Kunst Litteratur

BIOGRAFI: Thomas Eje

BIOGRAFI: Thomas Eje

 

 

udvalgte scener og røverhistorier … og en sang fra de varme lande

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BIOGRAFI: Thomas Eje

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……. midt i hans galgenhumoristiske retorik, fornemmer du alvoren og samtidig den lille ærlige dreng …’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lad mig slå fast med det samme, det er ikke en letlæselig pixi-bog, der er kommet fra Thomas Eje. Pas på hvis du vil læse den ved sengetid, den vejer et kilo!!!! Til gengæld er det en underholdende, overskuelig og ærlig biografi. Jeg havde svært ved at slippe den. Eje har haft, indtil nu, et spændende og farverigt liv. Han fortæller af karsken bælg om sine op-  og nedture, som han er kommet helskindet igennem.

Multikunstneren

Thomas Eje er absolut hvad man vil betegne som en multikunstner. De fleste kender ham fra Linie 3, men han er meget mere end det. Eje har valgt at gå den slagne vej i sin autobiografi og begynde d.15. marts 1957, den dag han blev født. Det er ganske befriende at høre en person fortælle hjerteligt og personligt om sin opvækst. Thomas har haft, hvad man betegner som en lykkelig barndom og hans kunstneriske årer har han ikke fra fremmede. Hans morfar var kunstmaler, faren var uddannet på Kunstakademiet og moderen var emalje- og billedkunstner. Mange af hans familiemedlemmer er kunstnere. Thomas tilbragte næsten hele sin skoletid på Bernadotteskolen, som var en friskole. Her kunne Thomas boltre sig og få afløb for sine kreative talenter. Allerede som 12 årig var de tre drenge der dannede et rockband.

Uddannelsen som skuespiller

Thomas fandt ud af at det ikke var den akademiske vej han skulle gå, han ville være skuespiller. Man kunne ikke søge ind på skuespillerskolen før man var 18 år, så han fik musikundervisning og begyndte at spille fagot. Samtidig gik han på Dansk Musikakademi i København. Han beskriver lystigt, hvordan han i nogen tid var føl hos en fagottist på Det Fynske Musikkonservatorium. I 1977 blev han ansat i orkesteret på Nyborg Voldspil. Her vågnede hans gamle skuespildrøm igen og Thomas begyndte at modtage undervisning ud i skuespillets kunst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BIOGRAFI: Thomas Eje

Foto: Brita Fogsgaard

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D. 26. februar 1978 modtog han et telegram om, at Thomas Eje var optaget på skuespillerskolen i Århus. Samme år mødte han tilfældigt Anders Bircow og Preben Kristensen, der også var på Århus teater. De havde i deres fritid sunget firestemmigt, såkaldt barbershopsang med Asger Reher og Søren Pilmark, men de var holdt op med at synge sammen. Pludselig manglede Anders og Preben en ny makker. Kort fortalt var dette begyndelsen på en rejse sammen, kaldet Linie 3. De blev efter Tv udsendelser, modtaget med åbne arme af hele Danmark.

 

Da Thomas Eje var færdiguddannet på Århus Teater, spillede han store roller på Betty Nansen Teatret, Nørrebro Teater, Folketeatret, Privatteatret m.fl.

Kunsten

Midt i bogen er der ca. 30 udvalgte værker fra Ejes hånd. Det er en god idé at sætte dem ind, de giver et forfriskende afbræk i læsestoffet. Han er en spændende og alsidig kunstner, men nu er det jo ikke hans kunstværker vi her skal anmelde, selvom man jo også kan kalde bogen et værk i sig selv.

 

 

 

 

 

 

 

 

BIOGRAFI: Thomas Eje

Foto: Katherine Scrivens Eje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Film & Shows

Vi bevæger os videre og jeg bliver overrasket over hvor mange forskellige ting Thomas Eje har medvirket i. En film optaget på Grønland, samt medvirket i andre film, reklamefilm og lagt stemmer til snesevis af animationsfigurer. Ligeledes er der næsten ikke det instrument han ikke kan spille på. Måske ikke helt beherske, men tæt på. Han spillede sine onemanshows igennem 17 år med den ikoniske kapelmester Max Leth. Vi følger Ejes rejser og får indblik i tætte venskaber, beskrevet med masser af humoristiske anekdoter.

Den amerikanske drøm

Thomas havde af flere omgange været i USA. Hans besøg i Las Vegas var til stor inspiration og der var ingen vej tilbage. Han ville satse på at slå igennem over there. Han solgte sit hus og fik sendt sine ting derover. Fra nu af var han Tom Dane. Eje kunne de ikke udtale og han blev alligevel kaldt Tom. Et velanskrevet management-bureau, Peter Reveen og Eddie Murillo var inde i billedet og begejstrede for Tom Danes lydbånd. Næsten før han havde pakket ud, afgik Reveen ved døden og Murillo fik en depression.

 

Gode råd var dyre og stadig med den brændende flamme tændt, blev der banket på alle de agentdøre der var tænkelige. Møder blev sat op gang på gang uden resultat. Så endelig lykkedes det og en aftale blev i iværksat. Men nej, der var igen afslag, telefoner blev ikke taget og e-mails ignoreret. På et tidspunkt lejer han et teater, hvor alt går galt. Uanset hvem Thomas prøvede at kontakte lykkedes det aldrig for ham at slå igennem i Las Vegas. Han skulle nok være taget hjem efter de første forsøg, i stedet for dumstædigt at tro på, at det kunne lade sig gøre. På den anden side har han jo ret i, at hvis han ikke var blevet ved til den bitre ende, ville han sidde tilbage og stadigvæk tro på, at han kunne realisere troen på den amerikanske drøm.

Eje idag

For 18 år siden mødte Thomas sin elskede Katherine og de har både et åndeligt og arbejdsmæssigt sammenhold. De lever som billedkunstnere, og Thomas Eje er i år også headhuntet til TIVOLI-revyen – Læs Freverts interview her

En glad dreng

Bogen er spækket med udklip og humoristiske tegninger, som giver et fint indblik i hans karriere. Thomas Eje er en klog dreng, men det kan man vel næppe kalde en granvoksen mand på 67 år. Og dog (Jo, Frevert må godt). Eje besidder netop det drengede og ungdommelige, der gør hans bog læseværdig. Midt i hans galgenhumoristiske retorik, fornemmer du alvoren og samtidig den lille ærlige dreng. Det er virkelig en fornøjelse. Rigtig god læselyst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BIOGRAFI: Thomas Eje

Foto: Christian Krog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BIOGRAFI: Thomas Eje. Skrevet af Thomas Eje. Udgivet på forlaget Afart.

 

 

Besøg Ejes site her

 

 

BIOGRAFI: Thomas Eje – mere her

 

 

 

 

BIOGRAFI: Thomas Eje – er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm

 

Sluttelig bemærkning fra chefredaktøren (underforstået Eje komik): ‘Jeg skal lige holde op med at grine først!’