Kunst

Det nationalhistoriske museum: MAGISKE LOFTER

Det nationalhistoriske museum: MAGISKE LOFTER

 

 

Frederiksborg x Dark Matters

 

 

 

 

 

 

Det nationalhistoriske museum: MAGISKE LOFTER

 Gefion pløjer Sjælland ud af Sverige udført af Lorenz Frølich. Olie på lærred Foto: Ralf Turander

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……… det er en spændende og oplevelsesrig rejse man kommer ud på …..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frederiksborg Slot har netop åbnet deres nye udstilling: MAGISKE LOFTER, som er et moderne og interessant tiltag, hvor lys og lyd sætter fokus på seks lofter. Umiddelbart lyder det måske ikke særligt ophidsende, men det er meget spændende. I tidligere tider var loftet en yderst vigtig bestanddel af rummets udtryk. Det var med til at gøre rummet større og tilføre det en ekstra dimension. Desværre er det ikke altid det vi omgående kigger op på, når vi træder ind i et rum, men det burde man gøre lidt oftere.

 

 

 

På Frederiksborg Slot gemmer sig store skjulte skatte i udsmykningen af lofterne. De har i bogstaveligste forstand vilde og smukke motiver, når man begynder at fordybe sig i deres historie og symbolik. Museet har bedt seks kunstnere give seks forskellige bud på, hvordan man fremhæver et loft, i samarbejde med lydfirmaet og kunstatelieret Dark Matters.

 

Første del af Frederiksborg Slot blev bygget i 1560 af Kong Frederik den anden. Hans søn, Christian den fjerde, rev det meste ned og byggede et nyt slot fra 1600-1625. Det blev brugt som sommerslot for den kongelige familie. Slottet blev voldsomt beskadiget efter en brand i 1859, men blev genopbygget og åbnede i 1879 som museum, takket være J. C. Jacobsen, Carlsbergs grundlægger. Slottet er opført i hollandsk renæssancestil.

 

Det er en strålende ide at modernisere de visuelle indtryk på slottet. Jeg vil medgive, at det kan blive lidt mørkt og tungt når man slæber sig igennem sal efter sal og ser hundredvis af fantastiske billeder der pryder væggene, når du i virkeligheden overhovedet ikke har en chance for at kunne se dem tydeligt. Det der mangler, er simpelthen belysning af de uvurderlige billeder og portrætter, der hænger rundt omkring på slottet. Det er et af de næste skridt i de nye tiltag der kommer til at ske af slottets udstillingssale, at de bliver lysere i deres udtryk via lamper, som kan belyse de enkelte billeder. Oplevelsen vil blive optimal. Frederiksborg slot er en af de museumsperler som fortjener at få mere opmærksomhed, idet de har så megen kulturarv vi gerne vil kende.

MAGISKE LOFTER

Udstillingen er ikke ligefrem baseret på at man skal downloade en APP, ART, men det er en fordel, fordi du her får fortællinger og musik om udstillingen. Forståelsen for ideen bag tiltagene bliver tydeliggjort.

Lorenz Frølich

Vi kommer til det første imponerende loft med et gigantisk maleri af Lorenz Frølich fra 1882. Det største loftsmaleri på Frederiksborg Slot. Et kæmpe spejl er placeret på gulvet så vi klart kan se maleriet. Ved at se i spejlet kommet det tæt på. Kort fortalt forestiller maleriet gudinden Gefion, der pløjer jord ud af Sverige, og Sjælland bliver skabt. Hun forvandlede sine fire sønner til okser, så det gik hurtigere. Et symbol på den nationale sammenhæng og statuering af magt. Uagtet at Danmark ikke havde hverken Norge eller Sverige tilbage på det tidspunkt. Anna Neyes speak i Appen er ikke helt god, med mange øh‘er, og ikke‘er, der forstyrrer den glimrende tekst. Jeg kom til at tænke på da jeg var i Venedig i 2020. I Scuola Grande di San Rocco, fik vi udleveret et stort spejl man gik rundt med. Det var virkeligt effektivt, for du fik alle detaljer med og det vigtigste var, at du kunne gå rundt i timer fra rum til rum uden at blive rastløs, uden at få ondt i nakken. Det burde man også gøre her.

 

 

 

 

 

 

 

Det nationalhistoriske museum: MAGISKE LOFTER

 

Eventyrloftet på Frederiksborg.Foto: Ralf Turander

 

 

 

 

 

 

 

 

Tycho Brahe

Næste rum er Tycho Brahes legendariske loft med stjernebilleder, oplyst af sitrende stjerneagtigt lys. Rummet er en hædersbevisning til vores verdensberømte landsmand. Tycho Brahe har haft stor betydning for astronomien på verdensplan. Den hvælvede himmel er malet af Heinrich Hansen og planeterne er malet af C. N. Overgaard. Vi bliver taget med ud i rummet. Her er lydsporet hørligt uden APP’en. Astrofysiker Tina Ibsen fortæller historien om Tycho Brahe og hans stjerner.

Med lyd

I det tredje rum er vi i en anden boldgade, et kæmpe træloft, med skiftende lyd. Lydmor, Jenny Rossander, har lagt et specielt lydspor med en meditativ virkning. Lydmor fortæller om hvordan hun har indspillet lyden og det er ikke simpelt. Hun springer ikke over hvor gærdet er lavest. Der er strøet sækkestole rundt, så du kan lægge dig ned og lade dig omslutte af musikken og fordybe dig i træloftets utallige historier. Loftet er lavet efter det pompøse loft på renæssanceslottet Heiligenberg i Sydtyskland. Der var loftet håndskåret, her er det formstøbt. Men for almindelige dødelige, er det umuligt at se forskel. Specielt ikke på den afstand.

Jürgen Ovens

Det næste loft byder på et ovalt barokmaleri med ”Jupiter og Juno på Olympen”, malet af Jürgen Ovens, der får dig til at reflektere over kærligheden og dens mange veje. Jupiter og Juno er de romerske navne, Zeus og Hera de græske. Tore Leifer og Bente Scavenius præsenterer værket. Dark Matters har kreeret et diskret flydende og visuelt stærkt billede ovenpå det originale maleri. Det bliver elegant integreret og bliver nærmest organisk. Rundt om billedet er der malet forvredne, svulstige kroppe og det er igen C. N. Overgaard der er på banen. Han var i en årrække kunstnerisk leder på Frederiksborg Slot. Det hele giver et overdådigt indtryk.

Laurits Tuxen

I det femte rum ser vi ”De 4 stænder hylder Danmark”, billedet er malet af Laurits Tuxen. Med moder jord i midten og løven der vogter rigets skatte for fødderne af hende, ser vi de fire stænder: adelen, præsterne, borgerne og bønderne, der på billedet alle er enige om at hylde Danmark. Det er et vidunderligt voldsomt og imponerende billede. I 1880´erne blæste nye vinde og samfundet begyndte at lægge op til mere ensartethed. Andelsbevægelsen havde gjort sit indtog og bønderne ville ikke længere lade sig kue. Det vakte dog forargelse at maleriet havde skildret adelsmanden og biskoppen stående, borgeren der knæler og bonden står duknakket og underdanig. Billedet fremstår stærkt med den kraftige belysning. Man ser hver detalje.

 

 

 

 

 

 

 

Det nationalhistoriske museum: MAGISKE LOFTER

 

Loftsmaleri udført af Lauritz Tuxen 1883: De fire stænder Foto: Ralf Turander

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Christian firtal

Det sidste loftsmaleri proportionerer Christian den fjerde som den store leder. Kongen over Østersøen og folket. Havets stue er udstillingens sidste rum. Den er baseret på den gamle riddersals loft inden branden. Igen så Christian den fjerde sig selv som den store krigshelt og Østersøens hersker og loftet havde krigsskibe, hvaler og masser af fisk. Lyset fremhæver på skift de 40 fisk, der ligger som en frise rundt om loftets centrum med tre kvadrater. I midten er der to skibe, et dansk og et svensk krigsskib og enkelte på siderne. Forfatteren Søren Frank fortæller, præsenteret af Tore Leifer.

En spændende rejse

Det er en spændende og oplevelsesrig rejse man kommer ud på. Her er lidt for enhver smag og lyd og lys skaber en smuk og rolig sammenhæng. Man kunne have ønsket flere bearbejdede lofter, men det er en dyr proces, så vi må vente til mulighederne opstår. Jeg håber de nye tiltag på slottet vil nå et nyt publikum. Udstillingen er absolut et besøg værd.

 

 

 

 

Det nationalhistoriske museum: MAGISKE LOFTER – Frederiksborg x Dark Matters. Frederiksborg Slot. Udstillingen slutter 14. januar 2024.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det nationalhistoriske museum: MAGISKE LOFTER – se mere her

 

 

 

 

 

 

Det nationalhistoriske museum: MAGISKE LOFTER er en anmeldelse af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm