Tivoli Revyen 2024 - 140 års jubilæum
AKTUELT Teater

Tivoli Revyen 2024 – 140 års jubilæum

Tivoli Revyen 2024 – 140 års jubilæum

 

Reportage fra første prøvedag af Louise Frevert

 

 

 

 

 

 

 

Tivoli Revyen 2024 - 140 års jubilæum

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

Det var et usædvanligt oplagt revyhold pressen mødte på den første mødedag til Tivolirevyen 2024. Pressen havde nok håbet at få løftet sløret lidt mere for, hvad vi kunne vente os til premieren d. 6. juni, men alle var meget hemmelighedsfulde. Vi fik at vide at holdet havde fået tilsendt en masse tekster og at alle blev læst igennem, men ikke hvad de handlede om. Ligeledes kommer de fra hele landet og fra forskellige aldersgrupper. Jeg kunne godt fornemme, at det ville blive vanskeligt at komme i dybden med indholdet af årets revy, så i stedet fik Kulturinformations udsendte rapporter, nogle gode samtaler med de medvirkende.

Vil revy som genre dø?

Både Lisbet Dahl og James Price har medvirket i Cirkusrevyen og spørgsmålet var: kan man egentlig mærke forskel på reaktionerne fra publikum i Tivoli og på Bakken. Det prompte svar var nej. Til gengæld affødte det en lang snak om, hvor revyen var om 5-10 år. Lisbet var klar i spyttet, ja, revy har eksisteret i 140 år og vil fortsætte og mere eller mindre bevare sin nuværende form. Det er små korte selvstændige numre, der hurtigt skifter. Publikum kan lide tempoet, og det bedste er, når de kigger på uret og siger: er det allerede slut? Revyer refererer til det samfund vi lever i og er aldrig bange for at berøre selv følsomme emner, gerne leveret med en god portion humor, ironi og satire. Politik er vigtig at have med. Selvom den gamle vise nærmest er død, er der alligevel plads til alvoren i en revy, den bliver bare præsenteret anderledes end tidligere. Sagt på en anden måde, rammen og opbygningen af en revy er næsten givet på forhånd, men det er indholdet ikke.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tivoli Revyen 2024 - 140 års jubilæum

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vil stand-up overtage?

James Price synes ikke man skal lave om på revyen. Den vil helt sikkert blive bevaret som den er, men der sker hele tiden fornyelse på musik- og tekstsiden. Jeg spurgte James og Rikke Buch Bendtsen om stand-up ville overtage revyen. Rikke havde en god pointe ved at sige, at stand-up for det meste er mere 1 til 1, altså én person der tilkendegiver sin egen opfattelse i relation til én anden ting eller person. Revyen referer til vores fælles hverdag og det der foregår i vores samfund eller lige uden for døren.

 

James mener heller ikke, man skal gøre noget særligt for at få de helt unge ind og se revy. Mange siger, at der skal gøres mere for f.eks., at få de unge til at se TV i den bedste sendetid, men hvor mange af dem ser flow-tv? Derfor vil det være nytteløst at bruge unødige kræfter på lige den gruppe. På et tidspunkt kommer de af sig selv til revyen, som til så meget andet, når tiden er til det. Det er selvfølgeligt vigtigt, at der en aldersspredning hos de optrædende, det vil i sig selv være tiltrækkende for et bredere publikum.

 

 

 

 

 

 

Tivoli Revyen 2024 - 140 års jubilæum

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvor tror Mikkel Becker Hilgart, at revyen er om nogle år? Han er sikker på at den vil bestå, netop fordi der hele tiden sker et cross over i genrerne, de bliver blandet og moderniseret. Revy er temaer og emner vi kan være fælles om, noget dagligdags genkendeligt. Jeg spurgte, om han troede stand-up og satireformen ville overtage revyen. Der var ingen tvivl i hans svar: nej. Mikkel har en klar holdning til, at revyen” indeholder det hele. Og hans næste replik gjorde mig mundlam: ‘Dirch Passer var da stand-upper!’ Den tanke har jeg aldrig fået, men det er da på sin vis rigtigt. Han lavede sine one-man sketchs, som kunne være om hvad som helst, lige fra manden der skulle holde op med at ryge til Mudderkliren.

 

Rikke Bilde og Thomas Eje er enige om, at revyen har alle de elementer der skal til, for at kunne præsentere et helstøbt show. Hvad er forskellen på satire og revy, og her bliver der hurtigt svaret: ingen. Det er de medvirkende, teksterne og musikken, som kan give et divergerende indtryk, men i bund og grund er det det samme. Kært barn har mange navne. Revy er jo også teater, ikke at forglemme. Det er livet på godt og ondt og det vil altid være relevant.

 

 

 

 

 

Tivoli Revyen 2024 - 140 års jubilæum

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

Var det virkeligt ikke muligt at kunne afæske en lille hemmelighed ud af Thomas? Jo, jeg spurgte om vi kom til at se ham spille lidt musik på scenen og med sit underfundige smil sagde han: ‘Det er jo ikke umuligt’.

140 års jubilæum

Ikke alene har revyen i Tivoli 140 års jubilæum, det har Tivoli også. Den smukke gamle have har lagt an til en pragtsæson med klassiske koncerter, store navne til Fredags Rock, balletforestillinger i koncertsalen og ikke mindst med en Tivolirevy.

 

I dag fik vi fik som sagt ikke at vide om det nye kongepar kommer i Glassalen eller politikerne skal i vridemaskinen, men under alle omstændigheder glæder vi os til et godt grin med det dygtige revyhold. Vel mødt.

 

 

Tivoli Revyen 2024 – 140 års jubilæum. I år består revyholdet af Lisbet Dahl, Thomas Eje, Rikke Bilde, Mikkel Becker Hilgart, Rikke Buch Bendtsen og Kapelmester James Price. Pressemødet blev afholdt på Gentofte Hotel.

 

 

 

 

Tivoli Revyen 2024 – 140 års jubilæum – se mere her

 

 

 

 

 

Tivoli Revyen 2024 – 140 års jubilæum er skrevet af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm