Anmeldelse: ARKETYPER i dansk design
✮✮✮✮✮
‘ ….. ARKETYPER er i sig selv et lækkert værk og designet flot ……’
– chefredaktør Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION
Når jeg som mand sniger mig ud i køkkenet, som en anden Claus Meyer for at lave mad, eller i det mindste at hjælpe til, er der nogle gryder og potter og pander der stikker ud – disse køkken redskaber er nemlig intelligente – eller rettere intelligent designet.
Vi kender alle de forskellige klassiske kasseroller, hvor sovsen løber ned langs siden, når man har hældt fra dem. Eller gryden, der ikke kan stå i køleskabet, da den er for stor eller har et usandsynligt kluntet låg, der sidder i vejen for at kunne passe til køleskabshylden.
Men sådan behøver det jo ikke at være, hvis køkkenet er udstyret med det intelligente Eva Trio designet af kloge Ole Palsby. Her har gryderne en lille afrundet kant, således at sovsen hindres i at sjaske ned ad siden. Gryderne er tykbundede og har ofte en diameter et par centimeter større end kogepladen for bedre varmefordeling og for at hindre, at det brænder på op langs siden af gryden. Lågene er flade og gryderne målt ud efter at kunne passe på en hylde i et standard køleskab.
Ole Palsbys design af Eva Trio er en arketype. I Michael Sheridans værk ARKETYPER finder vi naturligvis ikke kun Ole Palsby design, men en lang række danske designere (20 i alt) lige fra Børge Mogensen til Arne Jacobsen og PH. Fælles for disse designeres værker, der er medtaget i bogen, er, at de er Arketyper, eller om man vil mainstream designs beregnet til masseproduktion og forholdsvis ment til et bredt publikum til en rentabel pris.
I værket gives der naturligvis en længere udredning omkring begrebet Arketyper, og udvælgelseskriterierne for at komme med i bogen, men rundt regnet er der tale om de ovennævnte kriterier. Derfor finder vi ikke en masse designs beregnet på danske ambassader i udlandet, eller særlige lækre brands beregnet for det snævre kapitalstærke publikum.
Arketyper er således ikke fortænkte finurlige designs med finesse nødvendigvis, men mere produceret med funktionaliteten og ligefrem holdbarheden for øje samt den før omtalte brugervenlige pris. Så igen kan det understreges, at ikke alle designsne er ‘super lækre’ eller ‘blærede’, men nedtonede i deres fremtræden og udseende til fordel for anvendelsen.
Ole Palsby
Jeg har valgt kort her i anmeldelsen at fokusere netop på Ole Palsby. I ARKETYPER får vi nemlig ikke kun en masse veltilrettelagte fotografier af de forskellige potter og pander, men også baggrunden for dem, deres tilblivelse, produktion, anvendelighed og distribution.
Endelig kommer vi også tæt på ophavsmanden, i dette tilfælde Ole Palsby, (1935-2010). Palsby indleder sin karriere med at gå konkurs. Det vil sige, at det rent faktisk er hans fædrene ophav, der får en dom for noget økonomisk underslæb, som bevirker, at Ole uforskyldt bliver hevet med ned. Han rejser sig dog op igen og etablerer i 70’erne en forretning med køkkenudstyr i det indre København, med egne designs og import af fine mærker fra udlandet, som var umulige at opdrive i Danmark på det tidspunkt.
Ole Palsbys import og ideer kopieres dog hurtigt af andre. Og af et par omgange må han dreje nøglen om, da stordriftskæder slet og ret overtager markedsandelene. Dette gøres endda under fejlagtige misinformationer til befolkningen om køkkenudstyrets formåen og anvendelse – helt uden om Palsbys grundighed, viden om metallers egenskaber, legeringers vigtighed osv.
Heldigvis får Palsby endelig fodfæste igen under Erik Mangors hat og Eva Trio bliver skabt, og det er vi mange, der er glade for. Dette finder sted i slut 70’erne og som bekendt holder konceptet den dag i dag. Op igennem årtierne frem til i dag har designsne fået småjusteringer på forskellig vis – metaller er der blevet eksperimenteret med, men i det store hele har serien overlevet.
Ole Palsby. Eva Trio, 1976-77. Eva Trio-låg (øv), standardlåg i profil (øh), detalje af håndtag til1,6-liters kasserolle (nv).
© Mikkel Jul Hvilshøj (øv, øh); Mikkel Palsby (nv). + Ole Palsby. Skitse til kombination af tre metaller, 1977 (nv). Mikkel Palsby (nv).
4 hovedgrupper
Dette er blot ét eksempel fra ARKETYPER om et særligt design og folkene bag. Værket er udstyret med utallige fotografier og hvis muligt er mange fotografier afbilledet 1:1 – f.eks. af bestik. Bogen er inddelt i 4 hovedgrupper: Køkken og bord, Bord og stol, Dagligstue samt Terrasse og have.
ARKETYPER er i sig selv et lækkert værk og designet flot og kan praktisk taget betegnes som et art leksikon. Sluttelig skal det nævnes, at bestemt ikke alle arketyperne falder i deres anmelders smag – K-60 køkkenet var populært, da det kom frem i 60’erne og blev endda ‘kopieret’ (det er der en spændende beretning om), men hvor er dette køkken dog tudegrimt. Endelig ses også de nærmest pinlige Stub-glas, der er så grimme, at hvis undertegnede havde midlerne i orden, ville jeg indkøbe alle Stub-glas i hele verden og få dem smeltet om til ølflasker, og jeg ville save en meter af og stadig have nok til et boldtræ.
Grethe Meyer og Ibi Trier Mørch. Stub-glas med stilk i klart og røgfarvet glas, 1965-95. Holmegaard Glasværk. © Mikkel Jul Hvilshøj
Anmeldelse: ARKETYPER i dansk design er udgivet på forlaget Strandberg Publishing. Forfatter: Michael Sheridan
Anmeldelse: ARKETYPER i dansk design – se mere her
Cover: Ole Palsby. Forskellige dele af Eva Trio sammensat af dele i aluminium, smedestål, kobber og rustfrit stål med låg i rustfrit stål og glas, 1977-2023. © Mikkel Jul Hvilshøj
Anmeldelse: ARKETYPER i dansk design er skabt af chefredaktør Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION