Interview Rejser

KULTURINFORMATION på Broadway

KULTURINFORMATION på Broadway

Githa Schultz er til New York Fashion Week sammen med Anita Lerche

 

 

 

 

 

 

 

KULTURINFORMATION på Broadway

Foto: Githa Schultz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

If I can make it there, I’ll make it Anywhere’, en sætning der stammer fra sangen ‘New York, New York’. En sang udødeliggjort af både Liza Minnelli og Frank Sinatra og en tekst, der på fineste vis opsummerer hvilken energi New York City i bund og grund er bygget på. En temasang i filminstruktøren Martin Scorseses store succes af en 1977’er musikfilm med samme titel.

 

Det er alligevel ikke i den helt særlige metropol New York City med så stor historisk betydning for sceneunderholdning i gaderne omkring Midtown af Manhattan ikke mindst, at den danske sangerinde Anita Lerche forestillede sig en dag selv at optræde med Punjabi sange på sin ellers lange verdensrejse i sangens navn med kurs mod stjernehimlen.

Anita Lerche

Lerche voksede op i Herlev og startede sin sangkarriere i Herlev Skoles Kor og Herlev Pigekor. Som teenager fik hun raffineret og trænet sin sang i Danmarks Radios Pigekor og senere i Sankt Annæ Gymnasiekor.

 

Efter 3 år i London på Mountview Academy of Theatre Arts kom hun med i Dansk Melodi Grand Prix 2001 med duetten ”Mit hjerte det banker”.

 

Karrieren som freelance sangerinde blomstrede indenfor musicalverdenen, alt imens hun sang et utal af danske sange ved koncerter i Danmark og udgav sit første solo album ”I Love A Piano”.

 

Så skete det uventede – en trekking rejse i Himalaya bjergene i 2005, hvor Lerche pladask faldt for Punjabi musikken, der stammer fra delstaten Punjab i det nordlige Indien og Pakistan. Hvilket medførte en pladekontrakt og et musikalsk gennembrud i 2006 i Indien. Og er siden da en efterspurgt sangerinde i store dele af det indiske verdenssamfund, men også i det pakistanske.

 

 

 

 

 

 

 

KULTURINFORMATION på Broadway

Fotograf Sarosh Photography. Randhawa Brands modeller og Anita Lerche på Runway

 

 

 

 

 

 

 

 

Lerche er den første vestlige pige, der har udgivet et soloalbum på Punjabi; ‘Heer from Denmark’. Det er sidenhen blevet til flere indiske udgivelser og et internationalt gennembrud. Henover et årti boede Anita i Indien, udgav flere albums og singler, og bosatte sig så i USA i 2014.

 

Her er hun i øvrigt medlem af GRAMMY® organisationen The Recording Academy, hvor hun har opnået stemmeret og har indstillet egne musikalske udgivelser siden 2015.

Gotham Hall og Randhawa Brands

Anita Lerche blev kontaktet af den kendte pakistansk-fødte tøjdesigner Amna Inam, som står bag tøjmærket Randhawa Brands. Inam spurgte hende om hun ville optræde med sine Punjabi sange i forbindelse med New York Fashion Week (NYFW) september 2023 i den legendariske bygning Gotham Hall på Broadway til et af Amna Inams modeshows.

 

 

 

 

 

 

 

 

KULTURINFORMATION på Broadway

Foto: Githa Schultz. Anita Lerche på Times Square efter et vellykket modeshow.

 

 

 

 

 

 

 

 

Randhawa Brands er et forholdsvist nyt tøjmærke, der har eksisteret i to år, men har hurtigt fundet vej til de prestigefulde modeshows både internationalt og på 3. sæson under NYFW.

 

 

Den danskfødte sangstjerne takkede ja til opgaven, da Randhawa Brands også er et team af modeeksperter med dyb forståelse for sydasiatiske stilarter og trends, der møder vesten. Et modekoncept med plads til alle typer modeller uden at skelne til køn, alder, former og farver- temaer der ligger Lerches hjerte nær.

Modeshowet i NYC

Det er de færreste af os, der har overværet et modeshow under NYFW og da slet ikke med en dansk sangstjerne, der synger på indisk.

 

Lyset er dæmpet i Gotham Hall med spotlight på Runway (podiet) og Lerche indleder modeshowet med sit Punjabi-medley på cirka femten minutter, mens modellerne går catwalk i den ene smukke -to die for- robe efter den anden.

