det være vanskeligt, at fatte hvor dygtige egypterne har været. Deres håndværksmæssige kunnen var usammenlignelig. Det kom der endelig bevis på, da Tutankhamons grav blev åbnet. Den indeholdt 5398 overvældende værdifulde genstande, fordelt i fire rum.

 

Egypterne troede på et evigt liv efter døden, ovenikøbet et liv som var meget bedre end det de levede her på jorden. Derfor var det vigtigt, at de fik rigeligt med offergaver med sig når de blev begravet. Både mad, møbler og smykker, alt det de havde omgivet sig med i deres liv. Takket være dette, har vi i dag mulighed for at få indblik i en ellers uddød kultur og verden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TUTANKHAMON - The Immersive Exhibition

Photo credit: Tutankhamun – The Immersive Exhibition

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naturtro replika

Videre på plancherne vises et stamtræ, så det tydeliggøres hvem Tutankhamons forfædre var. Så er vi kommet til en naturtro replika af den smukke sarkofag Tutankhamon blev stedt til hvile i. Den er blevet skilt ad, så det er muligt at se en kopi af hans mumie, den indre kiste og guldmasken. Desuden er beskrivelsen af balsamering og hvordan de gamle egyptere behandlere deres døde, gengivet flot og forståeligt.

VR – i dødsriget

Vi er klar til Virtuel Reality. Vi skal på en tur med Tutankhamon på vej til dødsriget, kaldet Duat. Guden Osiris var underverdenens hersker. Han var den der stod for ’hjertevejningen’. Mange kender billedet af vægten med et hjerte på den ene side og en fjer på den anden. I følge den egyptiske mytologi skulle et menneskes hjerte vejes, inden det blev lukket ind i dødsriget. Det skulle være lettere end en fjer, ellers havde mennesket for mange synder på sin samvittighed og hjertet blev spist af Ammut, en hun dæmon. Når det var spist, blev personen enten dømt til evig fortabelse, eller den havde aldrig eksisteret! ’TUT’ kigger sig rundt og sammen drager vi til hans nye verden. Det skal opleves.

 

I den store sal er den længe ventede levendegørelse af ’Det gamle Egypten’. Vi får opfrisket Carters fund og åbning af graven. Dernæst følger nogle avisudklip og så kører det ellers derud ad. Vi ser reliefferne fra gravene blive levende, alt imens små firben og skarabæer kravler rundt på gulvet. Det giver lige nøjagtig den rigtige ørkenstemning. Jeg har besøgt Kongernes Dal og Karnak Templet i Luxor flere gange, og har hver gang været ved at falde bagover af betagelse. Karak Templet er verdens største religiøse område fra oldtiden. Det er intet mindre end fantastisk.

Fortidens stemmer

Dette overgår alligevel hvad jeg havde forestillet mig. Du bliver indfanget i en ubeskrivelig verden. Vi har altid været vant til at se de egyptiske relieffer, dekorationer og papyrusruller med motiver, som er skildret todimensionelt. Sagt på en anden måde de er fremstillet uden dybde, men til gengæld enkelt og realistisk. Der er ikke lavet om på deres originale fremtoning, de er blot blevet levende. Der bliver sejlet på både til dødsriget, og mange mennesker bærer proviant til graven. Store statuer fra bl.a. Abu Simbel templet toner frem og står massivt side om side. Lotusblomster springer ud. Hieroglyffer, guld, sandørkenen, alle vægmalerierne fra graven, bliver genskabt i et levende billede. Ikke mindst kommer Tutankhamon gående imod dig. Det er storslået. Og man behøver ikke være ’egyptofil’, for at mærke et sus af fortidens stemme.

 

Det sidste event på udstillingen er igen en Virtuel Reality, men denne gang får du lov til at bevæge dig rundt i en sal. Det er endnu vildere. Vi er helt nede i graven og da man kommer op igen, er det mellem statuer. Jeg kom også på besøg i Howard Carters arbejdstelt i ørkenen. Men ak og ve, turen sluttede brat og eventyret er forbi.

Du er med på første række

Vi får et indblik i faraoernes ophøjede liv, vi oplever dagligdagen for den almindelige egypter, i det hele taget er du med på første række på en rejse til oldtidens Egypten. Det er en verden der er forsvundet, gået tabt, men vi er heldige at der findes en rig dokumentation for denne indholdsrige epoke. Det bliver flot fremvist på denne udstilling. Musikken er en væsentlig del af oplevelsen. Den understøtter hele tiden de forskellige skift, både dramatiske, poetiske og emotionelle. Du glider ubemærket over i en scene fra en anden. Meget elegant.

 

 

 

 

 

TUTANKHAMON - The Immersive Exhibition

Photo credit: Tutankhamun – The Immersive Exhibition

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TUTANKHAMON – The Immersive Exhibition: Kurator-Nacho Ares. Kreativt team- Nacho Ares, César Cámara, Marcos Camera, Dalien Cohen, Jelle de Jong, Henk van Meijden, Elisa van Meijden, Juan José Rivero, Jordi Sellas og Monica Strotmann. Kreativ chef-Arthur Kond, Producent-Kira Pogudaeva. Manuskript for immersivt rum og VR-Nacho Ares. Komposition og musikproduktion- René Merkelbach. Lyddesign og effekter- Anouk Verdonk. Musikarrangement- Tom Schipper, Frederic Solazzo, Daan Temmink. Orkestrering, lydredigering og lydmix-Marco Kuypers.

 

 

 

 

 

 

 

 

TUTANKHAMON – The Immersive Exhibition – se mere her

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TUTANKHAMON – The Immersive Exhibition er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm