THAILAND: Rejseartikel af Githa Schultz
På glamping og bjergbungalow oplevelse i smilets land
@roostglamping
Første gang jeg rejste til Thailand var på en tre-ugers lang trekking rundtur i 1989, og allerede dengang blev jeg dybt betaget af landet.
Siden da har jeg rejst dertil både i arbejdsregi som stewardesse, men også privat til Bangkok flere gange og til nogle af Thailands mange pragtfulde øer som Ko Samui, Ko Pha Ngan og Phuket.
I år er jeg målrettet gået efter til dels at opleve glamping på Phukets sydlige spids; glamping er den luksuriøse udgave af at ligge i telt.
Men også et ophold i bungalow mellem nogle af Phukets højdepunkter i bogstavelig forstand; på en bjergskråning med udsigt til de mest spektakulære solnedgange i Andamanhavet og med kun 300 stejle meter ned til en af Phukets mest afslappede strande, Ya Nui Beach.
Roost Glamping
I Mueang-distriktet i den sydligste del af Phuket ligger Roost Glamping med en chillaxed ungdommelig atmosfære i rolige omgivelser.
Roost Glamping blev etableret i 2019 af to venner fra New Zealand, som efter mange rygsæksrejser flere steder i Asien, besluttede sig for at etablere glamping på Phuket; tiltrukket af strandene, kulturen, maden, menneskene og aktiviteterne, som øen har at byde på.
Roost Glamping ligger centralt i forhold til strande, caféer, butikker og aktiviteter, men føles stadig privat og afsides, dækket af natur.
Der er forskellige overnatningsmuligheder i Roost Glamping. Den dyreste overnatning her i højsæsonen er The Tikaokao Private En-suite telt med aircondition og plads til to personer til 596 kr. i døgnet.
En billigere løsning er privat telt med fællesbad, stående ventilator og plads til to personer til 340 kr. Der er også fællestelt med plads til 3 personer, stående ventilator og fællesbad til 124 kr. per overnatning. Eller den helt billige model i otte personers sovesal i hus med loftsventilator til 104 kr. per overnatning.
Private En-suite i Roost Glamping. Foto: Githa Schultz.
Aircondition løsningen i teltet er at foretrække og støjer på intet tidspunkt, der er masser af plads og højt til loftet, så man også kan stå oprejst i teltet.
Det ligger dejligt afsondret fra Phukets ellers larmende turiststøj, af restauranter, barer og natteliv. Roost Glamping har en lille bar og café med et lækkert udvalg af retter, friskpressede frugtsafter, gode og billige klassiske cocktails lavet på de lækreste råvarer til Happy Hour priser, 23 kr.
Et måltids tilløbsstykke også fra folk der ikke bor i glampingen, er Floating Breakfast. En drøm af en morgenmadsopdækning med et nærende indhold og en farvefryd for øjet. Anrettet på en stor rund bakke, der søsættes i Roost Glampings svømmepøl for indtagelse.
Floating Breakfast serveret hos Roost Glampin. Foto: Githa Schultz.
Der er noget helt vidunderligt i at bo i bevægelige bløde omgivelser, hvor man mærker vinden i teltdugen, i et med naturen under tropiske himmelstrøg helt nede på jorden; og kun en lynlås væk, bliver man vækket af hanegal hver morgen samtidig med at livet pibler og pipper døgnet rundt udenfor.
Taget i betragtning af at teltene står forholdsvist tæt, er der helt stille om natten; bortset fra dyr og insekter, der pusler i mørket. At høre hanen gale, er noget man ligesom helt har glemt eksisterer, men dejligt at starte så tidligt og få noget ud af dagen.
Man har faktisk slet ikke behov for at forlade lejren, fordi naturen og farverne omkring er en lise for øje og sjæl. Myggebalsam er dog et must når aftenen sænker sig.
Fiskeauktion på Ra Wai Beach
Andamanhavet er berømt for sit krystalklare blå vand, mangfoldigheden af koralrev og en rig variation af marineliv. At beundre solopgangen, hvor fiskerne i deres små både allerede har været til havs i løbet af natten og straks efter solopgang sælger nattens fiskefangst på små borde ved Ra Wai Beach, er nærmest en zen-oplevelse.
Og en af fiskerkonerne er allerede i gang kl. 0640 med at sælge en sværdfisk-lignende fisk over telefonen. Selvom man ikke forstår thai, kan man alligevel fornemme med telefonsamtalen, at hun har noget af et catch på vægten med den fisk.
Og sådan glider dagene afsted, morgenkaffen er vigtig og i området findes den bedste kaffe i Coffee Tribe lavet på arabica eller ægte kaffe, som det også kaldes. Og den kop morgenkaffe velsignet i smag efter solopgang, bliver der kørt langt for at indtage under hele opholdet.
