Stevns Sommerspil 2024: CABARET
på Gjorslev Gods
Foto: Louise Eriksen og Jannik Jac Yhde
✮✮✮✮✮
‘ ….. hele settingen stiller skarpt på kontrasten mellem livets skønhed versus ondskaben og den truende undergang ….’
– Githa Schultz, KULTURINFORMATION
Stevns Sommerspil, Gjorslev Slot og manden med de mange kasketter, sangeren, skuespilleren og teaterdirektør Nicolaj Cornelius, slår for andet år i træk slotsportene op for middag & underholdning af verdensformat med den legendariske musical CABARET. Et dekadent underholdningsunivers af skønne melodier, flot scenografi, forførende danse og frække kostumer.
Nogle af genstandene i sommerens CABARET er genbrug fra sidste års forestilling Mød mig på Cassiopeia, eksempelvis kostumer syet om til slutty hot anno 1930, Berlin.
Teaterdirektør Cornelius går ikke ind for overforbrug og modtager i øvrigt heller ikke statsstøtte eller kommunal understøttelse. Til gengæld er det lokalt noget af et tilløbsstykke, så mange frivillige i området begaver begejstret Stevns Sommerspil både på scenen og bag kulisserne.
Foto: Louise Eriksen og Jannik Jac Yhde
Handling
Slotsscenen er i anledning af CABARET omdannet til Berlins gader i 1930 og historien kort fortalt handler om den amerikanske forfatter Clifford Bradshaw, som ankommer med toget til Berlin for at finde stof til en ny bog.
KIT KAT KLUB er omdrejningspunktet for inspirationen til fortællingen, hvor konferencieren EmCee byder alle ”Willkommen! Bienvenue! Welcome!” Og her møder man også den livsnydende unge sangerinde og danser Sally Bowles, der kun har ét ønske; at blive en rigtig skuespillerinde!
Han indlogerer sig i et pensionat hos Fräulein Schneider, hvor Sally Bowles også logerer, og bjergtages af hendes sprudlende og impulsive væsen.
Mens de to forelsker sig i hinanden, blomstrer nazismen op overalt! Hos Fräulein Schneider bor også Hr. Schultz, en jødisk grønthandler, hvis hjerte er tabt til Fräulein Schneider, og en af byens glædespiger Fräulein Kost, hvis seng aldrig bliver kold.
Foto: Louise Eriksen og Jannik Jac Yhde
Royale smage krydret med Morten Korch
Inden forestillingen nyder vi en tre-retters menu i slottets gamle hestestalde, smukt indrettet i båse med hvidkalkede vægge, røde træbjælker og staldvinduer pyntet med markens vilde blomster. Menukortet tilgodeser enhver smag, alt sammen tilsat områdets lokale råvarer. Det er en både royal og samtidig landlig Morten Korch idyl som krydderi, at indtage denne velsmagende lækre middag i så fine gamle stalde; en decideret appetitvækker og udsøgt optakt til CABARET. Billetpriser til forestillingen, og menu priserne, er overraskende billige i forhold til den storslåede kvalitet.
Under åben himmel
Vejrguderne har i den grad forbarmet sig til premieren under vindstille solstrålende slotsgårdshimlen, da Stevns borgmester Henning Urban Dam Nielsen byder velkommen og kendingstonen fra CABARET derefter bliver slået an. Taget i betragtning af, at Anton Vammen får sin debut som musical performer i CABARET, gør han det eminent og scenevant i rollen som konferencieren EmCee, og har en skøn tysk/fransk accent henover de danske replikker.
Foto: Louise Eriksen og Jannik Jac Yhde
Maria Kinnerup får også sin professionelle debut i rollen som Sally Bowles og har blandt andet medvirket i bærende roller i forestillinger som “Ronja Røverdatter”, “Skatteøen” og i “RENT” på bl.a. Herlev Teater og Nørrebro Musicalteater. Hun er klassisk smuk, fascinerende og udtryksfuld og gør en glimrende Sally Bowles med scenenærvær og flot vokalpræstation i sangen ’Cabaret’, der ellers kan være udfordrende med tanke på Liza Minnellis vokale pragt-og kraftpræstationer.
Der er noget helt magisk i at sidde udendørs omgivet af slottets høje 600 år gamle bygningsværker, aftenfugle der flyver rundt og pipper som nærmest en naturlig del af CABARET, mens mørket sænker sig og underholdningen ubesværet glider frem. Samtidig med at historien bliver mere og mere dyster i mørket, spillet i en skøn blanding af professionelle og amatører. Nærmest lidt misvisende med amatørudtrykket, fordi alle på scenen gør en god både individuel og samlet optræden.
Foto: Louise Eriksen og Jannik Jac Yhde
Skuespillerinden Ann Hjort har altid drømt om en rolle i CABARET, men aldrig forestillet sig at den ville blive sat op i Danmark. Så ringede telefonen en dag og hun blev tilbudt sin drømmerolle som Fräulein Schneider. Vi kender Ann Hjort fra mange film, teaterforestillinger, revyer og TV-serier, nok mest kendt som skovnissen Puk fra DR1 Julekalenderen Nissebanden.
Som Fräulein Schneider fremstår Ann Hjort hjertevarm og man kan ikke undgå at blive rørt i hendes samspil med Sune Svanekier i eksempelvis en scene, hvor han i rollen som den høflige og milde Hr. Schultz giver hende en ananas i stedet for blomster. Sune Svanekier har ligesom Ann Hjort et langt og flot underholdnings CV i bagagen og i aften er heller ingen undtagelse.
Nicolaj Cornelius spiller rollen som den nysgerrige idealistiske forfatter Clifford Bradshaw. Den rolle er som skabt til Cornelius og hans blå røntgen øjne med det idealistiske skær, rækker langt ned på tilskuerrækkerne og giver en publikumsoplevelse af at være inkluderet i CABARET.
De medvirkende har flere roller, og Evy Sampson som også medvirkede i Stevns Sommerspils opførelse af Mød mig på Cassiopeia i 2023 (læs Hillestrøms anmeldelse her), er både russeren Olga og udklædt som gorilla med pink tylskørt i en meget morsom scene med konferencier EmCee, der synger og danser rundt med sin gorilla i nummeret ’Hvis De kunne se hende’.
Der er en konstant truende nazi undertone i historien og nogle blandt publikum, bliver faktisk meget berørt af de realistiske nazi-scener.
Som publikum er man også lidt handlingslammet, da første akt slutter med nummeret ’I morgen tilhører mig’. Man kan høre de taktfaste støvletramp i melodien og man ved ikke om man skal klappe af ellers fremragende skuespiller præstationer.
Desværre kan man sige, gør David Lakshøj-Hansen det så overbevisende og velspillet som rendyrket modbydelig nazist i rollen som Ernst Ludwig, og på den tone går vi til pause.
Foto: Louise Eriksen og Jannik Jac Yhde
Det ender jo også helt galt i anden akt, hvor råheden tager til, folk lukker øjnene for den nazistiske trussel. Bradshaw får nazi-bøllebank orkestreret af sin forhenværende ven Ernst Ludwig. Sally Bowles siger: Det er bare politik, hvad har det med os at gøre! Hr. Schultz bliver jødejagtet og EmCee bliver skudt.
Når det så er sagt, hvilken pragtfuld forestilling, alt spiller lige fra ankomst til afgang på Gjorslev Slot. De frivillige der servicerer os, er så imødekommende og man kan mærke at de er stolte af at være en del af Stevns Sommerspil
Stolerækkerne foran KIT KAT KLUBs scene er solgt og det er publikum også, af begejstring, og det stående bifald vil ikke lægge sig i mørket. Blandt det begejstrede publikum er den danskfødte sangerinde Anita Lerche, som i øjeblikket gæster Danmark og til dagligt bor i USA. Hun kender repertoiret fra CABARET som sin egen lomme og har optrådt med sangene utallige gange. Inspireret af aftenens forestilling, får hun lyst til at genoptage en gammel drøm om at lave et One Woman Cabaret Show back in the States – læs mere Anita Lerche her
Kunstnere helt fra USA besøger gerne Stevns Sommerspil. Her ses skuespilleren Evy Sampson sammen med danskamerikaneren, sangerinden Anita Lerche, som får sig en snak efter CABARET. Foto: Githa Schultz.
Stærkt budskab i underholdningen
Man kan sige at mange unge i dag måske ikke kender til filmen eller har set CABARET på teater. CABARET udforsker temaer som frihed, kærlighed og den voksende nazisme i Tyskland. KIT KAT KLUB repræsenterer det beskidte, dekadente og flygtige liv, hvor karaktererne søger lykke på trods af samfundets forandringer. Sally Bowles’ drøm om at blive skuespillerinde symboliserer kampen for at finde sin identitet i en turbulent tid, mens forholdet mellem Fräulein Schneider og Hr. Schultz viser de menneskelige omkostninger ved stigende politisk pres. Hele settingen stiller skarpt på kontrasten mellem livets skønhed versus ondskaben og den truende undergang.
Gjorslev Slot er ikke kun et imponerende underholdningssted, men bærer også en dyb historisk betydning under Anden Verdenskrig. Det faktum, at slottet blev brugt som base af den danske modstandsbevægelse, tilføjer en autentisk dimension til dets kulturelle relevans. Historien om, hvordan modstandsfolk og jøder blev hjulpet til Sverige fra Stevns Klint, er en vigtig del af lokalbefolkningens erindring og identitet.
Det er derfor, at valget af CABARET som et underholdningsformat er særligt meningsfuldt, da det ikke blot leverer god underholdning, men også minder os om historiens vigtige lektioner og relevans i dagens samfund.
Og man kan kun bøje sig i CABARET støvet og tage hatten af for Cornelius, der med musicalen nu også med sine 39 år, kan kalde sig Danmarks yngste musicalproducent.
Foto: Louise Eriksen og Jannik Jac Yhde
AUTORERNE
Musik – John Kander
Tekst – Fred Ebb
Bog – Joe Masteroff
DIRETØR OG KUNSTNERISK LEDER
Nicolaj Cornelius
MEDVIRKENDE
Marie Kinnerup – Sally Bowles
Nicolaj Cornelius – Clifford Bradshaw
Ann Hjort – Fräulein Schneider
Sune Svanekier – Hr. Schultz
Anton Vammen – Konferencieren, EmCee
….. Og mange flere
DET KREATIVE TEAM
Instruktør – Rasmus Krabsen Albeck
Scenograf – Pernille Ekstrand
Musikalsk konsulent – Mikkel Rønnow
Koreograf – Karina Svale
Lyd- og lysdesign – Mikkel Nordenhoff
Forestillingsleder – TBA
Spilletid: Forestillingen varer cirka to timer og tyve minutter inklusive pause.
Spilleperiode 23. juli til 3. august 2024 på Gjorslev Gods
Gjorslev Gods – middelalderslottet på Stevns – Gjorslev Gods – besøg slottet her
Besøg Nicolaj Cornelius her
Læs også Githa Schultz’ anmeldelse af Cornelius’ Teaterselskab: Mordets Melodi her
Stevns Sommerspil 2024: CABARET – se mere her
Stevns Sommerspil 2024: CABARET er en anmeldelse af Githa Schultz, KULTURINFORMATION
Se mere om Githa Schultz her Redaktion: Jesper Hillestrøm