Det Lille Teater: TJU BANG
© Emilia Therese – all rights reserved
✮✮✮✮
‘ ….. alle de medvirkende er supermusikalske. De synger og spiller sig igennem forestillingen med overbevisning, så det batter ….’
– Louise Frevert, KULTURINFORMATION
En musical for små børn, det er storslået. Jeg har aldrig tænkt på det fænomen som eksisterende, men det er et fakta med TJU BANG. KULTURINFORMATIONs medanmelder Astrid er ganske vist fem år, selvom forestillingen er for børn op til fire år, men nej, den morer alle. Jeg vekslede et par ord med en mor ved siden af mig der ordret sagde: ‘Skønt at der er børneforestillinger, hvor de voksne også synes det er sjovt!’ – Astrid og jeg er helt enige.
En musical
Vi vender lige tilbage til det med musical. Nogle vil sige, at det er denne forestilling ikke, men det er den. En musical er et stykke/skuespil med hovedvægt på sang og dans og det er TJU BANG. Forestillingen får børnene til at være stille og fokuserede. De var simpelthen fascinerede af hvad de oplevede på scenen. Jeg er nødt til at tilføje, at det ikke var børnene der utidigt kommenterede forestillingen som for at tydeliggøre handlingen, det var de voksne: Nej, kan du se månen? Hun har to forskellige sko på! Osv. Ungerne havde allerede set og forstået det hele og efterhånden forstummede kommentarerne. Det var meget sjovt at opleve.
© Emilia Therese – all rights reserved
Godnat og sov godt
Månebarnet, Mathilde Eusebius, vil ikke sove. Hendes forældre siger godnat, flere gange, men når natten kommer, er der så meget andet man har lyst til end at sove. Man kunne vække bamserne og lege med dem, fange snefnug, plukke ’halløjsenbær’, spille bold, kun gå på bare fødder og meget andet. Der er ingen grænser.
Indlevelse hos skuespillerne så det batter
Månebarnet spilles af Mathilde Eusebius. Mathilde er indlevende og har en naturlig sødme. Hun er også god til at få børnene med på få udvalgte steder. Og det er godt, ellers kan det ofte tage overhånd og salen mister koncentrationen. Hun spiller helt i teksternes ånd og synger godt. Ludvig Brostrup og Jela Natius Abilgaard spiller både månebarnets forældre og alle de ’nattefigurer’. Ludvig Brostrup er ham der er lidt bange, måske har lidt allergi, er sart, sky, tilbageholdende, et godt spejlbillede for børnene, for han bliver lidt modig til sidst! Hans lidt kejtede kropssprog og barnlige attitude, er perfekt forståeligt.
Jela Natius Abilgaard er både den kærlige mor og skrap fantasifigur. Jela spiller godt som den skrappe dame, der bliver sød og blød. Alle de medvirkende er supermusikalske. De synger og spiller sig igennem forestillingen med overbevisning, så det batter.
© Emilia Therese – all rights reserved
Autonomi – hos små, såvel som store
Alberte og Thomas Windings sangtekster er almen gyldige og derfor kan alle generationer forholde sig til dem. Hvem har lyst til at høre efter hvad de voksne siger? Er der nogen der har lyst til at børste tænder? Er der nogen der gider sidde stille ved bordet? Musikken er iørefaldende og fænger med det samme og et budskab glider altid bedre ned, hvis det bliver serveret smukt.
Teatret er charmerende og hyggeligt. Der kan være 80 personer og utroligt nok kan alle se. Teatret er indrettet som et mini amfiteater.
Scenograf & kostumedesigner Nadia Nabil har skabt en smart fleksibel scenografi. Utroligt hvordan det lille scenerum bliver forvandlet, fra børneværelse, til et skib der er på de vilde oprørte have og til en dejlig have med masser af bær. Det fungerer godt.
Astrid var meget begejstret. Hun fik selvfølgelig flere nuancer med end de helt små børn, men det er kun godt. Astrid kunne godt lide Månebarnet. Jeg spurgte om hun ikke var fræk fordi hun ikke ville sove, men Astrid syntes hun var sød og hun sov jo også til sidst! Alt i alt en dejlig forestilling for alle. Astrid ville meget gerne med igen.
© Emilia Therese – all rights reserved
Det Lille Teater: TJU BANG. Medvirkende: Mathilde Eusebius, Ludvig Brostrup, Jela Natius Abilgaard. Tekstforfatter: Alberte Winding, Adelaide Bentzon. Instruktør: Adelaide Bentzon. Scenograf & kostumedesigner: Nadia Nabil. Kostumier: Gunilla Nordby. Komponist: Jan Rørdam. Musik: Jan Rørdam, Aske Bentzon, Alberte Winding. Sangtekster: Alberte Winding, Thomas Winding. Rekvisitør: Karin Rentsch Jørgensen. Lysdesigner: Rasmus Nordal Jørgensen. Scenemester: Morten Lyster. Teknik og afvikling: Rasmus Nordal Jørgensen, Morten Lyster, Oskar Sass. Forestillingen slutter 16. april 2025.
Det Lille Teater: TJU BANG – se trailer her
Det Lille Teater: TJU BANG – Find legemanuskript og se mere her
Det Lille Teater: TJU BANG er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION
Redaktion: Jesper Hillestrøm