Copenhagen Phil: 60 minutes of MAGT
10 års jubilæumsshow
Foto: Kim Matthäi Leland
✮✮✮✮✮
‘ ….. noget af det morsomste jeg længe har set ……’
– Louise Frevert, KULTURINFORMATION
Stemningen strømmer en i møde, når man træder ind ad dørene til nok Danmarks smukkeste koncertsal. Konservatoriets Koncertsal, tidligere Radiohuset, er et arkitektonisk mesterværk. En unik perle med en sjælden fin akustik. Den er tegnet af Vilhelm Lauritsen i 1938, men pga. af anden verdenskrig blev den først indviet i 1945. Bygningen emmer af historie og du træder ind i en slags tidslomme. Selv toiletterne er renoveret og forblevet tro mod det oprindelige. Hvide slagterfliser på væggene og trædøre. Det er eminent. Selve koncertsalen er et kapitel for sig selv. Rummet har plads til 1058 tilskuere, fordelt på tre etager. Med næsten lige mange på hver etage. Rummet er udnyttet til fulde og alle hører lige godt. Der er plads til et helt symfoniorkester samt solister på scenen.
60 minutes of MAGT
Aftenens teaterkoncert er med satiregruppen Magt. Den består af seks gennemmusikalske fyre, som fra begyndelsen har valgt helt deres egen stil. På en måde er den svær at definere, for det er umuligt at sætte disse seks humørbomber i bås, så det er en blanding af satire, gammeldags revy, standup, John Cleese, spiddende humor og meget mere. Alle seks har forskellige akademiske baggrunde, og fandt sammen under studiet. De har i årenes løb forfinet deres stil og de slipper af sted med selv de værste uforskammetheder. Simpelthen fordi det bliver leveret med charmerende smil, stor musikalitet og ikke mindst et usædvanligt vid.
10 års jubilæumsshow
Jonas, Steffen, Morten, Christoffer, Thomas og Mads har valgt at sammensætte aftenens program med nogle numre fra deres 10-årige bagkatalog til helt spritnye. Ingen tvivl om at de er samfundsrevsere. Det første nummer er da også en stikpille til regeringen og understreger kritikken med røde klovne næser. Man ville tro det næsten var for patetisk, men det går rent hjem, takket være den blændende aflevering. De er alle seks imponerende ’musikanter’. Deres stemmer klinger godt sammen og de har formået at finde hver deres type i flokken. Magt blev for alvor kendt, da de under corona sendte musikalske videoer ud, som blev set af flere millioner mennesker.
Satiriske øretæver
Det er jo et jubilæumsshow, så vi bliver også præsenteret for et par gamle kendinge. Først Lucky, den nigerianske pirat, som i kampens hede mistede sit ene ben og kom med hjem til Danmark. Her vidste ingen helt hvad de skulle stille op med ham, samtidig med at de danske politikere aldrig før havde skullet tage stilling til at huse en pirat. Teksten er sardonisk ondskabsfuld og rammer lige i solar plexus. Videre til endnu en gammel kending om SF, der altid har alle mulige meninger om de andre partier, men ikke helt ved hvad de mener om sig selv.
Koncertsalen – i selvsving
Kvalitetsmæssigt er gruppen meget homogen og er lagt an på at den skal opfattes som en helhed, men nummeret ’Æresdirigenten’ fik salen i selvsving. Denne ranglede høje mand, der er dirigent, skal dirigere orkestret uden arme. Det er noget af det morsomste jeg længe har set. Jonas har kropssprog der ville gøre John Cleese misundelig. I det hele taget har han en bemærkelsesværdig udstråling.
Intelligent komik
Men det er som ensemble, at de trækker trumfer hjem. Deres såkaldte kvad om Grønland er mere aktuelt end nogensinde og de demonstrerer at de til fulde mestrer at synge a cappella. De serverer et besk nummer om det danske forsvar på melodien ’Fra Engeland til Skotland’, hvor de menige soldater ikke aner deres levende råd, indtil Troels Lund Poulsen kommer ind og ordner det hele til Admiralens vise for at skifte over i det gamle Otto Brandenburg nummer: Susanne, Birgitte og Hanne. Det er intelligent komik, når det er bedst. Klimaet for også lige en sang med fra de varme lande. Der er en opsang til Trump og sølvpapirhattene, der sætter tingene i perspektiv.
Aftenen slutter med en, som de selv siger, Walk Down Memory Lane. Liberal Alliance får en blues med på vejen, skrevet i 2015, om deres tiltrækning på de unge og smarte, og de konservative får en ’rap’ der ganske vist er fra 2017, men som er lige så aktuel som dengang, de ved stadig ikke helt hvad de vil. Alle partihopperne, der er gået over til Socialdemokraterne, ved man ikke hvor man har. De radikale føler sig altid bedre end alle de andre og Dansk Folkeparti vil være hele landets faderfigur. De nye borgerlige blev heller ikke skånet og Uffe Elbæk, lallede rundt, mens hans partistøtter dansede i regnbuefarvede tyl skørter. Det vakte latter.
Underholdning fra først til sidst
En fornøjelig aften. Du føler dig underholdt fra først til sidst og med Copenhagen Phil, bliver showet løftet op på et højere niveau, også fordi gruppens stemmer kan bære det. Et langt stykke hen ad vejen er det politisk satire, når det er godt. Det bliver på intet tidspunkt tåkrummende eller pinligt. Der er mange interessante tekster. Koreografien er måske noget man bør tage et brush up på. Lidt stift ind imellem, man kunne nok rette lidt til, uden det bliver kunstigt. For jeg er helt med på hvad hensigten er, men det kan også blive for ’flat’, når alt ellers kører velsmurt og smidigt.
Hvis du ikke allerede har set et af deres shows, kan det varmt anbefales.
Foto: Kim Matthäi Leland
Copenhagen Phil: 60 minutes of MAGT. Konservatoriets Koncertsal. Medvirkende: Jonas Stimose-Steffen Jespersen-Morten Munk-Christoffer Christensen-Thomas Neergaard-Mads Andersen samt Copenhagen Phil. Magt kommer til Aarhus 5. og 6. september 2025 i Musikhuset med Aarhus symfoniorkester. Instruktør: Pelle Koppel. Arrangør: Nicolaj Kornerup. Dirigent: James Sherlock
Copenhagen Phil: 60 minutes of MAGT – se mere her
Copenhagen Phil: 60 minutes of MAGT er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION
Redaktion: Jesper Hillestrøm