Aktionstyrken - POLITIETS HEMMELIGE SPYDSPIDS
AKTUELT

Aktionstyrken – POLITIETS HEMMELIGE SPYDSPIDS

Aktionstyrken – POLITIETS HEMMELIGE SPYDSPIDS

 

 

 

Særudstilling på Politimuseet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktionstyrken - POLITIETS HEMMELIGE SPYDSPIDS

Foto: Politimuseet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ …….. Valdemar på 12 år er ret vild med politimuseet …..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

Politimuseet har åbnet endnu en særudstilling: Vi får et indgående indblik i Aktionsstyrken. Det er en lille, men utrolig kompakt og informativ udstilling. Politimuseet er interessant på mange måder. Det er etableret i en bygning, der rent faktisk var politistation fra 1884. Museet åbnede i 1993, men politiet var allerede fra 1904 begyndt at indsamle genstande fra mordsager, kriminalsager, våben, billeder og meget andet. I 2010 blev museet renoveret. I dag kan man se de gamle detentionsceller og der er tætpakket med alle mulige både nye og gamle sager.

Historien om POLITIETS HEMMELIGE SPYDSPIDS

I 1973 besluttede justitsministeriet, at der skulle etableres kurser inden for politiet, så det ville være gearet til at kunne løfte terrorhandlinger i Danmark.

 

Der havde været en række terrorangreb i Europa, og det kulminerede i 1972, under de olympiske lege i München. Terrororganisationen Sorte September dræbte to af de israelske atleter og tog ni personer som gidsler. Terroristerne ville have flere hundrede palæstinensere udleveret fra israelske fængsler, samt to tyske terrorister i Frankfurt og fri passage til Mellemøsten. Terroren viste sit grimme ansigt for alvor. I Malmø blev et indenrigsfly kapret i Bulltofta. Herefter blev alle klar over at der skulle strammes op. Pludselig var det også tæt på i Danmark.

 

 

 

 

 

 

 

Aktionstyrken - POLITIETS HEMMELIGE SPYDSPIDS

Foto: Politimuseet

 

 

 

 

 

 

Aktionstyrken - POLITIETS HEMMELIGE SPYDSPIDS

 Foto: Politimuseet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fra Aktionsgrupper til AKS

Samme år oprettede man i politiet et specialkorps, der skulle deltage i et treugers udvidet kursus for at komme i omdrejningshøjde med realiteterne. De betjente der skulle deltage, skulle være i super fysisk form, have skydefærdigheder og deres karakteregenskaber var væsentlige. I mange andre europæiske lande var der allerede oprettet fuldtidskorps. I Danmark skulle enheden stadigvæk være en del af den almindelige styrke.

 

Man måtte efter nogle år erkende, at terrorhandlingerne i verden eskalerede og at de danske Aktionsgrupper ikke var gode nok. Efter mange sværdslag og gruppernes samlede opsigelse i 1980, så en ny aftale dagens lys og de nye Aktionsgrupper var blevet en realitet.

 

I 1981 blev et tæt samarbejde med frømandskorpset intensiveret. Frømandskorpset blev grundlagt i 1957 og var i princippet Danmarks første specialoperationsstyrke til at varetage maritime aktioner. De nye grupper skulle bestå af 36 politifolk og styrken blev placeret under Rigspolitiet.

 

I 1983 fik de navneforandring til Aktionsstyrken, AKS, og var i starten af 80’erne en central del af det danske terrorberedskab.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktionstyrken - POLITIETS HEMMELIGE SPYDSPIDS

Foto: Politimuseet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BZ’erne

Hurtigt viste Aktionsstyrken sit værd i mange andre anspændte situationer. I begyndelsen af 80’erne startede BZ-bevægelsen en række ulovlige husbesættelser. AKS var på pletten og løste opgaverne. Det kunne gå vildt for sig og under en aktion kom både BZ’ere og politi til skade. BZ´erne fortsatte med at besætte tomme huse frem til 1990. Det er utroligt spændende beskrevet på udstillingen. Der er ikke for megen tekst, men informativ nok til at gøre den besøgende bevidst om alvoren i denne periode. Nogle kan huske det, men det er de færreste der har oplevet det.

