Thorvaldsens Museum: FRIHED
Kunst

Thorvaldsens Museum: FRIHED

Thorvaldsens Museum: FRIHED

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Thorvaldsens Museum: FRIHED

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ….. værker der henfører til almengyldige begreber, vil altid fortsætte med at eksistere, som f.eks. Thorvaldsens skulpturer ….’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En buste af Friedrich Schiller, 1759-1805, skabt af Johann Heinrich Dannecker, er det første man møder, når du træder ind i den lille hyggelige særudstilling på Thorvaldsens Museum. Kunstværket hedder ’Kunsten er Frihedens datter’. Det kunne ikke være sagt bedre, for kunst er en vigtig bestanddel af vores kultur, dannelse og hverdag.

 

Kunsten er, nær sagt, alle steder vi vender blikket og kunst og kultur hænger nøje sammen. Vi lever i en kulturel hverdag med alt hvad det indebærer. Vores samfund må siges at være bærende i vores kultur. Vores sprog, normer, værdisæt, opdragelse, sågar vores madvaner, er med til at danne det kulturelle fællesskab, vi er en del af. Kultur kan selvfølgelig også være i små grupper, som f. eks. i klubber og m.m. En kultur er fundamentet i et samfund.

 

Kunst derimod er i bevægelse. Hele tiden blæser der nye vinder i kunsten. Den kan være bestemt af mange omstændigheder, men det primære er, at kunst er menneskeskabt. Det har den været indtil nu. Man kan så diskutere om AI er med i denne pulje, når værker er skabt af mennesker, men ved hjælp af AI. Det er en anden spændende diskussion.

 

Kunst kan føre mennesker sammen. Man tolker kunstværker forskelligt og kunst skabes på tværs af landegrænser. Kunstværker kan opleves uden at skulle kunne tale samme sprog, dog kan skuespil og litteratur og poesi være en udfordring. Ellers er kunst som regel værker du kan forstå på din egen måde, såsom ballet, musik, maleri, skulptur og, arkitektur. Derfor er kunst en befrielse og nydelse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Thorvaldsens Museum: FRIHED

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FRIHED

Thorvaldsens skulpturer er mere end en fornøjelse at beskue. Disse detaljerede værker tager hver gang vejret fra én. Omdrejningspunktet i denne udstilling er FRIHED, og det er jo interessant, at dykke ned i, hvor mange sammenhænge ordet ‘frihed’ indgår. Umiddelbart, når ordet bliver nævnt, tænker de fleste på en der står og svinger et flag, f.eks. under den franske revolution. Men frihed er meget mere end det. Tænk på religionsfrihed, frigørelse, økonomisk frihed, normfrihed, kunstnerisk frihed, frihed er simpelthen en del af det at være menneske. Og ikke mindst er ’frihed’ en følelse inde i dig selv.

 

Ordet ’frihed’ er fint beskrevet i montrerne i udstillingsrummet. Det er ikke alt du kan se helt tydeligt, da der er lidt dunkelt og skygger falder på nogle af teksterne, så de desværre ligger i mørke. Men som helhed får du opfrisket, hvad ordet frihed også kan indebære.

 

Thorvaldsen har i mange af sine skulpturer, direkte eller indirekte indlagt et frihedsbegreb. Udstillingen fokuserer på otte skulpturer, der hver i sær symboliserer en, skal vi kalde det, ’frihed’. Det er dejligt, at særudstillingen for en gang skyld foregår i stuen i den lyse sidegang til højre og i forhallen.

 

Når du kommer ud fra særudstillingens hovedrum, går du ud i sidegangen og møder den første skulptur: Hyrdedrengen. Drengen sidder på en klippe med sin hund. Selvom de er på arbejde, er der tid til et lille hvil og Thorvaldsen har fanget øjeblikket, hvor alt ånder fred. De oplever nuets ro i naturen og nyder den frihed et lille afbræk i dagligdagen giver.

 

På vej videre ses: Ganymedes med Jupiters ørn, som symbol på frihedens og fredens skønhed- og skrøbelighed. Nu har jeg ikke i sinde at fortælle om alle de håndplukkede værker, men blot et par stykker. For denne måde at kuratere en udstilling på, i disse rammer, er genial. Du byder publikum på en tur rundt i udstillingslokalerne og samtidig med de udvalgte værker er ekstra i centrum, ser du alle de andre smukke statuer.

 

Ude i forhallen er valgt fire statuer og en af dem er et Monument over Johann Gutenberg med reliefferne, Opfindelsen af de bevægelige typer og Bogtrykpressens opfindelse. Gutenbergs opfindelse af en trykpresse, hvor enkelte bogstaver og tegn kunne sammensættes individuelt, var revolutionerende. Man kunne pludselig masseproducere, distribuere og ’frisætte’ viden. Bøger, tryksager alt, kunne gøres til alle mands eje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Johann Gutenberg

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunst er ‘frihed’

Kunst er selvfølgelig også frihed til at tegne et tidsbillede af et lands samfundstilstand i nuet. Eller udtrykke globale samfundskritiske emner, som f.eks. klimakrisen. Disse ’snapshots’, øjebliksbilleder, kan være nyttige i samfundsmæssig sammenhæng, men ofte er de døgnfluer. Værker der henfører til almengyldige begreber, vil altid fortsætte med at eksistere, som f.eks. Thorvaldsens skulpturer.

 

 

 

 

 

Thorvaldsens Museum: FRIHED – udstillingen kan opleves til og med 15. juni 2025

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Johann Gutenberg

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Thorvaldsens Museum: FRIHED – se mere her

 

 

 

 

Thorvaldsens Museum: FRIHED er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm