BalCon & Det Kongelige Teater
Danseforestillingen KROP
Fotograf: Torben Skjødt Jensen
✮✮✮✮✮
‘ ……… en forestilling af særlig underholdningskaliber …….’
– Githa Schultz, KULTURINFORMATION
Danseforestillingen KROP der i øjeblikket kan opleves på Det Kongelige Teater i Skuespilhuset er i sin kerne et ganske rørende projekt for unge mennesker med et brændende ønske om at udtrykke sig i dans og musik.
Det er tredje gang Projekt DanseDrømme produceret af foreningen BalCon gæster Det Kongelige Teater i Skuespilhuset, denne gang med forestillingen KROP, med en gruppe unge mennesker, der som udgangspunkt er amatører i alderen mellem 14 og 22 år.
BalCon
Foreningen BalCon har siden 2014 udviklet platformen ’Projekt DanseDrømme’, udfra en filosofi om at i ethvert ungt menneske er der en stemme, der gerne vil ses og høres. BalCon henvender sig til unge på tværs af sociale og kulturelle baggrunde – med vægt på fordeling af ressourcestærke unge og sårbare, socialt udsatte unge.
De unge udvælges til en audition på Det Kongelige Teater og der er mange hundrede, der søger dansedrømmen. 25 dansere er blevet udvalgt og har gennemgået en tre måneders workshop samt prøver på forestillingen KROP.
Teamet i BalCon består af professionelle kunstnere (koreografer, instruktører, komponister, kostumedesignere) der udfordres i et samspil med de unge mennesker og skaber ny samfundsrelevant scenekunst med live musik på nogle af Danmarks største scener.
De unge mennesker er blevet interviewet omkring begrebet krop og har eksempelvis udtrykt kroppen som en maskine, et følsomt sanseapparat, et æstetisk objekt eller identitet og det indgår som en del af soundtracket og som inspiration til koreografien. Hovedingredienserne i de tre måneders forløb har været disciplin, samarbejde og kærlighed på en rejse ind i sindet og ud i kroppen.
BalCons kunstneriske team består af koreografen Tim Rushton som den kreative kraft. Gert Østergaards har komponeret live musik til forestillingen og kostumerne er doneret af københavnske borgere, dekonstruerede og re-designet af designaspiranter under ledelse af Maja Brix.
KROP er inspireret af den verdensberømte tyske danserinde og koreograf Philippine ’Pina’ Bausch (1940-2009) som blandt andet var kendt for en stiliseret blanding af dansebevægelser og fremtrædende lyddesign, som også involverede scenografier og engagerede danserne til at hjælpe med udviklingen af et stykke. Hun var med til at genoplive moderne dans i efterkrigstidens Tyskland og hendes arbejde havde indflydelse på moderne dans fra 1970’erne og frem.
De smukke unge mennesker
Forestillingen varer en time og det er utroligt hvad teamet bag foreningen BalCon formår på tre måneder med den gruppe. Meget udtryksfulde og med dejlig energi danser, synger og fortæller de unge i flotte enkle kostumer.
Der er ingen tvivl om at kroppen taler sit tydelige sprog med alle de problemer og glæder danserne kommer med. De får udtrykt usikkerhed, leg, sorg, ligegyldighed, kulde, berøringsangst, ensomhed, boblende glæde, fjolleri, hudfarve, vægt, forelskelse, tyngde. De er både individuelle i udtryk, men også en samhørig enhed i forestillingen.
Det er superlækkert musik og vi kommer steder hen for eksempel via inciterende trommeslag og dans der minder om afrikansk stammedans. Der er en scene hvor danserne agerer catwalk, og det er nok noget af den mest interessante catwalk, jeg har oplevet. Det er ikke mode catwalk med de sædvanlige skyhøje skønhedsidealer, selvom de unge er smukke og skønne i al deres optræden. De går en catwalk hver især og udtrykker med dans og mimik det de dybest set ønsker, nemlig at kunne få lov at være sig selv og udtrykke sig som den man er.
Det er i øvrigt svært selv at sidde stille til musikken. Forestillingen slutter af med Christina Aguileras sang Beautiful med sætningerne der gentages ‘I am beautiful no matter what they say. Words can’t bring me down’ efterfulgt af stående bifald og bragende klapsalver.
BalCons kunstneriske leder Anette Abildgaard må siges at stå bag noget ganske unikt og alle unge med dansedrømme kan frit søge optagelse i BalCon.
Efter forestillingen taler vi med Avesta, Ida og Mai, de er omkring 20 år. De har skønne røde kinder og stråler af glæde. De har fået så meget ud af muligheden med dansedrømme, det er noget af det bedste de har oplevet og de har fundet nye gode venner for livet. En har sabbatår, mens en anden går på Oure Højskole og en tredje med skuespillerdrømme i maven.
Når man har set forestillingen er det som om at begreberne amatør og professionel ikke har nogen betydning, fordi de unge mennesker danser simpelthen så godt, udtrykker sig tydeligt og skaber en forestilling af særlig underholdningskaliber.
Fotograf: Muhammad Elarbi
Danseforestillingen KROP. Optrædende:
Agnete Hald, Alba Marie Kragh, Alice Caspersen, Avesta Sommer, Cecilie Relund, Emmaly Rosa Petersen, Freja Mogensen Sinclair, Hjalmar Michaelsen Brøchner, Ida Pawelczyk, Ida-Victoria Hennings Petersen, Isak James Eskelund, Jaqueline Angelina, Johanne Munch, Josefine Isaksen, Kriti Bhattarai, Louise Refslund, Mai Riis Kristensen, Magnus Borch, Martin Skjoldborg, Marusia Bernstein Elnegaard Lehn, Mathias Hans Ove Johanning, Sara Skjoldborg, Sarah Luna Fischermann, Sofie Amalie Hansen, Villads L. Trautner.
Danseforestillingen KROP. Design studerende:
Adele Finsrud
Astrid Maria Eslund Alken
Ella Andreina Gjestland Austdahl
Ello Lassen
Emma Sofie Sabransky
Nova Nørgaard
Zuzana Vrabelova
Projektstøtte: Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansen Fonden, Arne V. Schleschs Fond, Beckett Fonden, Den A.P. Møllerske Støttefond, Fritz H. Schur, Københavns Kommune, Nordea Fonden, William Demant Fonden.
KROP introfoto: Fotograf, Per Morten Abrahamsen
Ida og Mai glade og lykkelige dansere efter forestillingen
Danseforestillingen KROP kan opleves d. 4. august kl. 16.00 og 18.00 og den 5. august kl. 16.00. og 18.00.
Danseforestillingen KROP – se mere her om BalCon
Danseforestillingen KROP – se mere her
Danseforestillingen KROP er anmeldt af Githa Schultz, KULTURINFORMATION
se mere om Githa Schultz her