 

Lerches scenekjole også et Randhawa Brands-design må nok siges at være det smukkeste værk. Sten- og perlebesat i sart lyserødt glimter de smukke påsyninger i tylstoffet, der ligger ovenpå kjolens pastelfarvede grønne bomuldsstof.

 

En sand prinsessekjole inspireret af den sydasiatiske kultur og Randhawa Brands har da også flere modeshows under modeugen i NYC eksempelvis med overskriften ’Gowns with Crowns’. På Times Square, der ligger få blokke længere nede ad Broadway er vores danske sangfugl vist på de lysende reklamesøjler for Randhawa Brands.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Githa Schultz er til New York Fashion Week sammen med Anita Lerche

 

Fotograf Sarosh Photography: Modellen Ava Krueger og Anita Lerche på Runway

 

 

 

 

 

 

 

 

Publikum rundt om podiekanten sidder og vipper med hovedet og skoene i takt til Lerches Punjabi rytmer og følger hende nøje, mens de klapper og lytter begejstret til sangene. Der gik da også et anerkendende ’wauv’ gennem publikum, da Lerche entrerede podiet som Show Opener.
Femten minutter går hurtigt på en Runway, modellerne ser fantastiske ud sammen med Anita Lerche og energien er i topform på alle fronter.

 

Femten minutter lyder jo ikke af meget, til gengæld er forberedelserne som i ’øvelse gør mester’ tidskrævende, inden sådan et omfattende stort modeshow løber af stablen.

 

Der har været generalprøve på modeshowet i staten Virginia, hvor Randhawa Brands hovedkvarter ligger og Anita er blevet fløjet ind til både Virginia og New York fra Indianapolis, hvor hun bor til dagligt.

 

 

Anita er talentfuld, perfektionist og disciplinær, dyder der også har bragt hende langt i en branche, hvor konkurrencen er benhård og mange kunstnere med singer-songwriter drømme ofte ikke kommer særlig langt udover landegrænsen. At hun så er en venlig kærlig sjæl uden nykker oveni, gør det let at være i hendes selskab.

 

 

Anita Lerche er yderst glad, tilfreds og lykkelig efter modeshowet. ’Jeg har aldrig drømt om at jeg en dag skulle stå på Broadway i New York City og synge mine indiske sange, og nu står jeg her’.
Anita Lerches perlende latter er smittende og man kan mærke hendes oprigtige glædesrus over et vellykket show på den fornemme adresse.

 

 

 

Det er jo ikke hvem som helst, der bliver inviteret til at synge med topmodeller under de prestigefulde modeshows i New York City og Anita Lerche, Maroon 5 og Taylor Swift har nu det tilfælles, at de alle har optrådt under modeugen i New York City med egne sange.

She made it there

Man må konkludere at Lerche ’made it there’ som en funklende stjerne i Gotham Hall på Broadway en september aften i 2023 under NYFW og så skulle man tro at nu kan det da ikke blive større for Lerche i USA, men jo da!

 

For i oktober 2023 er hun inviteret til Nashville og er indstillet til en pris i kategorien ’Årets verdenskunstner’ i forbindelse med The Josie Music Awards- en prisuddeling der afholdes i intet mindre end Grand Ole Opry House.

 

I Danmark er Anita Lerche født og her ligger også hendes hjerte, sang- og sprogrødder, selvom hun har hjemme i verden.

 

 

 

 

 

 

Githa Schultz er til New York Fashion Week sammen med Anita Lerche

Arkitekt & Fotograf Carlos Zinkevich med kontor i NYC & Montevideo, Uruguay: Empire State Building færdigbygget i 1931, en arkitektonisk- og historisk milepæl på Manhattan, der i øvrigt har så meget at byde på, at har man først besøgt The Big Apple som NYC også kaldes, bliver man afhængig og vil tilbage.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lerche udgiver i 2024 sit første soloalbum på dansk med ti sange fra den danske sangskat og kommer til Danmark i foråret 2024 for at tage på turné i det danske- forårs og sommerland med sangene.

 

 

 

KULTURINFORMATION på Broadway – se mere om Anita Lerche her

 

 

 

 

 

 

 

KULTURINFORMATION på Broadway – Læs også om Randhawa Brands og Gotham Hall

 

 

 

 

 

 

KULTURINFORMATION på Broadway er skrevet af Githa Schultz, KULTURINFORMATION

se mere om Githa Schultz her

Redaktion: Jesper Hillestrøm