Thorvaldsens museum – PÅ REJSE
Foto: © Benni Johansson – all rights reserved
✮✮✮✮✮
‘ ….. man føler at man får lov til at være tæt på kunstneren ….’
– Louise Frevert, KULTURINFORMATION
Du kommer straks i rejsehumør når du træder ind i museets særudstilling: PÅ REJSE. I døråbningen står en kæmpestor rejsekuffert. Som en nærmest massiv marmorblok indikerer den, hvor besværligt og tungt det har måttet være, at rejse i 1700- og 1800 tallet. Tænk hvor meget Thorvaldsen og de andre kunstnere har måttet slæbe og flytte rundt på.
Bertel Thorvaldsen (1770-1844), betragtes som en af Den Danske Guldalders mest markante personer. Selvom han boede i Rom i 40 år, betragtede han altid sig selv som dansker. Han mistede aldrig sine bånd til Danmark. Thorvaldsen havde gennem årene sendt adskillige af sine værker til Danmark og havde et klart ønske om, at de skulle kunne ses af alle. Allerede tidligt i sin karriere havde han planer om et byggeri, et museum, der skulle ligge i centrum af København, hvor hans værker kunne udstilles og hvor han selv blev stedt til hvile.
Da han i 1838 vendte hjem til Danmark, blev han modtaget som en folkehelt. Ikke uden grund, for hans imponerende produktion havde haft stor betydning for mange danske kunstnere i løbet af årene, når de kom til Rom og blev der i kortere og længere perioder, samt hjemme i Danmark.
Foto: © Benni Johansson – all rights reserved
På Rejse – i datiden
Det var ingen dans på roser at rejse på den tid. Det kunne lyde som om kunstnerne valfartede frem og tilbage mellem Danmark og sydlige destinationer og det gjorde de i princippet også. Set med vores øjne virker det næsten umuligt, men der var alligevel et aktivt rejseliv. PÅ REJSE, er en udstilling om både den indre og den mere håndgribelige og praktisk orienterede rejse.
Selvfølgelig tog det tid at passere bjergene i f. eks. Tyskland og Schweiz, og det romantiske billede vi får serveret i de mange billeder fra den tid, skildrer et smukt og idyllisk rejsemål. Men mange farer lurede undervejs, der var krige i Europa og sygdomme hærgede. Udstillingen fortæller bredt om de hurdler, som kunne opstå på en lang og farefuld færd, på en autentisk og oplysende maner. Eksempelvis er Jørgen Sonnes maleri: Morgen på slagmarken, 1833, interessant, fordi det belyser en af rejsernes tænkelige dystre konsekvenser.
Udlængslen
De danske kunstnere på den tid, havde en stor udlængsel og det gjaldt både forfattere, billedkunstnere, skulptører etc. Der opstod hurtigt et samlingssted i Rom, hvor Thorvaldsen var den toneangivende kunstner. Det er egentlig utroligt, hvor mange som tog turen ned til de sydlige himmelstrøg, for det var strabadserende. Mange der besluttede sig for den lange tur til Rom havde ikke tidligere været på farten, og stilede uforknytte mod ukendte egne. De var ukuelige og de har skabt nogle vidunderlige værker som eftertiden nyder godt af. Udstillingen viser, hvordan rejserne til og fra Danmark, Rom og resten af Europa influerede kunstnerne i Thorvaldsens omgangskreds og ikke mindst Thorvaldsen selv. På udstillingen er der skitser, breve og citater, fra Thorvaldsen og andre kunstnere, der giver os indblik i, hvordan de geografiske og mentale rejser formede Thorvaldsen.
Foto: © Benni Johansson – all rights reserved
Foto: © Benni Johansson – all rights reserved
Rejserne er skildret igennem Guldaldermalerier, et ganske godt greb. Guldaldermalerne var fortrinlige til at fange stemninger og havde et helt unikt øje for detaljen. Malerierne på denne udstilling fungerer som øjebliksbilleder. Det kunne have været fotografier. Når vi spadserer ned gennem udstillingsrummene, bevæger vi os faktisk ned igennem Europa. Ikke helt kronologisk, men næsten. Der er nogle hop, men som helhed, var jeg på en rejse, ned igennem Tyskland, Schweiz, Østrig, Frankrig, Tyrkiet og Italien. Det giver ligeledes en god vekselvirkning, at der er mange kunstnere til at skildre en rejse.
Det er ikke rejsesituationerne der er udstillet, men f. eks. små ophold undervejs. Beskueren får dermed et alsidigt indtryk af at rejse i Europa på den tid. Undervejs kommer du bl.a. til at se W. F. Bendz’ maleri af ’Kunstnere i lystigt lag på Fincks kaffehus i München’, 1832, D. C Bluncks, ’Udsigt over Genfersøen nær Veyrier’ af Jens Juel, 1777-1779, ’Danske kunstnere i Osteriet La Gensola i Trastevere’, Eckersberg ’Peterspladsen i Rom’, 1813-1816, samt mange flere. Mange af malerierne er fra Thorvaldsens private samling bl.a. motiverne fra Italien.
Imponerende og klassisk
Udstillingen hylder rejsen som et dannende og formgivende element i kunsten. Det er imponerende, hvor ukuelige datidens kunstnere var, og det vidner om en nysgerrighed og et mod til at bryde med konventionerne og om at turde og gå forrest. Det virker stærkt at se disse værker samlet, og nogle er aldrig tidligere blevet vist i denne sammenhæng.
Af andre personlige genstande fra Thorvaldsens rejseliv, er der briller, et rejseapotek, skitsebøger fra Italien og Grækenland, en tobakspung, en pengekat, tegnebog og visitkort. Man føler at man får lov til at være tæt på kunstneren. En meget fin og klassisk udstilling.
KULTURINFORMATIONs anmelder og redaktionsmedarbejder Louise ‘All Over’ Frevert. Foto: © Benni Johansson – all rights reserved
Læs også andre anmeldelser fra Thorvaldsens museum her
Thorvaldsens museum – PÅ REJSE kan opleves frem til 26. februar 2025.
Thorvaldsens museum – PÅ REJSE – se mere her
Thorvaldsens museum – PÅ REJSE er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION
Redaktion: Jesper Hillestrøm