NIVAAGAARDS MALERISAMLING: Kunstnerkolonien i Hornbæk
Foto: © Benni Johansson – all rights reserved
✮✮✮✮✮
‘ … strålende og spændende kurateret …..’
– Louise Frevert, KULTURINFORMATION
Jeg var ret skeptisk, da jeg så at endnu en omgang af Kunstnerkolonien, skulle rulle hen over skærmen på DR. Tidligere er den blevet afholdt på Bornholm, Amalfiekysten, Skagen og Faaborg. Kunne den virkelig holde til en femte sæson? Denne gang skulle de seks kunstnere samles i Hornbæk, hvor mange kunstnere i årenes løb har fundet inspiration i den smukke natur og med det fantastiske lys. Kunstnerkolonier er blevet afholdt mange steder i Europa i mere end 125 år. Det var en populær måde at kunne beånde hinanden. Læs Freverts anmeldelse fra Sophienholm her
I dette regi samles 6 samtidskunstnere og skal producere deres værker på 14 dage. Gruppen er sammensat med diversitet. Der er både etablerede kunstnere og andre er, hvad man vil kalde, Upcoming Stars. De får tildelt hvert deres atelier/værksted, placeret forskellige steder i området. De seks kunstnere kan man vel i dette tilfælde kalde lettere excentriske. Nogen vil tage det som et kompliment, andre som en fornærmelse, de er alle gode til selviscenesættelse og det smitter af i deres værker. Jeg ville ikke snyde og streame de sidste afsnit, så jeg har kun set de første to, inden udstillingen åbnede, og det har været underholdende.
Foto: © Benni Johansson – all rights reserved
Nina Saunders
Nina Saunders, 1958-, er født i Danmark, men har boet i England siden 1975. Hun er uddannet fra Central St. Martin’s College of Art and Design i London i 1986-1991. I 1996 deltog hun bl.a. i gruppeudstillingen Young British Artists og har derudover deltaget i en række gruppe- og soloudstillinger. Hun er i dag repræsenteret på flere nationale og internationale museer. Nina Saunders har skabt tre installationer. Alle er fremstillet af materialer af fundne genbrugsting. Saunders opstillinger er et opgør med det bestående kapitalistiske samfund, fremstillet med humor og vid. Hun finder ned i genstandenes iboende historier og genskaber nye fortællinger.
Noah Umur Kanber
Noah Umur Kanber, 1991-, studerer på Kunstakademiet København og deltog ved Kunstakademiets bachelorudstilling 2024. Kanber har været repræsenteret på flere solo- og gruppeudstillinger, såsom Super High End Underground på Nikolaj Kunsthal i 2024. Kanber deltog også med en performance ved åbningen af Apolonia Sokols soloudstilling i Paris 2024. Kanbers værker er inspireret af samtaler med en fisker i Hornbæk og hans uddøde erhverv. Han har skabt en flot keramisk krukke med væsener fra havet. Endvidere er der optaget en video på Rudolph Tegners Muesum, hvor Kanber bliver en levende skulptur i Tegners bombastiske univers. Det er vanvittig godt.
Christian Schmidt-Rasmussen
Christian Schmidt-Rasmussen, 1963-, er billedkunstner og bor og arbejder i København. Han er uddannet på Kunstakademiet i København i 1986-1992 og har bl.a. undervist som lektor ved Det Jyske Kunstakademi i 1998-2004. Han har udført den omfattende udsmykning af Metrostationen Mozarts Plads i København og er repræsenteret i danske og udenlandske kunstsamlinger. Christian har fremstillet et værk, med udgangspunkt i kroppens naturlige forfald. Desuden opfatter han naturisme som en slags aktivisme. Fantastisk.
Apolonia Sokol
Apolonia Sokol, 1988-, er billedkunstner, født i Frankrig, men har boet en årrække i Danmark. Hun er uddannet fra École Nationale Supérieue des Beaux-Arts i Paris i 2015 og underviser i dag som professor på kunstakademiet i Caen/Cherbourg i Frankrig. Sokol har malet kollegaen Kanber som Den lille havfrue. Placeret på et Dannebrogsflag på stranden. Hendes værker er også politiske og peger på fordomme og magtforhold i samfundet. Sokol havde malet på en Hornbækkrukke. Den brækkede midt over fordi den ikke var blevet brændt, men Sokol har valgt at udstille krukken i de to dele. Den er nu blevet færdig og du kan nemt se, at den var/er et smukt værk.
