Ny Carlsberg Glyptotek: EFTER NATUREN
AKTUELT Kunst

Ny Carlsberg Glyptotek: EFTER NATUREN

Ny Carlsberg Glyptotek: EFTER NATUREN

 

Forfatter Josefine Klougart genlæser Glyptotekets malerier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ny Carlsberg Glyptotek: EFTER NATUREN

Nature morte med æbler og pærer, 1871, Gustave Courbet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

‘ ….. udstillingen formår at kæde det skrevne ord sammen med en visuel oplevelse ….’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

Naturen findes ikke længere, som tidligere. Den vilde, uberørte, utæmmede natur er for længst historie, disse ord er frit citeret efter forfatteren Josefine Klougart, fra hendes essay: Efter naturen. Josefine udforsker hvordan vi mennesker ser naturen gennem kunsten. Den skønhed i naturen, der er blevet skildret i malerier gennem de sidste 200 år, er en saga blot. Men ved at opleve den ro og æstetik vi nu ser i billederne, bliver vores bevidsthed skærpet og tunet ind på nutidens tilstand.

 

Forfatteren har valgt nogle af de fineste mesterværker, til at få os til at fjerne skyklapperne og se billederne på en anden måde. Vi kan nemt se det. Intet er som før. Det er soleklart at meget er forandret og det må vi forholde os til. Gennem kunsten udforsker Josefine naturens skønhed og vi bliver konfronteret med dens forgængelighed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ny Carlsberg Glyptotek: EFTER NATUREN

Udenfor en kostald i Vejby (1843), Johan Thomas Lundbye, Ny Carlsberg Glyptotek. Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

En kulturrejse

Det er en meget anderledes kulturrejse vi kommer ud på med denne nye særudstilling på Glyptoteket. Hvordan er menneskets relation til naturen nu og hvordan var den? Det kan der gives mange svar på, men her er det med et nyt syn vi skal finde svaret, på hvordan vores forhold er til den store natur. I virkeligheden er det et meget diffust spørgsmål, for hvem bliver det stillet til? Svarene vil være forskellige alt efter om det er byboen, landmanden, aktivisten, fiskeren på Sardinien eller andre der svarer. Derfor er denne udstilling i særklasse, for vi får ingen rigtige svar, men oplevelser der rykker ved fordomme, og inspirerer til at se kunsten fra andre vinkler.

 

Billederne er mangfoldige og værkerne er skabt af kunstnere fra utallige lande. Samspillet mellem værkerne og teksterne er betagende. Nogle af de udenlandske værker er af bl.a. Edgar Degas, Paul Cézanne, Claude Monet, Vincent van Gogh og Henri Rousseau og af danske malere kan nævnes Christen Købke, Christoffer Wilhelm Eckersberg, Edvard Weie og Johan Thomas Lundbye.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ny Carlsberg Glyptotek: EFTER NATUREN

Efter naturen – Forfatter Josefine Klougart genlæser Glyptotekets malerier. Foto: Ana Cecilia Gonzalez © Glyptoteket

 

 

 

 

 

 

Udstillingen er delt op i 7 afsnit, fordelt på 7 rum

I den første sal møder vi forfatter og kurator, Josefine Klougart, der byder gæsterne velkommen til udstillingen. Her er plancher med bl.a. små personlige beskrivelser om sig selv og familien

 

Det brændende hus er første egentlige oplevelses rum. Det er Edgar Degas bronzestøbninger af heste, som er omdrejningspunktet. Hvis du legede en leg og skulle redde en ting hvis huset brændte, hvad ville du så redde? Måske Degas fuldendte studier i hestens liv og bevægelser.

 

Næste del er skitser og studier. En anderledes måde at beskrive det fuldendte ufuldstændige. De fleste af billederne ser færdige og rigtige ud, men er de ikke det? Johan Thomas Lumbye har flere eksempler med, f.eks. Landskabsstudie ved Vejby og Grusgrav ved Carlsgave eller C. W. Eckersberg, Skovstudie fra Dyrehaven. En skitse er et første gangs indtryk af et motiv, eller tanke, og den er som regel blottet for små fantasifulde detaljer, som ikke findes i det virkelige billede som øjet ser. Derfor er skitsen/studiet interessant.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forfatter Josefine Klougart genlæser Glyptotekets malerier

Figurer ved en skovvej – Fra Fontainebleau (1859-1859), Lorenz Frølich © Ny Carlsberg Glyptotek

 

 

 

 

 

 

 

 

Nature morte, opstillinger, stilleben –  kært barn har mange navne. Nature morte er en spændende udtryksform. Det er simpelt, fordi det består af forhåndenværende genstande eller fødevarer og kan varieres i det uendelige. Det siger til gengæld også en del om, hvad der rører sig i tiden. Nye teknikker, ideer, modemæssige tendenser indenfor mad og ikke mindst de filosofiske tanker der præger en epoke.

 

I rummet der hedder Haven træder du ind i en ny billedlig verden. Det er her det rigtigt går op for dig, hvor godt tekst og billeder hænger sammen. Billederne får en ny dimension. En fantastisk beskrivelse er af Edvard Weies eget værk: Havebillede fra Christiansø, 1922. ”En sti fører ind i billedet og samtidig ind i naturen. Her er ingen mennesker, men bare natur – træer, græs bevoksning, sten af den for Ertholmene så karakteristiske slags, gråt, isprængt rosa og grønt fra feldspat, kvarts og diabas. Træerne er enkelt fremstillet i et antal nuancer af grønt strækkende sig fra den bleggrønne løvfarve til det næsten sorte i stammer og skygger. De mørkeste stammer og deres skyggefulde bladhang danner tilsammen en slags portal i billedet, skaber dybde og en helt kropslig følelse af, at man kunne bevæge sig videre derind og blive opløst i et mørke, gå i et med dette sted, blive opslugt af haven. Det er en fantasi om sammensmeltningen med naturen som forløsning”. Det kan simpelthen ikke siges bedre.

 

Det sidste store rum er delt op i del 6, Sovende kvinder og del 7, Landskaber, med et transparent, smalt, sort stykke gennemsigtigt stof. Det er næsten ingenting, men nok til at du føler, du bevæger dig fra en verden til en anden. De sovende kvinder er et yndet motiv i kunsthistorien. Vi møder kvinder der sover eller lige er vågnet. Det er en smuk og sanselig oplevelse. I dette rum er det kvinderne der er i centrum.

 

 

 

 

Forfatter Josefine Klougart genlæser Glyptotekets malerier

Les Pyramides at Port-Coton, Belle-Île-en-Mer, 1886, Claude Monet © Ny Carlsberg Glyptotek

 

 

 

 

 

 

 

Landskabet er det sidste betagende rum med landskabsmalerier i alle afskygninger. Barske, rå, smukke, ødelagte og nogle med havet som baggrund. De er som afrevne sider i en bog som vi aldrig får mulighed for at læse færdig.

 

Afslutningsvis er der et rum: En ny æstetik, der opsummerer tanker, billeder og udstillingen.

Klougart

Josefine Klougart (f.1985), er forfatter og bor i København. Hun har studeret kunst- og litteraturhistorie ved Århus Universitet og er siden uddannet fra Forfatterskolen. Klougart er oversat til 14 sprog, og hun har som underviser i litteratur været ansat som gæsteprofessor ved Bern Universitet i Schweiz. Siden debuten i 2010 har hun udgivet seks romaner og et større antal essays. Hendes tekster kredser om temaer som familien, naturen og døden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forfatter Josefine Klougart genlæser Glyptotekets malerier

Grusgrav ved Carlsgave, (1838-1838), Johan Thomas Lundbye © Ny Carlsberg Glyptotek

 

 

 

 

 

 

 

 

Josefine Klougarts bog, ‘Efter naturen’, er et essay, som prøver at visualisere billedkunst gennem læsning og en vision for oplevelsen af kunst og litteratur. Den er et strålende supplement til udstillingen og værd at fordybe sig i. Der er mange tanker om livet og hendes forhold til kunstnerne på udstillingen og bogen har mange citater fra kunstnerne med. Bogen er god til selv at blive inspireret til analyser og tanker. Meget spændende og berigende.

 

Udstillingen har til hensigt at fremmane konstruktive tanker hos beskueren, som kan bidrage til at perspektivere vores nuværende klimatiske udfordringer. Det er lykkedes til fulde. Det er en udstilling der bør ses. Ikke alene fordi der er udstillet vidunderlige værker, men fordi den formår at kæde det skrevne ord sammen med en visuel oplevelse.

 

 

 

 

Ny Carlsberg Glyptotek: EFTER NATUREN – Forfatter Josefine Klougart genlæser Glyptotekets malerier. Iscenesættelse: Vang Stensgaard. Realisering: Kurtzweil. Lysdesign: Mads Vegas. Udstillingen kan opleves frem til 11. august 2024.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Louise Frevert, KULTURINFORMATION

KULTURINFORMATIONs anmelder og redaktionsmedarbejder Louise ‘All Over’ Frevert. Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ny Carlsberg Glyptotek: EFTER NATUREN – se mere her

 

 

 

 

Ny Carlsberg Glyptotek: EFTER NATUREN er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm