BOGANMELDELSE: Ben Woodhams “LAND”
Illustrerede vandringer i det bornholmske kulturlandskab
✮✮✮✮✮
‘ …… jeg genkender med glæde de beskrevne naturområder, der er gengivet så smukt bogen igennem …..’
– Niels Lyksted, KULTURINFORMATION
Ben Woodhams seneste bog “LAND” handler om 52 gåture på Bornholm. Men bemærk: det er ikke endnu en guide med forslag til aktiviteter for solskinsøens mange turister. Tværtimod er der tale om en meget personlig beretning om ugentlige gåture fra solopgang til solnedgang på alle årstider – uanset vejr og vind. Og den slags udflugter er det vist de færreste, der har mod på.
Men det gælder bestemt ikke Ben Woodhams, som i 2008 flyttede fra Brighton i Sydengland til Bornholm, hvor han har opbygget en karriere som kunstner, illustrator og underviser.
Hensigten med at slå sig ned på solskinsøen var oprindeligt, at Woodhams ville undersøge menneskets forhold til naturen. Derfor tegnede og malede han primært fugle, som han tydeligvis har stort kendskab til. Senest har han givet sig til at registrere ændringer i landskabet gennem tid og rum som følge af menneskets udnyttelse af naturen. Det man med et fint ord kalder det antropocæne landskab.
Kunstneren og forfatteren Ben Woodhams på en af de 52 vandreture i bogen. Jo, der var også dage med sol!
Uortodokse ruter i kulturlandskabet
Man kan undre sig over bogens titel “LAND”, for Bornholm er som bekendt en mindre ø i Østersøen, men forklaringen er, at Ben Woodhams for fem år siden udgav bogen “KYST”, hvor han på samme måde tog på 52 vandreture, en for hver uge i året. Dengang gjaldt det den stort set uberørte natur langs kysterne, mens turene i den aktuelle bog som nævnt er foretaget i det menneskeskabte kulturlandskab inde på øen.
De uortodokse ruter kortlagte Woodhams ved hjælp af GPS-appen på mobiltelefonen. Siden overførte han oplysningerne minutiøst til et kort i bogen. Bogens illustrationer blev indført i en lille skitsebog og på akvarelpapir, der blev gemt mellem to tegneplader.
Marker set fra Flæskedalsvej, mod nord.
Det vådeste år i mands minde
Små hurtige skitser udførte Woodhams stående, mens større akvareller blev udført siddende på en udfoldelig skammel – ofte i ly af en pressening. Bogens illustrationer blev nemlig udført i 2023, der vist var det vådeste år i mands minde. Regn, tåge slud og sne blev et tilbagevendende tema på linje med den op- eller nedgående sol.
Vandringerne var nøje planlagt. Før hver udflugt gennemgik Ben Woodhams nemlig gamle illustrationer og bøger, der viste billeder af gårde og landmænd. Gårdnavnene er i dag stort set de samme som på de gamle kort, men bortset fra det, var alt andet anderledes. Øen var i en evig forandring fra landbrug, til udvinding, til skovbrug, til industri og rekreation.
I dag er der iflg. bogen over 600.000 svin per kvadratkilometer – ti gange så mange som EU-gennemsnittet – gemt væk i kæmpe grisestalde over hele øen. Og det lyder skræmmende.
Alligevel oplevede Woodhams også positive ting i kulturlandskabet. Mange husmænd har nemlig plantet træer, sået vilde blomster og gravet damme for at vise, at de stadig har en dyb forbindelse og kærlighed til jorden. Og gamle drænrør er blevet fjernet til gavn for øens biodiversitet.
Solopgang II, Krasmose fra Nordre Lyngvej.
Den ensomme vandringsmand
Ben Woodhams 52 vandreturene gengives i kronologisk rækkefølge begyndende med den 6. januar 2023. Den dag bød vejret på sne, slud og regn – en cocktail der ville få de fleste mennesker til at opholde sig indendøre, hvis det var muligt.
Ikke underligt måtte vores ensomme vandringsmand notere, at han kun fik snakket med en enkelt person i løbet af dagens godt seks timer med dagslys. Til gengæld kunne han glæde sig over fuglelivet. Ikke mindre end 22 arter blev observeret denne dag.
Biogas
Meget bedre blev vejret ikke i de følgende dage. Af mangel på selskab funderer vandringsmanden over anvendelsen af biogas på Bornholm, som han havde fået tæt ind på livet i form af en forestående mega-udvidelse af et biogasanlæg tæt ved hans bopæl.
Et møde med et forladt hus får forfatteren til at tænke over tidens gang. Var det bedre i “gamle dage”? Men hvad dækker dette begreb egentlig over? På Bornholm skal man nemlig gå over fem et halvt tusind år tilbage i tiden for at finde de tidligste bygningsværker. Og den slags skal man sætte pris på. I en jættestue ved Hallebrøndshøj fik vores vandringsmand nemlig endelig mulighed for at finde varmen for en stund i gravkammeret.