Jeannette Ehlers
Jeannette Ehlers, 1973-, er uddannet på Kunstakademiet i København i 2006. Hun har udstillet nationalt og internationalt og modtaget flere legater. I 2018 blev værket I Am Queen Mary indviet. Et offentligt skulpturprojekt skabt i samarbejde med kunstneren La Vaughn Belle og det første danske mindesmærke over Danmarks kolonihistorie. I alle Ehlers værker er det hendes egen fortælling og fortidens kolonihistorie hun skildrer, for at sætte lys på nutiden. Ehlers har produceret en spektakulær videoinstallation, optaget på Hornbæk Strand.
Kasper Eistrup
Kasper Eistrup, 1973-, er billedkunstner, musiker og komponist med base i København. I 2018 fik Eistrup til opgave at male et portræt af H.M. Kong Frederik X, dengang Kronprins, som blev afsløret ved åbningen af kunstnerens soloudstilling Fragmentarium på Frederiksborg Slot. Eistrup har udstillet i Danmark, Sverige, Kina og Spanien. Eistrups maleri er malet i det gamle badehotels dansesal. Han har tekniske detaljer inkorporeret, så det næsten ligner en teknisk manual. Et flot monstrøst maleri. Han har fået snedkereret en ramme om billedet, bestående af gamle loftsbrædder fra rummet. Smukt.
Foto: © Benni Johansson – all rights reserved
En periode – samtidskunst
Samtidskunst er en finurlig størrelse. Man skal se den som en fornyelse og forlængelse af alle de værker der tidligere er skabt igennem århundreder. Hver årti, hvert århundrede, har haft mange fremragende kunstnere inden for alle genrer og hver gang er det nytænkning, der skal ses i forhold til det som vil blive betegnet som det bestående. Vi skal være åbne over for de nye tendenser, for den såkaldte etablerede konventionelle kunst, eksisterer kun som et levn fra fortiden.
Vi skal værne om den og nyde den, men vi skal så sandelig også se på de nye kunstnere med friske åbne øjne. De kan noget andet, de følger tendenserne i tiden og kanaliserer det ud i deres værker. Det er andre emner, som interesserer nutidens mennesker. Kønsgrænserne bliver langsomt visket ud, klimaet er en uundgåelig medspiller, alder bliver behandlet, kropsidealerne er under lup, det mekaniske individ er aktuelt, brugen af AI, vi er allerede langt forbi Orwells fremtidsvision om den fagre nye verden. Faktisk aner vi ikke hvordan verden vil udfolde sig om nogle år, og det er interessant. Denne udstilling kommer vidt omkring og afsøger nye territorier, så det bliver spændende at følge verdens udvikling set gennem fremtidige kunstneres øjne og værker.
Hvis jeg havde en tvivl over for denne udstilling og dens kunstnere, er den forsvundet som dug for solen. Den er strålende og spændende kurateret. De seks kunstneres værker er udstillet blandt museets permanente udstilling. Det giver fine kontraster og samtidig refererer de til de ældre værker. F. eks. er der et portræt af H. C. Andersen lige ved indgangen til et udstillingsrum, hvor Apolonia Sokols maleri af Noah Umur Kanber hænger, portrætteret som Havfrue. De seks kunstneres værker kommer fint til deres ret.
Foto: © Benni Johansson – all rights reserved
KULTURINFORMATIONs anmelder og redaktionsmedarbejder Louise ‘All Over’ Frevert. Foto: © Benni Johansson – all rights reserved
NIVAAGAARDS MALERISAMLING: Kunstnerkolonien i Hornbæk. Udstillende kunstnere: Nina Saunders, Christian Schmidt-Rasmussen, Jeannette Ehlers, Noah Umur Kanber, Kasper Eistrup, Apolonia Sokol. Udstillingen slutter 13. april 2025.
NIVAAGAARDS MALERISAMLING: Kunstnerkolonien i Hornbæk – se mere her
Læs også Freverts anmeldelse af WETLAND – Michael Kvium
NIVAAGAARDS MALERISAMLING: Kunstnerkolonien i Hornbæk er en anmeldelse af Louise Frevert, KULTURINFORMATION
Redaktion: Jesper Hillestrøm