Anmeldelse: FRA SKJERN TIL VARNÆS
Forestillingsbillede, og ingen kan vist være i tvivl om karakteren.
✮✮✮✮
‘ …… det er en glad, farvestrålende, dyb, detaljerig, levende og musikalsk fortælling fra Korsbæk, Cornelius præsterer …..’
– Githa Schultz, KULTURINFORMATION
Det kræver jingleballs, at kaste sig over kronjuvelen Matador med en one-man forestilling, bygget på Danmarks mest elskede TV-serie og dens persongalleri.
Jingleballs, det har multitalentet Nicolaj Cornelius, der med sin brede erfaring og mange roller i teaterverdenen skaber unikke forestillinger (Læs eller genlæs om CABARET, Mordets melodi & MØD MIG PÅ CASSIOPEIA). Og FRA SKJERN TIL VARNÆS på kulturcentret Viften i Rødovre d. 28. november 2024, er ingen undtagelse.
Nikolaj Cornelius er en af de få, der kender så mange detaljer om Matador. I 2019 i ”Korsbækmesterskaberne” i Korsbæk på Bakken- endte Cornelius med sejrspokalen og titlen som ”Danmarksmester i Matador”. Med den viden blev forestillingen FRA SKJERN TIL VARNÆS skabt, en forestilling på 6. sæson med fokus og afsæt i musikken, der hører til TV- serien Matador.
Matador vækkes til live
Min ledsager til aftenens oplevelse spørger mig, om det er hjemmeværnet i røde juletrøjer med selveste oberst Hackel i fortrop, der følger publikum ind i salen, alle bevæbnet med en gavepose chips i hånden. Som med præcis megafonhøj stemme og instruktion, beder publikum om at åbne chips poserne på samme tid af hensyn til larm.
Men nej, forestillingen begynder ikke i Viftens foyer, det er de glade Rødovre Teaterforenings værter af forestillingen med korpset af frivillige, der sørger for, at det store publikum glider let ind på plads i salen, der må betegnes som udsolgt.
Og så går turen ellers til livet i Korsbæk i små to timer inklusiv en pause med mange af Tv-seriens karakterer, små underholdende glimt fra optagelserne, insiderhistorier om seriens udvikling og personlige fortællinger om skuespillerne, indpakket i dejlige sangsløjfer af musikken fra Matador.
Foto: Sonny Holm, forestillingsbillede med sang til.
Hvem kunne forestille sig at Elin Reimer, Matadors køkkenmoderskib Laura Larsine Sørensen, i virkeligheden ikke kunne fordrage at røre ved råt kød, ikke kunne lide at lave mad og var antiryger. Det var eftertragtet at få tilbudt en Tv-rolle i Matador dengang, så man ofrede sig på rollealteret.
Maude Varnæs har heller aldrig sagt: ”Jeg går op og lægger mig, Hans Christian”. Derimod ”Jeg går i seng”, eller ”Jeg går op”. Maude er eksempelvis gået i seng, da Hans Christian Varnæs pløreberuset kom hjem fra et møde, og ødelagde den gode middagsstemning; eller da Ingeborg Skjern og Maude møder hinanden i samme pels.
Publikum sidder med 100 % opmærksomhed mod scenen, og lapper alt i sig med kærlighed til Matador, udover at publikum også inviteres til at synge med på sangene. Der er en lun hyggelig gammeldags intim stemning fra scenen mod publikum ved langbordene.
På intet tidspunkt skaber Cornelius en kopi af karaktererne, derimod sætter han dem i spil med antydningens kunst, det kan være med et bestemt kropsudtryk, mimik eller ved rekvisitbrug.
Cornelius selv er en karaktertype som taget ud af Korsbæk, sådan en blanding af distingverede Hans Christian Varnæs krydret med Agnes Jensen- og Lauritz ”Røde” Jensens friske ukuelighed, og det kloge stænk af Katrine Larsens opmærksomme betragtninger i al stilhed.
Og det er med Matadors karakterer og en Tv-rollebesætning på 160, hvoraf 70 af dem var Korsbækborgere, at vi alle sammen kan genkende os selv i en eller flere af karaktererne.
Molak Molak Mak Mak Mak
Hvem kunne forestille sig, at der blandt aftenens publikum fandtes en, som kun har set få TV-afsnit af Matador. Nemlig Pusle Helmuth, barnestjernen fra de fire originale film af Min Søsters Børn i perioden 1966-1971.
Hvis farfar hed Oswald Helmuth, som blandt andet gjorde sangen Molak Molak Mak Mak Mak Danmarksberømt. En sang der også bliver sunget i et af Matadors Tv-afsnit af Lille Palle, og som Cornelius synger i løbet af forestillingen med hjælp fra publikum.
-Har du ikke set Matador???’, bliver Pusle Helmuth indimellem mødt med. Til gengæld fortæller hun til KULTURINFORMATION inspireret af FRA SKJERN TIL VARNÆS, at hun skal hjem og se Lise Nørgaards, Erik Ballings og Paul Hammerichs Matador, alle 24 afsnit. De kan ses online her
Foto: Githa Schultz. Pusle Helmuth nød FRA SKJERN TIL VARNÆS forestillingen.
Ofte er der ikke noget som en vidunderlig illusion på lærred eller skærm, der brister, når vi hører om, hvordan virkeligheden bag illusionen var.
Og der er også forsøgt livtag eller aflivning af Matador eksempelvis i en musical over foretagendet. Til gengæld vil man gerne drikke en kop kaffe på Korsbæks Postgaarden på Dyrehavsbakken, eller sidde på grisehandler Oluf Larsens das derude, og grine af de grimme tyranner på fotos, der pryder das-væggen.
Med Nicolaj Cornelius’ FRA SKJERN TIL VARNÆS har man stadigvæk lyst til, og nu med et udvidet perspektiv af Matador, at gå hjem og se alle 24 afsnit for utallige gang.
Det er en glad, farvestrålende, dyb, detaljerig, levende og musikalsk fortælling fra Korsbæk, Cornelius præsterer.
Der er ikke noget at sige til, at når forestillingens 6. sæson slutter i Jylland i maj 2025, er 7. sæson 2025/2026 FRA SKJERN TIL VARNÆS allerede i fuld gang med at blive booket – se spilleplanen her
Det er en glad, farvestrålende, dyb detaljerig, levende og musikalsk fortælling fra Korsbæk, Cornelius præsterer.
Anmeldelse: FRA SKJERN TIL VARNÆS
Medvirkende Nicolaj Cornelius
Idé Nicolaj Cornelius
Instruktion Sune Svanekier
Manuskript Nicolaj Cornelius
Musikindspilning Kenneth Sichlau
Teknisk afvikling TekTeam
Forestillingen er produceret af Cornelius’ Teaterselskab
Coverfoto: Weigang Photography
Anmeldelse: FRA SKJERN TIL VARNÆS – læs mere om Nicolaj Cornelius her
Anmeldelse: FRA SKJERN TIL VARNÆS er skrevet af Githa Schultz, KULTURINFORMATION
Se mere om Githa Schultz her Redaktion: Jesper Hillestrøm