Men nutiden presser sig atter på. Vandringsmanden betragter på afstand nyere byggeri udført af mennesker. En rodet horisont med kæmpe haller, siloer, vindmøller, vandtårn og alt muligt andet dukker op.
Åen løber gennem Bøgebjerg skov.
Svinefarm, vindmøller og solceller
Vi er nu kommet til foråret, hvor forfatterens optegnelser viser hele 43 fuglearter. Den fortsatte mangel på menneskelig kontakt fører nu til tanker om biogas, greenwashing, den “grønne omstilling” og biodiversitet. Anledningen er mødet med Graanakkevej, der byder på en svinefarm, vindmøller og solceller.
Hvad er dette landskab? Hvad er dette land? Hvad i alverden laver vi? Denne type spørgsmål stiller forfatteren, mens han befinder sig i den bidende kulde i Sydbornholms øde, industrialiserede kulturlandskab.
Et lyspunkt indfinder sig ved Strandmarksvejen, der var blevet braklagt eller “rewilded”. Her var der ifølge Woodhams et rigt dyreliv. Han oplevede traner, som åd sammen med rådyr og harer, under et kor af energisk lærkesang. Der var varmere dage forude. 73 fuglearter var registreret indtil nu.
Fortid og nutid mødes atter
Rundturen på solskinsøen er nu nået til Sose på Sydbornholm. Og for en gangs skyld var der 15 timer med sol. Her skal transformerstationen til “Energiøen” formentlig bygges for at samle energien fra to havvindmølleparker. Det vil utvivlsomt komme til at betyde en helt anderledes indgriben i landskabet end hidtil, forudser Woodhams.
Ikke langt derfra ved Vasagård mødes fortid og nutid atter. Området er et af de vigtiste steder i Danmark historisk set. En stendysse blev opført her i den tidlige bondestenalder for 5.500 år siden. Senere fulgte en jættestue, og endelig blev begge dele kombineret til én gravhøj. Her har begravelser og andre rituelle aktiviteter fundet sted gennem tusinder af år.
Og sådan fortsætter den ensomme vandringsmands illustrerede fortællinger om ture i det bornholmske landskab, som næppe nogen andre ville give sig ud på.
Vurdering
Denne anmelder har selv boet på Bornholm i knap tyve år, så jeg er fuldt fortrolig med de beskrevne lokaliteter og samfundsudviklingen på solskinsøen, selvom jeg forlod den tilbage i 1991.
Jeg genkender med glæde de beskrevne naturområder, der er gengivet så smukt bogen igennem. De spontant udførte akvareller er meget stemningsfulde og fremstår i al deres enkelthed langt mere levende, end de ville have gjort i mere gennemarbejdede versioner.
Ben Woodhams slipper imidlertid for nemt hen over problematikken om samfundsudviklingen i relation til naturen på Bornholm. Det bliver ved nogle få strøtanker hist og her. Til gengæld fokuserer han på landskaberne og sit speciale: fugle. Og det gør han fremragende. Hele 135 fuglearter har han set og hørt på sine 52 gåture.
I bogens supplement kan man få et klart overblik over de strabadser Woodhams har gennemlevet i form af tilbagelagte afstande, vindforhold og nedbør. Hertil kommer naturligvis også antallet af gennemførte skitser og fuldførte billeder.
Jættebolden (eller på bornholmsk Jættebujl), Svartingdalen, udsnit. En sagnomspunden sten, der er 4 x 3,5 m stor og 3 m høj, rødlig granitblok.
Tosproget
“LAND” er tosproget: på dansk og engelsk. En udmærket idé, men hvorfor indlede med de engelske tekster? Bogen handler om Bornholm, og hovedparten af læserne er formentlig danskere. Forvirrende bliver det specielt i de korte opsummeringer, hvor de to sprog er vanskelige at holde adskilt rent grafisk. Hvert sprog burde have haft sin egen spalte.
Disse indvendinger til trods er bogen en velkommen hyldest til Bornholm med den ufatteligt smukke natur, som vi naturligvis skal værne om. Lad os håbe, at samfundsudviklingen og naturen kan gå hånd i hånd. “LAND” dokumenterer overbevisende, hvad der står på spil.
NB! Forlaget har tillige udgivet bogen “53 ture for gangbesværede – Bornholm”. Men det er utvivlsomt en helt anden historie!
Forlaget Hakon Holm: Ben Woodhams “LAND”. Udgivet i samarbejde med NaturBornholm. En stor indbunden coffee table bog (hardcover), 300 x 250 mm, 208 sider. Pris: 400 kr.
BOGANMELDELSE: Ben Woodhams “LAND” – se mere her
Tidligere har vi også anmeldt: Sabber – en original papirklipper
Se også anmeldelsen af 111 STEDER PÅ BORNHOLM – her
BOGANMELDELSE: Ben Woodhams “LAND” er skrevet af Niels Lyksted, KULTURINFORMATION. Redaktion: Jesper Hillestrøm