Teater

Café Liva: SÅ LANGT, SÅ…DAN?

En kabaret af og med Jacob Morild

Café Liva: SÅ LANGT, SÅ…DAN?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Café Liva: SÅ LANGT, SÅ...DAN?

Foto: Brita Fogsgaard

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

‘ …….. en velspillet forestilling og man føler sig underholdt ….’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

Kabaret er en gammel velkendt og afprøvet genre. Konceptet stammer fra Frankrig og det siges, at den første kabaret var på Chat Noir i 1881. Ideen har senere spredt sig over hele den vestlige verden. I begyndelsen af 1900-tallet, var europæisk kabaret kendt for at huse tidssvarende kultur og debat, i kraft af sang og satire. Mange lande i Europa havde en kabaret, hvor kunstnere, debattører og samfunds interesserede mødtes i nattelivet og det bevirkede, at fællesskaber voksede.

 

Tidligere i Danmark var en kabaret et spisested eller en restaurant med underholdning. Kabaretten er lidt mere intim underholdning på mindre steder end en revy. Den kan enten være en improviseret forestilling eller være lagt i faste rammer. Kabareten behandle f.eks. aktuelle, satiriske eller politiske emner. Det er fantastisk, at man har bevaret et sted i Danmark, hvor man spiller kabaret, nemlig på Café Liva. Den er den eneste kabaretbåd i Danmark og er en fast eksisterende kabaretscene. Café Liva producerer cirka 3 – 5 kabareter om året. Flere af forestillingerne sendes på landsdækkende turné hvert år.

Jacob Morild

Jacob Morild er en skuespiller man ikke kan komme udenom. Han er autodidakt og har været aktiv i teaterverdenen siden midt firserne. I dag er han kunstnerisk leder på Café Liva. Det har han været siden 1999. Jacob Morild har medvirket i utallige teaterforestillinger og produceret flere radioudsendelser bl.a. radiosatire på P3. Morild har endvidere været tekstforfatter for flere sommerrevyer og er kåret som årets revyforfatter fire gange.

Første akt – SÅ LANGT, SÅ…DAN?

I sensommerens kabaret på Café Liva, møder vi Jacob Morild, der indtager scenen som beruset ægtemand. Han fortæller lystigt om sin kones mislykkede skønhedsoperationer, mens han bøvser og hikker sig igennem en morsom monolog. I andet nummer bliver der vittigt jongleret rundt i nogle af bibelens skrifter, hvor Hans Engel kaster bøger på Moses bål i ørkenen. Så begynder det at blive lidt mere tungt og alvorligt, når Morild spidder Danmarks kolonisering med slaveri. Numrene bliver elegant kædet sammen som perler på en snor.

 

Der skal være en prygelknabe og den udvalgte er Alex Vanopslagh, formand for Liberal Alliance, hvis motto er: Du kan godt. Morild står og vifter med en bog med Vanopslaghs billede på, og indleder en længere opsang af de borgerlige værdier, kontra resten af partierne. Vælgervejledning er en gennemgang af samtlige parties politiske slogans. Det er vældig fikst sammensat og med morsomme pointer. Men da Morild starter forfra, begynder nyhedens interesse at forsvinde. Det er et langt indslag, men vi når frem til det der er pointen: Statsministerens fravær hele sommeren i offentligheden.

 

Som sådan er det ikke nødvendigt minutiøst at gennemgå samtlige numre, dog er der nogle der fordrer mere omtale end andre. For aftenens sjette nummer byder på en dagligdags blues, hvor en mand har glemt at tage sine bukser på inden han skal ud ad døren. Han er stresset. Det er også det en kabaret kan og skal, handle om noget genkendeligt og nært. I Flirt bliver det trættende med gentagelserne om racisme, metoo, eskimoer og slaveri. Det ER forstået. Det er strålende at vi bevidstgøres om alle fortrædelighederne i verden og at de bliver belyst, men det bliver for meget med så megen politiske korrekthed.

 

Første akt slutter med Filatelir. Den velkendte sætning: Vil du med hjem og se min frimærkesamling, bliver dissekeret ned i detaljen, med Morild iført underbukser med frimærker på. Det bliver moraliserende. Han revser ikke samfundet på en spiddende facon, men er anklagende mod det etablerede og bestående.

Anden akt

En gammel falleret rockstjerne starter anden akt. Igen noget vi alle kan forholde os til, nu hvor nærmest halvdelen af de optrædende rockmusikere har passeret de 75 år. Alle kendte bands har fået er riveval. Den sad lige i skabet. Et nummer om krisestyring med Morild iklædt fløjlsjakke, som coachen der skal fyre og ikke styre, kommer langsomt i gang, men hen ad vejen viser han sin stærke skuespilteknik. Ensom handler om ensomhed på mange måder. Igen er Morild fremragende i sine iagttagelser, når det drejer sig om den menneskelige eksistens. Vi nærmer os slutningen og i næstsidste nummer bliver det for langtrukkent. Brug af Facebook og skærmen i det hele taget. Alle generationer og flere fagkategorier får en over nakken. Hyggelig finale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Café Liva: SÅ LANGT, SÅ...DAN?

Tegning: Ole Fick

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forestillingen bringer intet nyt under solen og jeg savner nogle flere aktuelle tekster. Det er en svær balancekunst at brygge et onemanshow sammen, med alle de ingredienser der skal til, for at få folk til at more sig. Det lykkedes stort set for Jacob Morild. Alt i alt er det en velspillet forestilling og man føler sig underholdt. Café Liva er et hyggeligt besøg værd i Nyhavn. God fornøjelse.

 

 

Café Liva: SÅ LANGT, SÅ…DAN? Medvirkende Jacob Morild. Tekst og musik: Jacob Morild. Musik: Filatelir og Rock On-Morten Wedendahl. Musik: Så langt-Nicolai Majland. Lys-og lyddesign: Kenneth Kreutzfeldt. Forestillingen slutter 2. september 2023.

 

 

 

 

 

Café Liva: SÅ LANGT, SÅ…DAN? – se mere her

 

 

 

 

 

 

Café Liva: SÅ LANGT, SÅ…DAN? er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm