Rundetaarn:
“Dansker med ulve”
Efter 200 års fravær er ulven atter tilbage i Danmark. Tekst & foto: © Niels Lyksted – all rights reserved
✮✮✮✮✮
‘ ….. forhåbentlig kan udstillingen føre til en saglig debat om et følsomt emne …..’
– Niels Lyksted, KULTURINFORMATION
Ulve i Rundetaarn
Er den glubske ulv en realitet eller en forestilling? Er der plads til store rovdyr i den danske natur? Og hvem skal bestemme ulvens fremtid i Danmark? Det er spørgsmål, som udstillingen ”Dansker med ulve” i Rundetaarn lægger op til debat om.
Efter 200 års fravær er ulven atter tilbage i Danmark. Den første blev fundet død i Nationalpark Thy i 2012. I de følgende ti år er der blevet registreret i alt mellem en og ti ulve årligt. Siden er antallet af ulve steget kraftigt. I de sidste tre år er der således registreret 45 ulve, hvoraf tre par har fået unger. Det forventes, at Danmark har plads til omkring et hundrede ulve i alt.
I de sidste tre år er der registreret 45 ulve herhjemme, hvoraf tre par har fået unger. Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved
For og imod
Som forventet holder ulvene fortrinsvis til i store plantager og øde områder, hvor der er langt mellem husene, men også i områder med fårehold. Og det kan give problemer. Fåreavlerne raser, når ulven går på jagt, mens andre måske føler sig utrygge, hvis den nærmer sig deres huse, eller hvis man møder en ulv på vej til skole.
På den anden side har der været ulve her i Danmark i størstedelen af landets historie, og ulvene hører dermed til i vores naturlige biodiversitet. Ikke underligt er mange fascinerede over at kunne møde det sjældne dyr, som vi kender fra eventyret om Rødhætte og ulven. Hvem ved, måske vil der med tiden opstå en form for ulveturisme, lige som vi i dag kan tage på delfin-safari i Svendborg og Thyborøn samt senest tun-safari i Øresund.
Det formodes, at der er plads til 100 ulve i Danmark. Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved
Tager ikke stilling
“Dansker med ulve” forsøger ikke at tage stilling til, om vi skal have ulve i Danmark eller ej. Målet er, at vi skal blive klogere på ulven for bedre at kunne tage stilling til spørgsmålet. Når problemer dukker op og bliver alvorlige, er det vigtigt at mødes og tale om dem.
For hele familien
Alle kan være med. Udstillingen er egnet for hele familien, men børn bør være i følge med voksne, da der forekommer dramatiske scener på video. Blandt andet kan man se en ulv blive skudt. Hertil kommer udstoppede dyr, som kan virke overvældende på de mindste.
Udstillingen ledsages af en række arrangementer i Rundetaarn, heriblandt talks om dyr og vild natur med blandt andet biolog Inger Kærgaard og videnskabelig chef ved Naturhistorisk Museum, Kent Olsen, samt kreative familieværksteder og en fortællekoncert for børn om månen.
Vurdering
En væsentlig og fascinerende udstilling, der tager udgangspunkt i menneskets sameksistens med ulven gennem mange tusinde år. Forhåbentlig kan udstillingen føre til en saglig debat om et følsomt emne. Den appelerer til et bredt publikum med de mange flotte udstoppede dyr og informative plancher. Skulle man stadig være lidt bekymret ved at møde den ægte vare, kan man i stedet anskaffe sig den søde lille ulvedukke, man kan købe i museumsshoppen.
Måske kan vi om en årrække tilbyde ulve-safari i Danmark. Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved
Rundetaarns udstilling “Dansker med ulve” er en vandreudstilling skabt af Naturhistorisk Museum i Aarhus. Her har man siden 2013 forsket og indsamlet data og viden om ulve i Danmark i samarbejde med Aarhus Universitet. Udstillingen har tidligere været vist både på Naturhistorisk Museum i Aarhus og på Holstebro Museum.
Rundetaarn: DANSKER MED ULVE. Udstillingen vises i Rundetaarn til og med den 31. december 2023.
Rundetaarn: DANSKER MED ULVE – se mere her
Niels Lyksted er også forfatter bl.a. til bogen Amager Fælled
Rundetaarn: DANSKER MED ULVE er anmeldt og fotograferet af Niels Lyksted, KULTURINFORMATION
Redaktion: Jesper Hillestrøm