Rolige strande i den sydligste del af Phuket
Ya Nui Beach er en fortryllende lille bugt, skjult i en afsides vig der ligger mellem en højtliggende vindmølle; et udflugtsmål hvor man i fugleperspektiv kan se langt udover Andamanhavet. Og på den anden side af Ya Nui Beach ligger Cape Prohm Thep, højtliggende helt ude i absolut enden af Phuket. Her er det på en klar dag muligt at observere de distinkte konturer af Phi Phi-øerne, Ko Racha Yai og Ko Racha Noi.
Der er et par restauranter ved Ya Nui Beach og vil man have lidt flere kulinariske valgmuligheder ligger Nai Harn Beach cirka tre kilometer derfra.
En lidt større strand end Ya Nui Beach, også omgivet af enestående skønhed, bløde sandstrande og vand der skifter farve til fortryllende lyseblå i højsæsonen fra november til april.
Hvad der adskiller de to strande fra de mere turistede områder som Patong, Kata og Karon, er bevarelsen af autenticitet, beliggende i en beskyttet bugt, der for begge strande også er tilflugtssteder for sejl- og fiskerbåde, der lægger til kaj i de rolige vande.
Vandaktiviteter er snorkling, dyk eller leje af kajak, hvor man for 20 kr. kan padle rundt i en time og nyde roen i vandet, hvor motoriseret vandlegetøj eksempelvis med skrigende turister på, er ikke-eksisterende.
Naiya Beach Bungalow
Og 300 meter oppe ad den stejle vej fra Ya Nui Beach ligger det to-stjernede bungalow anlæg med fem-stjernet omtale, Naiya Beach Bungalow. Tropisk og naturligt indrettet på bjergskråningen med udsigt til Andamanhavet, helt afsondret fra hovedvejens trafik, der heller ikke er meget af på de kanter.
Et familielignende foretagende, yderst imødekommende venlig vært og lækre indrettede bungalows, 19 i alt. Der er fem superior bungalows i mur med aircondition, varmt bad, bakkeudsigt og køleskab til 420 kr. per overnatning til to personer.
Der er tolv bungalows i træ med loftsventilator, myggenet, bad ved stuetemperatur og havudsigt til 235 kr. per overnatning for to personer. Og to bungalows i træ til større familier med loftsventilator, myggenet, varmt bad og køleskab til 417 kr. per overnatning.
Et rigtigt skønt sted at opholde sig langt væk fra larm og når man først har fået installeret Appen ’Grab’, kan man så let som ingenting planlægge sin rute; bestille en taxi, en tur bagpå scooter, eller få bragt mad.
Hvis man gerne vil slippe for at leje en scooter og ansvaret med at køre rundt i tropevarmen i den anden side af vejen i forhold til hvis man kommer fra Danmark, er bagsædet på de erfarne førere af scooterne en fantastisk mulighed for at komme rundt til ingen penge, døgnet rundt.
Det eneste man skal være særlig opmærksom på er turister på lejede scootere i de skarpe bjergkurver især. Der sender en vind af marihuana lugt efter sig i al for høj fart; og cannabis er legalt på de kanter.
En tur bagpå scooter fra bungalow-anlægget til eksempelvis Nai Harn Beach, koster 10 kr. Hvis du bestiller en taxi på samme strækning, kommer du af med omkring 60 kr.
Og tro mig, du har ikke lyst til at gå bjergturen i stegende 33 graders tropehede, medmindre du træner til helvedes triathlon.
WiFi findes overalt på øen så du kan ligeså let komme videre med Grab eller retur til dit udgangspunkt.
Vindmølle udkigspunkt over Ya Nui Beach. Til venstre i billedet med lyserøde blomster over en indgang, ligger Naiya Beach Bungalow. Foto: Githa Schultz.
Priser
Phuket er generelt dyrere at opholde sig i end resten af Thailand og efter Covid-19, er det da også blevet lidt dyrere med mad, drikke, ophold, forlystelser og elektricitet, på den måde at ophold i telt/bungalow med aircondition er næsten dobbelt så dyre som dem med ventilator.
Men stadigvæk er det billigt med thai-køkkenet på menukortene, Happy Hour cocktails, der foregår i hvert fald fem timer i stræk indtil solnedgang på mange barer, luksuriøse krops-og ansigtsbehandlinger og håndlavet tøj på nattemarkederne i høj kvalitet.
Og street food er den allerbilligste madløsning og i forhold til en hotelbuffet, er du så godt som sikker på aldrig at få et mavetilfælde.
Phuket er en turistmagnet, men til gengæld møder du ikke et falsk thai smil af en udbrændt feriedestination, der bare glæder sig til at lukke ned for sæsonen og har fået nok af turister.
Intet tropisk havparadis uden gopler a.k.a jellyfish
En enkelt katamaran udflugt blev det også til med besøg på bounty lignende øer omkring Phuket med mulighed for spring i åbent Andamanhav og solnedgang på havet med middag.
Lige den dag var der advarsler om gopler, og de er altså ikke til at spøge med. De kommer trawlende som en hær af store lyserøde paraply-formede smukke gelatine rovdyr med omfattende tentakler fuld af gift, man bare ikke skal i berøring med, så det blev til en meget hurtig dukkert ved en ø, hvor de så ikke lige var.
To gange så jeg gopler ved Ya Nui Beach tidligt om morgenen. Det er som de ligger i vandkanten og lurer med flere øjne, de åbenbart har. Og selvom de også er fascinerende at betragte, kan de hurtigt trække sig sammen i al deres skvulpende majestætiske ynde og flotte udseende og transformere sig til en form, der svømmer hurtigere end mennesket.
Det er lidt gysertimen med de gopler, fuldstændigt utilregnelige frit svømmende, der til gengæld har eksisteret i havene i mere end 500 millioner år.
Der bliver sat advarselsskilte op på strandene, men goplerne holder sig helst ude på dybt vand, og så lige afstikkere til vandoverflade og strandkanter.
Den ene af goplerne havde minsandten også gople unger, men pist var de så pludselig alle væk. Og så kunne man svømme rundt i de 30 grader i vandet igen uden frygt.
Solopgang kl. 0635 ved fiskelejet på Ra Wai Beach. Foto: Githa Schultz.
Når man rejser alene
Som kvinde der rejser alene, er det et meget trygt land at rejse i. Hovedreligionen eller filosofien om man vil i Thailand er buddhisme.
Tror ikke jeg på mine rejser i Thailand er stødt på et så tålmodigt folk, ydmyge mennesker, altid smilende og på trods af meget ringe engelskkundskaber, til hver en tid prøver så godt de kan med at hjælpe.
Skal man rejse alene i længere tid, skal man være sikker på at kunne holde sit eget selskab ud og på den måde er jeg godt stillet, fordi jeg aldrig føler mig alene eller ensom i mit eget selskab, kun i det forkerte.
Dansk hørte jeg intet til i de 14 dage. Da jeg arbejdede som stewardesse og også fløj charterturister indimellem, var oplevelsen generelt noget af en flok i brok. Jeg rejser kun med charter, hvis jeg kan få en afbudsrejse på blot et flysæde.
Til gengæld fik jeg sludret med kinesere og russere, de udgør en stor del af turismen på Phuket; det er altid spændende at lære andre kulturer at kende på rejser.
Og man kan sagtens selv arrangere sine rejseoplevelser, både billigere, mere eventyrligt og bedre, når bare flysædet er på plads.
@roostglamping
Vejen til Phuket
Afbudsrejse marts 2024 flysæde to uger Spies Rejser retur CPH (København) – HKT (Phuket). Flytid 12-13 timer, non-stop. Inklusiv femten kg check-in bagage, fem kg håndbagage og mad ombord, 5.735 kr.
To indkvarteringer via Hotels.com
Første indkvartering:
Seks nætter på det 3-stjernede Roost Glamping, The Tikaokao Private En-suite telt, 3.576 kr.
Anden indkvartering:
Otte nætter på det 2-stjernede Naiya Beach Bungalow, Superior Bungalow, 3.360 kr.
Biltransport i luksusvan Phuket International Airport til det sydlige Phuket i godt en time tur/retur, 400 kr.
Rutefly/bus-bil til Phuket:
Blandt andet via Bangkok med SAS eller Thai Airways og derefter indenrigsfly; en noget dyrere og mere tidskrævende løsning. Bus eller biltransport fra Bangkok til Phuket er muligt, men tager godt 12 timer.
Phuket
Thailands største ø forbundet af Sarasin-broen til fastlandet.
Højsæsonen for turisme ligger fra november til april.
Den fastboende befolkning på Phuket udgør i 2024 godt 402.000 (FN’s World Urbanization Prospects).
Phuket er omkring 48 km lang og 23 km bred.
En katamarantur i Andamanhavet og besøg på omkringliggende øer med middag i solnedgangen ombord. Foto: Githa Schultz.
THAILAND: Rejseartikel af Githa Schultz – se mere her
THAILAND: Rejseartikel af Githa Schultz – se mere her
THAILAND: Rejseartikel er skrevet af Githa Schultz, KULTURINFORMATION
Se mere om Githa Schultz her Redaktion: Jesper Hillestrøm