EN DRONNINGS PORTRÆTTER
et værk af Peter Michael Hornung
Forsiden: Allan Otte, Dronning Margrethe,2023-2024. Foto: Anders Sune Berg
✮✮✮✮✮✮
‘ …….Hornung er en brillant formidler og skriver i et sprog alle kan forholde sig til ….’
– Louise Frevert, KULTURINFORMATION
Peter Michael Hornung har begået et smukt og gennemarbejdet værk. 30 portrætter af Dronning Margrethe er blevet trukket frem og har fået hver sin historie og baggrund med. Dronningen er uden sammenligning den dronning i Danmarkshistorien, der er blevet portrætteret flest gange både fotografisk og på lærred. Der er også et par enkelte gobeliner, ikke at forglemme.
Mange forskellige portrætter – i over 50 år
En af de spændende ting ved bogen er, hvor forskellige portrætterne af dronningen er. Kunstnerne har mange opfattelser af hvilket indtryk og udtryk portrættet skal give beskueren. Vi følger dronningens portrætter igennem mere end 50 år. Ikke alene ser vi en dronning i forandring, dvs en dronning der bliver mere og mere modig i sit valg af kunstnere, men vi er også med på en interessant og tidstypisk rejse.
Dronning Margrethe har altid været meget fremsynet. Det har bl.a. givet sig udtryk i hendes valg af fotografer og portrætmalere. Dronningen har for det meste valgt nogle af tidens nye og toneangivende kunstnere til at gengive sig selv i anledning af ekstraordinære begivenheder. Det har kunnet være påkrævet når noget særligt skulle markeres f.eks en rund fødselsdag eller et jubilæum. Derved har dronningen også været med til at vise tidens stil og tendenser.
Dronning Margrethe foran Fredensborg Slot,2020. Foto: Per Morten Abrahamsen
En kommunist – som maler?
I nogle tilfælde er portrætterne et bestillingsarbejde som i tilfældet med Søofficers-Foreningens 120 år jubilæum. Her valgte man en inkarneret kommunist, Victor Brockdorff, til at forevige den unge dronning i 1979. Der var mange meninger om dette valg, i særdeleshed over, at han var fuldgyldigt medlem af partiet og havde været det siden sin ungdom. Kan en kommunist male en dronning? Ja, det kunne han så, om ikke andet med et dagligdags udtryk, som om hun ikke var dronning, men faster Åse der var kommet til kaffe. Der er noget umiddelbart provokerende over billedet, men jeg må indrømme, at Brockdorff har fået et udtryk frem hos dronningen, som ikke var set tidligere og heller ikke siden.
Hornung analyserer og formidler
Jeg kunne have lyst til at kommentere på alle billederne, men det ville være at gå Hornung i bedene, og det er der absolut ingen grund til. Han har ved hvert portræt givet en fyldestgørende forklaring på hvem kunstneren er, hans intentioner, mere eller mindre, og ikke mindst en historisk perspektivering i relation til portrættet. Det er interessant og givtig læsning.
Bogen indeholder også et afsnit om den legendariske Rigmor Mydtskov. Mydtskov var i mange år dronningens såkaldte hoffotograf og hendes billeder afspejler da også en varme og gensidig tillid. Helt fra barnsben har Dronning Margrethe haft et indtagende og flot smil. Det får Mydtskov ofte frem i hendes portrætter, selvfølgelig der hvor det er commme il faut. Det, at have tillid til den der skal portrættere en, er alpha og omega. Er den der ikke, kommer personligheden, eller dele af personligheden, ikke frem i portrættet.
Lars Physant, Allegori over skabelse. Decoupage og portrætmaleri,2015-2016. Foto:Ramón Serrano, Barcelona
Med en anden fotograf viser Dronning Margrethe endnu engang sit kunstneriske mod, ved at vælge Per Morten Abrahamsen. Han er ikke portrætfotograf i gængs forstand. Han har arbejdet på mange tidsskrifter såsom Press, Sirene og Børsens Nyhedsmagasin. En helt anden genre og dog. Det drejer sig om at fange nuet på den rigtige og mest udtryksfulde måde og det han gjort i sin portrætserie af Dronning Margrethe fra 2020, i anledning af regentens 80 års fødselsdag. Det er en moderne og udtryksfuld række billeder. Vi ser dronningen afslappet, som regent og friluftsmenneske. Det er strålende og en god pendant til de øvrige portrætter i bogen.
Det sidste portræt jeg bliver nødt til at omtale, er Michael Melbyes portræt fra 2011. Det er i min optik et af de bedste malerier af Margrethe II. Majestæten står i en stålgrå kjole, kun omgivet af tre sølvløver i forskellige størrelser. Det slående er dronningens frie måde at stå på, med et mildt udtryk i ansigtet. Hun er rolig og majestætisk, uden arrogance. Dronningen kunne være trådt ud af et renæssancemaleri.
Mikael Melbye, Dronning Margrethe 2. af Danmark, 2011. Foto: Mikael Melbye
Rigmor Mydtskov, Bjørn Nørgaard, Nutiden, 1996. Foto: Adam Rzepka, Hofmarskallatet
Historiske fakta – alle kan forstå
Hornung er en brillant formidler og skriver i et sprog alle kan forholde sig til. Det gør bogen attraktiv, for den kan læses af alle. Jeg kan også godt lide, at han ind imellem de kolde facts, får nogle af sine egne fornuftige betragtninger frem. Hornung kommer vidt omkring. Ind imellem portrætfortællingerne er der relevante historiske fakta, alt fra miniatureportrætter til portrætter af danske dronninger, som har haft betydning for kunsthistorien og den danske kulturhistorie i det hele taget. Medtaget er også portrætter af Dronning Ingrid og vores nuværende dronning Mary, mens hun endnu var kronprinsesse. Vidunderlige billeder.
Portrætbogen har megen tekst, og man kan nemt tage den i bidder, alt efter hvilket kapitel der bliver slået ned i. Hvert billede har en hel side, det giver et fint indtryk af portrættet. Farvetrykket er perfekt i gengivelserne. ’En dronnings portrætter’ er en Coffetable Book dine gæster får lyst til at kigge i.
Per Morten Abrahamsen Dronning Margrethe i Kuppelsalen på Fredensborg Slot, 2020. Foto: Per Morten Abrahamsen
Læs også Freverts anmeldelser af MYDTSKOV – DE KONGELIGE PORTRÆTTER og Peter Michael Hornungs: Lille kunsthistorie for børn og barnlige sjæle.
EN DRONNINGS PORTRÆTTER. Forfatter: Peter Michael Hornung. Udgivet på forlaget Strandberg Publishing. I bogens kolofon er der en omfattende liste med fotoreferencer.
EN DRONNINGS PORTRÆTTER – se mere her
EN DRONNINGS PORTRÆTTER er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION
Redaktion: Jesper Hillestrøm