Film

National Geographic Channel: EUROPA SET OVENFRA

National Geographic Channel: EUROPA SET OVENFRA

 

Når afstand skaber nærhed –

Fornøjelig flyvetur over Skandinavien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

National Geographic Channel: EUROPA SET OVENFRA
Foto: National Geographic for Disney

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……… skaber bevidsthed om en måske glemt sammenhængende kultur og et særligt bånd mellem de nordiske lande og deres folk ……’

– Jesper Emke ‘Udkantsberlin’ Clausen, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

Tv-kanalen National Geographic viser et underholdende og lærende afsnit i serien EUROPA SET OVENFRA om Skandinavien den 27. august kl. 21.00. Det bør du ikke gå glip af.

 

At se verden fra et andet perspektiv udvider horisonten ud over det vante og velkendte. Og det er netop, hvad serien EUROPA SET OVENFRA formår med afsnittet om de nordiske lande, der ruller over skærmen den 27. august kl. 21.00 på tv-kanalen National Geographic.

 

Afsnittet viser Danmark, Færøerne, Norge, Sverige, Finland og Island med smukke droneoptagelser, som verdensmesteren i droneflyvning fra 2019, danske Dane Grace, har været med til at filme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

National Geographic Channel: EUROPA SET OVENFRA
Gunnar Viðoy Staksá and his team from Vidareidi, Faroe Islands in Denmark, make their way up the mountain to retrieve their sheep from the steep cliff edge. Foto: National Geographic for Disney/Dane Grace.

 

 

 

 

 

 

Jordnær fra oven

Umiddelbart kunne konceptet måske lyde som en lidt kedelig luksusudgave af Google Earth, men EUROPA SET OVENFRA formår mere end blot at filme ovenfra:

 

Afsnittet tager sig tid til at fortælle de mere jordnære historier og sætter fokus på udvalgte personer, og steder, der giver en bestemt region sin helt særlige sjæl.

 

For eksempel hører vi fra ejeren af Skovtårnet ved Rønnede på Sydsjælland, Jesper Mathiesen, der i afsnittet fortæller om sin oplevelse, hvordan tårnet har været med til at bringe folk tættere på naturen – og måske også hinanden. Vi får historien om opførelsen af Skovtårnet og forskellige fakta præsenteret på en underholdende og lærerig måde.

 

 

 

 

 

 

National Geographic Channel: EUROPA SET OVENFRA
The Forest Tower in Rønnede, Denmark is seen in an aerial view. Foto: National Geographic for Disney/Mathias Nordby

 

 

 

 

 

 

 

Skovtårnet

De øvrige fortællinger i afsnittet, f.eks. om København i december, Finlands ”The Silent People” og Islands lokale fugleredningsprojekt for landets søpapegøjer, følger stort set altid samme skabelon som historien om Skovtårnet:

 

Imponerende droneoptagelser ledsaget af en lettere dramatisk fortællerstemme, efterfulgt af interview med lokale hovedpersoner, optagelser i øjenhøjde og afsluttende bemærkninger fra fortælleren med overgang til næste historie – alt sammen akkompagneret af mere eller mindre dramatisk orkestermusik.

 

Fortællingerne fremføres både fængende og fascinerende, men måske også lidt forudsigeligt i formen, og når man først har afkodet den, kan man føle sig lidt fanget i den, hvilket sikkert også har været hensigten.

 

Den til tider bombastiske underlægningsmusik kan virke en lille smule forstyrrende i forbindelse med de ellers smukke optagelser, og den virker dermed ikke helt i harmoni med den kølige skandinaviske tone og de klassiske nordiske landskaber – især hvis man er en kølig kulturdansker.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Når afstand skaber nærhed - Fornøjelig flyvetur over Skandinavien
“The Silent People,” wrapped up in winter clothing and covered in snow, are seen in Suomussalmi, Finland. Foto: National Geographic for Disney/Alexander Kuznetsov

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fænger

Det gør dog ikke afsnittet om de nordiske lande eller EUROPA SET OVENFRA uinteressant eller kedelig, tværtimod: Fortællingerne og de smukke billeder gengives i et raskt tempo, der holder interessen fænget, og de spændende fakta og små lokale historier skaber en nærhed i fortællingen, selv om man betragter det hele fra et fugleperspektiv det meste af tiden.

 

Men ud over de smukke droneoptagelser og de små lokale historier kan afsnittet også noget helt andet, nemlig skabe bevidsthed om en måske glemt sammenhængende kultur og et særligt bånd mellem de nordiske lande og deres folk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Når afstand skaber nærhed - Fornøjelig flyvetur over Skandinavien
Nima Nuru Sherpa and his crew are hard at work, maneuvering rocks carefully into position to build a staircase on the mountain ridge in Midsund, Norway. Foto: National Geographic for Disney/Daniel R. Seljebø

 

 

 

 

 

 

 

 

Når afstand skaber nærhed -Fornøjelige flyvetur over Skandinavien
A helicopter delivers rocks up the mountain which will be carefully placed to form a staircase on a mountain ridge in Midsund, Norway. Foto: National Geographic for Disney/Daniel R. Seljebø

 

 

 

 

 

 

 

 

Når man ser afsnittet, undrer man sig måske over, hvorfor der umiddelbart springes så meget frem og tilbage mellem fortællingerne og billederne fra de forskellige nordiske lande. Selv om de enkelte historier ikke umiddelbart hænger sammen med hinanden set fra en skandinavs perspektiv, opleves det nok anderledes hos en ikke-skandinav: Afsnittet skaber et indtryk af, at fortællingerne, optagelserne og personerne i dem har en fællesnævner – en fælles folkesjæl.

 

Dermed fortæller afsnittet også noget om, hvordan folk uden for Skandinavien oplever de nordiske lande og deres forskellige folk og folkeslag, og at de ser en sammenhæng, som vi måske selv er blevet blinde for.

 

Alene den oplevelse af nærhed på afstand er grund nok til at se dette afsnit i EUROPA SET OVENFRA og de kommende afsnit om Middelhavet, Benelux, de spanske øer, Alperne og de britiske øer.

 

 

 

 

National Geographic Channel: EUROPA SET OVENFRA – se mere her

 

 

 

 

National Geographic Channel: EUROPA SET OVENFRA kan opleves netop nu og de kommende uger.

 

 

 

National Geographic Channel: EUROPA SET OVENFRA en anmeldelse af guruen Jesper Emke ‘Udkantsberlin’ Clausen, KULTURINFORMATION