Litteratur

ANMELDELSE: Vikingens kogebog

ANMELDELSE: Vikingens kogebog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANMELDELSE: Vikingens kogebog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ …… jeg garanterer, at fornøjelsen er stor og du føler dig som en viking i et par timer …..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vikingemad er ikke hverdagskost for nutidens mennesker, men det burde det måske være. Om ikke andet er det en god idé at supplere med i det daglige. Jeg vil medgive, at meget af det er rustik og tung mad, til gengæld er den mættende, nærende og særdeles velsmagende.

To afdelinger

VIKINGENS KOGEBOG er delt op i to afdelinger, den ene er opskrifter af Jim Lyngvild, den anden del er af Liv Louise Holm. Umiddelbart tænkte jeg, at det ville blive vanskeligt at lave retterne i bogen, men efterhånden som jeg fik læst mig igennem, forsvandt mine betænkeligheder.

‘Bål’ – på 2. sal

Bogen er fornuftig, intet er overladt til tilfældighederne. De fleste kød-og gryderetter er uhyre simple og passer faktisk sig selv, når først de er sat over. Alle forbinder tilberedelsen af vikingernes mad med et bål, eller åbent indendørs ildsted. Det er også korrekt, men her er der taget højde for, at man kan lave det meste af maden indendørs på sit komfur eller på sin havegrill, hvis man har en sådan. Selvfølgelig vil det være optimalt at lave sin vikingemad udendørs på et bål, men hvis man nu har lyst til at slippe sin indre viking løs i en lejlighed på 2. sal på Vesterbro, er det fint at der er alternative løsninger. Der er gode forklaringer til alle retter, ovenikøbet er der flere små oplysende historiske vignetter til mange af opskrifterne.

Grød, brød, urter og alt det andet nærende og jordnære

Hvad er vikingemad? De fleste siger med det samme grød og brød. Det er for så vidt også rigtigt, men det var kun en del af maden. Vikingerne smagte deres mad til med masser af urter, salt og hvidløg. De lavede marmelade og konserverede deres madvarer på mange forskellige måder. De spiste også kål og nødder, så alt i alt kunne de sammensætte store lækre måltider. Som sædvanligt kastede jeg mig ud i nogle af opskrifterne fra bogen.

Lammegryde

Første ret var lammegryde. Jeg kan være lidt forbeholden overfor lammekød, men det er der ingen grund til, hvis man køber en god kvalitet og for mit vedkommende ikke spiser fedtet elle koger det med. Jeg landede på et lille stykke lammefilet. I opskriften står der, at 200 gram kød er nok til fire mennesker, ganske vist med 200 gram champignon, to løg, samt 4 fed hvidløg, men alligevel. 50 gram kød til hver?!? Jeg skal indskyde, at vi ville være tre personer til middagen. Som vanligt fulgte jeg opskriften og der stod også, at der skulle tilsættes en liter fløde. Det syntes jeg trods alt ville være i overkanten. Jeg kom altså kun en halv liter piskefløde i. Kødet simrede lystigt i fløden i en halv time, og champignonerne kom derefter i med lidt vand. Alt i alt kogte det hele en lille time.

Kålsalat

Fra Livs opskrifter valgte jeg kålsalat. Jeg havde ikke fire slags forskelligt kål som foreskrevet, men en rest spidskål og gulerødder. Der var valnødder fra naboens valnøddetræ og friske blåbær fra morgenmaden. Lige hvad der skulle bruges. Dressingen skulle være tykmælk, jeg har altid skyr naturel i køleskabet, så den blev rørt op med lidt honning og masser af friskhakket timian, salt og peber. Det smagte himmelsk.

Urteskum

En ting mere fra Livs opskrifter var Urteskum, læs: hjemmelavet smør. Man pisker fløden til den bliver næsten til smør. Jeg fandt ud af, at hvis man kommer lidt salt i lige når det er pisket stift, begynder væsken at løbe fra. Stil skålen lidt skråt og fjern efterhånden væsken med en ske. Rør det til sidst sammen med rigeligt hakket timian. Det bliver IKKE sidste gang jeg laver det. Superlækkert ovenpå det grove ristede brød. Jeg brugte rugbrødsboller.

 

Jeg har endnu til gode at bage nogle af Lyngvilds brød. Hvis jeg havde været nervøs for, at der ikke skulle være mad nok til tre, blev jeg overrasket da det viste sig, at der var mere end rigeligt. Det hele havde passet til fire personer. Der blev en ret til fryseren.

Hurtigt og nemt

Selvfølgelig er dette kun et lille udsnit af, hvad vikingemad kan være og det var usædvanlig delikat. Man kan heller ikke sige at det var en tidsrøver at kaste sig ud på et nyt domæne. Det tog ca. fem kvarter i det hele.

 

I VIKINGENS KOGEBOG er der brugt autentisk lignende redskaber og der er flotte livagtige illustrationer, men som sagt, mindre kan gøre det, og jeg garanterer, at fornøjelsen er stor og du føler dig som en viking i et par timer.

 

 

 

 

 

 

ANMELDELSE: Vikingens kogebog. Forfatter. Jim Lyngvild og Liv Louise Holms opskriftsbog. Udgivet på forlaget Falco.

 

 

 

 

 

ANMELDELSE: Vikingens kogebog – se mere her

 

 

 

ANMELDELSE: Vikingens kogebog er skrevet af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm