Litteratur

HVORFOR DET? – en boganmeldelse

 

HVORFOR DET? – en boganmeldelse

 

 

 

HVORFOR DET? - en boganmeldelse

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

Dette lille opslagsværk er et næsten uundværligt stykke inventar i ethvert hjem. Sproget forandrer sig hastigt og det skal det også, men dansk er et lille sprog og derfor er det vigtigt at vi bevarer vores ordforråd og husker vores gamle talemåder. Der er mange udtryk, der er ved at gå i glemmebogen eller decideret bliver udlagt anderledes end oprindeligt ment.

Værn om sproget

Nogle vil måske mene, at det kan være ligegyldigt, da vi til stadighed bliver mere og mere globaliserede, så vores sprog bliver præget af fremmedsprog. Det er det jo i forvejen, så skal vi ikke prøve at holde fast i vores sprogtradition og lære vore børn og unge, at det danske sprog både er rigt, humoristisk og alsidigt. Vi bryster os af, at den danske humor er helt speciel, men det er vores talemåder så sandelig også. Det kan næsten ikke blive mere dansk. Vores sprog og traditioner skal vi holde fast i, det er den vigtigste del af vores kulturarv.

Bjørnetjenesten

Min interesse for at genopfriske danske talemåder opstod en aften på vej hjem i metroen, hvor nogle unge mennesker, vel omkring 16-18 år, højlydt stod og fortalte om deres egne fortræffeligheder, da en af dem siger: Jeg gjorde ham en kæmpe bjørnetjeneste og betalte hans sandwich. Jeg kunne ikke lade være med at smile, men blev klar over, at han troede at ”en kæmpe bjørnetjeneste” var positivt og ikke negativt, som det oprindeligt er. Nemlig at det ville handle om en misforstået hjælp, der ville skade mere end at gavne.

 

Jeg kunne så senere erfare, at det var en hel almindelig tendens blandt unge mennesker, at mange udtryk havde mistet deres oprindelige betydning og fået en hel ny og misforstået mening. Tænk nu hvis det bliver sådan, at vi grundlæggende vil kunne misforstå hinanden, fordi vores sprog simpelthen ikke bliver husket på den rigtige måde og med den originale terminologi?

Talemåder

Det er næsten umuligt at vælge et par gode og slående talemåder fra bogen, da de alle har en fascinerende betydning. Et par enkelte skal dog fremhæves:

Kø ved håndvasken

Vaske sine hænder, er når man fralægger sig ethvert ansvar. Man siger: Jeg vasker mine hænder. Det har fra middelalderen været et tydeligt juridisk tegn på, at den anklagede var uskyldig når vedkommende vaskede sine hænder, så alle kunne se det.

Ræven

Et udtryk som: Han har vist en ræv bag øret, betyder at man enten er snu eller underfundig. Helt tilbage fra oldtiden er ræven blevet anset for at været et listigt, snu og snedigt dyr. Udtrykket rævestreger, betegner en person der er lusket eller skal til at være det. Et helt vidunderligt ord der relaterer til ræven er: Rævesøvn, en der foregiver at sove.

At skyde nogen noget i skoene

Nu et af mine ynglings udtryk: At skyde nogen noget i skoene, er når man beskylder en person for noget vedkommende ikke har gjort, eller pådutter andre en mening, de aldrig har givet udtryk for. Udtrykket kommer fra en tid, hvor omrejsende håndværkersvende var en del af hverdagsbilledet. De sov ofte sammen, og havde en af dem stjålet noget fra værtsfolkene og der var risiko for at blive afsløret, kunne man diskret liste tyvekosterne ind i en andens sko, for at aflede opmærksomheden fra en selv. De fleste af os tager disse talemåder med selvfølge, men hvor mange af de helt unge kender dem?

 

Det er en sand fryd at læse dette lille og vigtige opslagsværk. Det er alletiders gaveidé. Den kan læses og forstås af næsten alle i alle aldre. Eller den kan bruges som en slags quizbog, hvor man skal se om udtrykket er genkendeligt. Lad os bevare vores rige og smukke sprog. God fornøjelse.

 

 

HVORFOR DET? – Talemåder og traditioner. Skikke og symboler. Forfattere Mogens Eilertsen og Mette Eilertsen. Udgivet på forlaget Frydenlund.

 

 

Se mere om HVORFOR DET? – en boganmeldelse her

 

 

 

 

HVORFOR DET? – en boganmeldelse er skrevet af Louise Frevert, KULTURINFORMATION