Terrorangreb

I 1985 eksploderede to bomber i København. Palæstinensiske terrorister havde placeret bomberne. En blev dræbt og 27 personer såret. Det skabte bevågenhed på alle fronter og fik stor betydning for AKS. Pludselig forstod alle nødvendigheden af et internationalt samarbejde, og styrkelse af vores egen Aktionsstyrke.

 

Deres formelle samarbejdspartnerskab blev udvidet til en ”antiterrorkoordinationsgruppe”, bestående af repræsentanter fra Rigspolitiet, Forsvarskommandoen, Jægerkorpset og Frømandskorpset. I dag er disse muligheder stadigvæk tilstede. Vi er dækket godt ind i Danmark med en veluddannet og alsidig styrke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Særudstilling på Politimuseet

Foto: Politimuseet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rockerkrigen

Fra 1990’erne blev den organiserede kriminalitet øget over hele Europa. Det skyldtes mange ting, bl.a. Sovjetunionens kollaps, Murens fald og den nye udvikling i Østeuropa. Ligeledes var det Hells Angles og Bandidos indtog i den organiserede kriminalitet, der førte an. De to grupperingers interne gnidninger, endte ud i Den Nordiske Rockerkrig. I 1996 åbnede Hells Angels ild mod Bandidos på en parkeringsplads til Kastrup Lufthavn. Helt galt gik det da Bandidos affyrede en panserværnsraket hen over hovedet på politiets mandskabsvogne, ind i Hels Angels klubhus i Titangade, hvor hundredvis af mennesker festede.

 

Flere mente, at håndteringen af Rockerkrigen ikke ligefrem var en succeshistorie og man begyndte at målrette strategierne på en anden måde. I 2001 blev det en realitet at AKS blev en specialafdeling med fokus på bekæmpelse af organiseret kriminalitet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Særudstilling på Politimuseet

Foto: Politimuseet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fremtidens udfordringer?

På udstillingen er der flere spændende redningsaktioner, som jeg ikke vil afsløre her. Det går op for en hvor dedikerede disse mennesker er, der i bogstaveligste forstand sætter livet på spil for os. Hvordan bliver fremtiden for AKS? Den bliver endnu mere krævende og med helt andre udfordringer end tidligere. Det skyldes til dels den stadig voksende teknologiske udvikling, som fordrer specialiserede teknikere, samt en styrke med endnu flere nye faglige kompetencer, som vil udfordre operatøren til det yderste. Samfundsudviklingen går hastigt og er ikke nem at forudse. Derfor bliver der brug for den stærke korpsånd og kultur der har været i styrken i 50 år.

 

Udstillingen viser denne hemmelige eliteenheds altafgørende arbejde i de mest farlige situationer, såsom bl.a. gidselsituationer, komplicerede anholdelser og sikkerhedsopgaver. Valdemar på 12 år er ret vild med politimuseet. Det er tilpas i størrelsen, der er mulighed for at prøve ting af og de gamle kriminalsager bliver mere og mere interessante. Vi har været der en del gange og hver gang er en oplevelse. Det animerer til mange samtaler og tanker og det er altid givtigt. Der er i anledning af udstillingen udgivet et lille hæfte om styrken og det kan kun anbefales. Flotte billeder og god tekst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også Freverts anmeldelse af Udstillingen om Blekingegadebanden på Politimuseet her

 

 

 

 

 

 

 

Aktionstyrken – POLITIETS HEMMELIGE SPYDSPIDS – se mere her

 

 

 

 

 

 

Aktionstyrken – POLITIETS HEMMELIGE SPYDSPIDS er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm. Vi retter en særlig tak til direktør Frederik Strand for velvilligt samarbejde.