AKTUELT

DAC: Vandet kommer

DAC: Vandet kommer

 

 

 

 

Ny udstilling i Dansk Arkitektur Center

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DAC: Vandet kommer

Fra udstillingen VANDET KOMMER. Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ….. et kompromisløst indblik i vores fælles fremtid, som vil blive præget at klimaforandringer ….’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det buldrer og brager, regner og tordner, vi er kommet ind midt i uvejret. DAC’s nye udstilling, VANDET KOMMER, giver et kompromisløst indblik i vores fælles fremtid, som vil blive præget at klimaforandringer, uanset om vi tror det eller ej. Allerede på nuværende tidspunkt kommer der mere nedbør end tidligere og vi skal vænne os til, at vandet kommer fra alle retninger, oppe fra, nedefra og ikke mindst fra siden.

 

Udstillingen er ikke lavet som et dommedagsscenarie, tværtimod, den er fuld af løsningsmodeller. Selve scenografien, hvis man kan kalde den det, er et kunstværk af transparente gardiner, som giver det hele et let udtryk. Du kan kigge igennem dem og man har etableret små zoner, fristeder, med lyd og lys. Alligevel er du ikke på noget tidspunkt i tvivl om, at gardinernes mission er, at dele rummet op i forskellige temaer. Det er en elegant løsning i dette kæmpemæssige rum, så du får en fornemmelse af nærhed og kan fordybe dig i de mange plancher og montrer der er i udstillingen.

 

 

 

 

 

 

 

DAC: Vandet kommer

Fra udstillingen VANDET KOMMER. Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VANDET KOMMER

Hvordan kommer vi så til at agere i en verden med mere vand? Vi skal simpelthen bruge det konstruktivt i vores daglige liv, når vi ved, at det er en realitet. Personligt har jeg været meget skeptisk, men er nødt til i forklaringens klare lys, at indse, at vi skal se kendsgerningerne i øjnene.

 

Fremtiden ser nu spændende ud. Det er ikke nytænkning at bo på vandet. I mange asiatiske lande har det været måden at leve på i generationer, men at det skulle komme til vestlige himmelstrøg, er nok ikke noget der har været først på dagsordenen. Jo, husbåde har været populære i mange år, men de ligger i nogle europæiske byer, som attraktive stationære boliger, der ikke ville kunne klare ret meget mere, end det vejrlig vi har nu. De ligger godt og sikkert forankret.

 

Det vi ser hér på udstillingen, er nogle af fremtidens løsninger: bl.a. Det flydende hus. Det kan være udformet på mange måder, men det er i tråd med tidens tendenser med at downsize, helt enkelt, lære at bo mindre. Boligen er essentiel for os. Den er vores base og nødvendig for at kunne fungere i en dagligdag, derfor er vi nødt til at revidere vores krav og ønsker om beliggenhed og størrelse, og være mere fornuftbetonede.

 

Der har været mange situationer i de senere år, hvor folk har måttet flytte, fordi deres boliger ligger i et vandtruet område. Fremover vil det vil ikke blive bedre. Med 7000 km kystlinje i Danmark må vi se skriften i øjnene. Vi må indrette os.

 

 

 

 

 

 

DAC: Vandet kommer

Fra udstillingen VANDET KOMMER. Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dubai, Enghaveparken & Grønland

Vand er et globalt problem og der bliver i udstillingen sat fokus på lande, der er på vej til at omsætte det der bliver betegnet som en krise, til brugbare tiltag. F.eks. har man i Dubai etableret en park, Al Fay Park, og udnyttet vandets værdi i varmen. Parken er på 27000 kvadratmeter med 2000 lokale træer og buske, samt arealer til leg, sport og sociale aktiviteter. Det må være den vej vi skal.

 

Men lad os igen vende øjnene mod København, hvor Enghaveparken er et strålende eksempel på en gammel Park, der har fået nyt liv og både er rekreativ og samtidig bliver brugt til opsamling af regnvand. En smuk lille perle midt i byen.

 

Der er så mange fantastiske og kreative ideer. Jeg kunne blive ved, og i Grønland har man bygget et hus på en klippe. Når isen smelter kan den løbe ned under huset, og kan også opsamles i midten af gårdspladsen og bliver brugbart. Kom ind og se. Jeg er sikker på, at alle vil blive positivt overraskede over de mange kreative initiativer, der bliver præsenteret.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DAC: Vandet kommer

Fra udstillingen VANDET KOMMER. Frevert tester og godkender de interaktive faciliteter. Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

Interaktion

På udstillingen er der flere muligheder for selv at kunne deltage aktivt. Både når det gælder opdateringer af eksisterende foranstaltninger, men så sandelig også omkring fremtidsudsigterne. Der er etableret en fremtidsstation. Hvordan vil det være i 2077! Puha, jeg turde ikke prøve mere end 2 minutter. Jeg overvejer at komme tilbage og gå i krig med fremtiden. I det hele taget, er det ikke en udstilling man bare skøjter igennem. Du skal have god tid, for der er meget læsestof, videoer og film. Men jeg kan forsikre om, at det ikke bliver kedeligt i et sekund.

 

Hvis vi ser realiteterne i øjnene, bliver de lettere at kapere. Vandet har altid været der, og vil vedvarende være der. Den store udfordring ligger i, at vi skal forliges os med det, som en ven og ikke som fjende.

 

Vi føler os truet og mange er bange for vandet, der helt og holdent har sine egne vegne, fordi det ikke kan styres. Vi mennesker har vanskeligt ved at fatte, at vi bliver sat udenfor bestemmelsesret. Det er i mange sammenhænge totalt udelukket i den klimatiske sammenhæng og derfor kommer denne følelse af at være magtesløs, men vi kan foregribe mange katastrofer. Mulighederne eksisterer allerede. Vi bør alle sammen vende kanoen, se på os selv og vores behov og revidere dem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ny udstilling i Dansk Arkitektur Center

Fra udstillingen VANDET KOMMER. Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Også for børn

DAC har også etableret et slags børneværksted, hvor børn fra 4 år kan deltage i forskellige aktiviteter. En blændende idé, så de sammen med forældrene kan opdage nye veje i deres hverdag, og måske blive inspireret til en alternativ hverdag og nye gøremål.

 

VANDET KOMMER, er en seværdig udstilling, som KULTURINFORMATIONs ydmyge anmelder mener, alle bør se. Jeg er ikke hellig miljøaktivistisk, men alt andet lige, er det nødvendigt at være med på beatet og det drejer sig ikke om, hvor hårdt det slår, men at man er årvågen. Overfor fremtidens udfordringer bør vi nok indse, at de ikke kun kan løse individuelt, men at vi er nødt til at skabe fælles fodslag i en eller anden form. Udstillingen er relevant og har en mission. Tillige er den underholdende og altfavnende.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ny udstilling i Dansk Arkitektur Center

Fra udstillingen VANDET KOMMER. Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DAC: Vandet kommer. Udstillingen kan opleves frem til 23. marts 2025.

 

 

 

DAC: Vandet kommer – se mere her

 

 

 

 

DAC: Vandet kommer er en anmeldelse af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm