Glassalen i Tivoli: THE HOUSE OF UHYGGE
Foto: Bjarne Stæhr
✮✮✮✮✮
‘ ……….. oser af bidende satire ……’
– Louise Frevert, KULTURINFORMATION
Vivienne McKee og hendes teaterkompagni, kan man vel kalde det, har i 40 år underholdt os med vilde, humoristiske, charmerende og morsomme shows. Det virker som om Vivienne McKee har en uudtømmelig kilde af sort humor og satire, der bare flyder i en lind strøm. I år er ingen undtagelse. Vi skal på en kort rejse, hvor historien i år er spækket med morskabsrædsel, som næsten får dig til at dø af grin. “The House of Uhygge” vil som en tsunami sende chokbølger af latter igennem din krop, og uhyggens raslende kæder, risler varmt ned ad ryggen på dig. Der er lagt op til en aften i uhyggens hyggelige navn. Men frygt ikke, som McKee siger, vi vil give dig dine penge tilbage, hvis du dør af grin.
I Skotland
Handlingen kort fortalt, for en sådan er der trods alt: Vi er kommet til en fjern del af Skotland. Der ligger et uhyggeligt slot, som engang var ejet af Dr. Frankenstein. Hans oldebarn, Dr. Robert Jekyll, bruger det i dag til sine farlige eksperimenter. Han adskiller det gode fra det onde i den menneskelige psyke. Det bliver serveret med en skrækindjagende og frygtelig odyssé, gennem en verden af de uhyggeligste monsterkreationer, der har været skabt over tid.
Foto: Thomas Petri
Fru McKee
Vivienne McKee (f. 1949), har boet længere tid i Danmark end i England. Hun er oprindeligt fra byen Epsom syd for London. Der er en usagt regel om, at man aldrig taler om en dames alder, men i det her tilfælde må man gøre en undtagelse. Den evigt unge McKee, og alderen nævner vi som sagt ikke, er i topform, og af en eller anden grund overgår hun sig selv både med tekster, instruktion og skuespil, år efter år.
McKee er uddannet fra The Bristol Old Vic Theatre Schooi 1973 og blev cand. mag. i dramatik og fransk i 1971. Hun gjorde karriere i England og medvirkede i flere film og teaterstykker. Kærlighedens veje er uransagelige og på en turné i Danmark mødte hun sin mand, gymnasielærer Søren Hall. Hun slog, sig ned i Danmark. Og det er vi glade for. I 1981 grundlagde hun London Toast Theatre sammen med Søren. I mange år turnerede teatret land og rige rundt og spillede på Café Teatrets lille scene i København. Kompagniets største succes er juleshowet Crazy Christmas Cabaret, der siden 1982 har været opført årligt.
Foto: Thomas Petri
Showet
Showet, der spilles på engelsk, er typisk en parodi på en genre eller et kendt værk, i dette tilfælde Mary Shelleys legendariske roman Frankenstein, fra 1818. Temaet har McKee brugt tidligere, men det kan sagtens tåle at blive gentaget, med nyt indhold. Frankenstein skaber et menneske. Det er faktisk science fiction, når det er bedst. Romanen er på det nærmeste blevet udødelig gjort. Der er produceret utallige film og teaterstykker over romanens tema. Det er næppe heller ikke nogen tilfældighed at London Toast Theater genopliver lidt af indholdet, for i år har den legendarisk forestilling The Rocky Horror Show også 40 års jubilæum. Vi bliver da heller ikke snydt for et af numrene fra musicalen. Jeg røber ikke hvilket og med hvem. Salen kogte.
Det vil være halsløs gerning at beskrive hele showet. Dels fordi det ikke kan lade sig gøre for mig, at oversætte den indforståede engelske humor blandet med den danske. Men overordnet er der ting der absolut må fremhæves. Specielt giver det en pragtfuld løssluppen glæde hos det fremmødte publikum, når dørene åbnes og musikken strømmer en i møde. Der varmes op med lidt spooky, melodisk musik. Humøret er højt og en forventningsfuld stemning er lagt.
I røg og damp åbner forestillingen med nummeret Thriller. Koreografien fungerer umanerligt godt. Peter Friis skal i det hele taget have stor ros for en vellykket koreografi, der lige går til kanten, uden at blive corny. En fornøjelse. Alle må være blevet ”tæsket” igennem. Hårrejsende godt, akkompagneret af et velspillende band.
Foto: Thomas Petri
Vi bliver kastet rundt mellem Transsylvanien og Skotland og Dracula, David Bateson, og hans ”kæreste” Necrophilla, ender i wellness centret på det gamle slot i Skotland. De vil være mennesker igen, ikke vampyrer, der lever evigt. En fiks detalje. For at den imponerende og komplicerede handling kan lykkes, spiller alle de medvirkende flere roller. Katrine Falkenberg er i denne udgave af showet tvilling søstrene Gwyneth og Heidi Honeypot. Hun er strålende som den onde og den søde søster, garneret med en fin stemme. Andrew Jeffers er en af de tilbagevendende figurer. Med sine overdrevne kostumer og make-up, varme og lune humor, tager han publikum med storm, hver gang han kommer på scenen.
Kevin Kiernan Molley, er både den excentriske Dr. Jekyll, Igor og den sleske Horrible Herbert. Det er ikke lette roller han er blevet tildelt, men de går rent hjem. Sebastian Harris er aftenens overraskelse. Han brillerer med en stor stemme og sin figur Ben Goodbody. En selvoptaget bodybuilder type, ikke for smart og totalt stereotypt fremstillet. Han er uimodståelig. Vivienne McKee har igen Bent van Helsingør med, der er fornøjelig med sit danglish og velreturnerede ordspil. I det hele taget er der et overflødighedshorn af gags og ”far vittigheder” at man må overgive sig til latterens vold.
Foto: Thomas Petri
Det hele er en blanding af veludførte og kendte sange, gammeldags slapstick, til tider rørende komik, mere end vovede dansenumre, der er shaket godt sammen til et hæsblæsende, skrækindjagende gysende show. Det er sjovt og oser af bidende satire.
2024
Desværre ser det ud til at en æra slutter i Glassalen. Tivoli har efter 25 år besluttet, at der på det tidspunkt, hvor Crazy Christmas Show plejer at spille, skal være musical. Derfor skynd dig at se den sidste forestilling med det forrygende og velspillende London Toast Theatre. Jeg er sikker på vi kommer til at opleve endnu et show fra Vivienne McKees hånd. Hvor? Tja, det vil tiden vise. Jeg kommer gerne også selvom det ikke skulle blive en lige så faretruende og morsom forestilling.
Foto: Thomas Petri
Glassalen i Tivoli: THE HOUSE OF UHYGGE. Medvirkende: Vivienne McKee, David Bateson, Andrew Jeffers, Katrine Falkenberg, Kevin Kiernan-Molloy, Sebastian Harris-Claus af Lichtenberg. Band: Stuart Goodstein, Søren B. Petersen, Tom Højlund. Instruktør og forfatter: Vivienne McKee. Koreograf: Peter Friis. Kostumer og scenografi: Kirsten Brinck. Forestillingen spiller til og med 30. december 2023.
Glassalen i Tivoli: THE HOUSE OF UHYGGE – se mere her
Læs Vivienne McKees kronik for Tidsskriftet KULTURINFORMATION her
Glassalen i Tivoli: THE HOUSE OF UHYGGE er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION
Redaktion: Jesper Hillestrøm