Rungstedlund: BABETTE - Kunsten på bordet
Kunst

Rungstedlund: BABETTE – Kunsten på bordet

Rungstedlund: BABETTE – Kunsten på bordet

 

Karen Blixen Museum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rungstedlund: BABETTE - Kunsten på bordet

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……. mere end fremragende ……’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Der blæser igen nye sommervinde over Rungstedlund. En supermoderne og eksperimenterende udstilling har indtaget det fine gamle hus. Det klæder rummene at prøve kræfter med nye unge talenter, med noget på hjerte og som har set en mulighed for at fortolke Karen Blixens verdensberømte novelle: ‘Babettes gæstebud’.

 

Kort fortalt handler historien om en kvinde på flugt fra det franske oprør i Pariserkommunen. Hun har været køkkenchef på en af de førende restauranter i Paris. En bekendt har givet hende et brev, en anbefaling, til et ældre søskendepar. De bor i Nordnorge i en lille by Berlevåg og tilhører en religiøs menighed. Hun bliver husholderske hos søstrene, men efter 15 år vinder hun 10.000 franc i lotteriet. En veninde i Paris har betalt lotterisedlen i alle årene. Hun beslutter at tilberede et måltid, som hun plejede at gøre i Paris. Hun får vin, råvarer, etc. sendt til byen og forberedelserne begynder. Jeg vil ikke afsløre mere her, for hvis man ikke har læst novellen eller set Den Oscarvindende film, er det en fortælling man ikke må glip af. Den er fra Blixens Skæbne-Anekdoter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rungstedlund: BABETTE - Kunsten på bordet

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seks kunstnere

De seks kunsthåndværkere har hver især bidraget til en eksklusiv opdækning i spisestuen på Rungstedlund til én person. Hvad er det vi oplever i denne opsætning med en blodrød blomsteropsats og en plettet dug? Er det et sanseligt måltid der er sluttet, startet, eller måske skal til at fortsætte?

 

Tekstildesigner Anna Clarisse Holck Wæhrens, der er initiativtager til projektet, besøgte Karen Blixen Museum til et familieselskab for flere år siden og blev inspireret af netop fortællingen om Babette. I hendes familie er flere kokke, så Anna har et nært forhold til mad og måltidet som helhed. Hun har indsamlet materialerne til dugen i Danmark og Sverige. Det er nye og gamle blonder sat sammen til en dug, der slænger sig hen ad gulvet. Pletterne signalerer liv og nydelse, et måltid skal indtages med vellyst.

 

Christian Hammer Juhl og Jade Chan, oxiderede egetræs bakker er en stærk kontrast til resten af opdækningen. Det sætter både service, glas og bestik i fokus og udfordrer vores opfattelse af hvad der kan sættes sammen på bordet. Det er et fin måde at få både materialer og stil til at fremtræde stærkere.

 

Esben Kaldahls tallerkener fremstår som en indbydelse til den himmelske mad, med en klar blå appetitlig glasur, der fra den første mundfuld sender dig i himlen. Du kan allerede se skildpaddesuppen ved den første servering.

 

 

 

 

 

 

Rungstedlund: BABETTE - Kunsten på bordet

KULTURINFORMATIONs anmelder og redaktionsmedarbejder Louise ‘Karen Blixen’ Frevert. Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det fine sølvbestik, designet af Caroline Sillesen, har du lyst til at tage op og begynde at spise med. Bestikket bryder skarpt og elegant de rustikke linjer i træfadenes bombastiske eksistens. Det gør dem endnu mere dramatiske med de mørke blommer og artiskokker, der gavmildt er spredt ud.

 

Alexander Kirkebys glasværker er meget spændende. Glassene er små kunstværker, hvor du venter på at der skal blive skænket op i dem, men man ved ikke helt om man tør drikke af dem. Hvis du sætter dig ved dette bord, vil det være med blandede og spændte forventninger. Jo flere gange du går rundt om bordet, desto flere associationer får du til et uvirkeligt kulinarisk eventyr. Ikke alene er det et modigt tiltag fra museets side, men også flot forløst. Det er ret godt fundet på, for fortid møder nutid og fremtid, på en raffineret rejse.

Blomster og interview

En del af udstillingen er de mange vidunderligt smukke blomster, der med generøs hånd er spredt ud i alle rummene. I det første rum er der ikke alene en overdådig blomsterdekoration, men også blomsterbilleder malet af Blixen. Blomster var en vigtig del af Karen Blixens liv. Hun dyrkede dem i sin have.

 

Udstillingen fortsætter oppe på tørreloftet, hvor udvalgte værker af kunstnerne er udstillet. Samt en Provenceinspireret bordinstallation med citroner. Hovedattraktionen er et interview med Karen Blixen på fransk. Hun fortæller om tankerne hos Babette og hvorfor hun ville lave dette måltid, kunstværk, for sidste gang i sit liv. Det er mere end fremragende. Blixen sidder og fortæller med sin specielle stemme og spillevende øjne, på sin særlige dragende måde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rungstedlund: BABETTE - Kunsten på bordet

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Som kok

Blixen havde aldrig lavet mad før hun kom til Kenya, men hun kastede sig ud i de gastronomiske glæder. I en periode, hvor hun var hjemme i Danmark, gik hun i lære som kok på en restaurant i København, hvor køkkenchefen var fransk. Da hun kom tilbage til Afrika, lærte hun sin kok det hele. Desuden eksperimenterede hun en del og blev meget dygtig, til glæde for mange af de gæster hun havde på Den Afrikanske Farm. Selvfølgelig vil man ikke være i stand til at beskrive Babettes passion for kogekunsten, hvis der ikke var en gedigen baggrundsviden.

 

Udstillingen sætter også spørgsmål ved vores daglige forbrug og måltidet i sociale sammenhæng og i fællesskabet i det hele taget. Mad er eksistentielt for os alle og er for de fleste en naturlig måde at være sammen på. Måltider indtages på tværs af generationer og derfor skal vi aldrig undervurdere vigtigheden af samværet når vi spiser sammen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karen Blixen Museum

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

Hvis nogen skulle have fået lyst til selv at eksperimentere, er menuen i ‘Babettes gæstebud’ følgende:
Skildpaddesuppe
Blinis Demidoff
Cailles (vagtler) en Sarcophage med salat
Baba med frugt

 

Vin:
Amontillado
Veuve Clicquot 1860
Clos Vougeot 1846
Og husk: Maden smager bedre når du ser og smager på den, end gennem din mobiltelefon!

 

 

 

 

Rungstedlund: BABETTE – Kunsten på bordet. Følgende kunsthåndværkere har bidraget til udstillingen: Anna Clarisse Holck Wæhrens (DK), Christian Hammer Juhl (DK), Jade Chan (SG), Esben Kaldahl (DK), Caroline Sillesen (DK) / Corali, Alexander Kirkeby (DK). Udstillingen kan opleves frem til 25. august.

 

 

 

 

 

 

 

Rungstedlund: BABETTE – Kunsten på bordet. Karen Blixen Museum er en mester i, ikke blot at sætte en udstilling sammen og så farvel og tak – nej, de udformer en righoldig kalender med talrige events, og endda mulighed for at deltage og ‘smage’ på løjerne etc. – se mere her

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karen Blixen Museum

Fotograf Benni Johansson har været så venlig at stille dette nyligt eksponerede fotografi til rådighed af den nye Karen Blixen-statue ved Sankt Annæ Plads i København. Kunstner: Rikke Raben. Udført i bronze. Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rungstedlund: BABETTE – Kunsten på bordet er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm