Naturhistorisk Museum: Vild Fotokunst
Anmeldelse af udstillingen Wildlife Photographer of the Year 2022
Fotograf: © Brittany Crossman. Wildlife Photographer of the Year
✮✮✮✮✮✮
‘ …….. en udstilling der appellerer til alle ……’
– Bo Christiansen, KULTURINFORMATION
Statens Naturhistoriske Museum udstiller frem til 27. august 2023 en imponerende samling naturfotos. Billederne stammer fra en international årligt tilbagevendende konkurrence, hvor de 100 bedste naturfotos udvælges og præmieres, både på grund af deres kunstneriske og tekniske kvaliteter, og ikke mindst fordi de giver en ærlig og autentisk tolkning af naturen.
Udstillingen Wildlife Photographer of the Year er udviklet og produceret af Natural History Museum, London, (siden 1965). Statens Naturhistoriske Museum har sikret sig rettighederne til at vise udstillingen her i landet. Udstillingen er sponsoreret af en række fonde der har som formål at fremme blandt andet kultur, videnskab og uddannelse. Det er ikke første og forhåbentlig heller ikke sidste gang denne udstilling kommer til Danmark. Kulturinformation har tidligere anmeldt den udstilling som blev vist i 2021. Læs anmeldelsen her
På museets hjemmeside præsenteres udstillingen blandt andet således:
”Med alvor, forundring og humor skildrer verdens dygtigste fotografer naturens skønhed og skrøbelighed og deler deres fascinerende fortællinger om billedernes tilblivelse. De mange smukke fotos viser mangfoldigheden af liv på Jorden, og de inspirerer os til at reflektere over menneskets plads i naturen og vores ansvar for at beskytte den.”
Fotograf: © Karine Aigner. Wildlife Photographer of the Year
Kategorier
Billederne er inddelt i en række kategorier, eksempelvis dyreportrætter, adfærd, naturens kunstværker, fotojournalistik, dyr i deres naturlige miljø, og byens dyreliv. Der er også et par kategorier for meget unge fotografer.
Selv om det er knivskarpe øjebliksbilleder, nogle af dem taget på tusindedele af et sekund, så er det meget mere end bare et øjeblik. Hvert billede fortæller faktisk adskillige historier.
Først er der naturligvis selve det øjeblik fotografen fangede. Nogle af billederne skildrer en tilstand, andre rummer masser af action. Hvert billede er tildelt en kort og fyndig, ofte poetisk, titel samt en kort beskrivelse.
Dernæst får vi fotografens korte beskrivelse af billedets tilblivelse, de strabadser det indebar at tage billedet, den tålmodighed eller snarrådighed, og den opfindsomhed der blev mobiliseret.
Hvert billede bliver sat ind i et større perspektiv, det være sig klimaforandringer, industriel udvikling, menneskers enten grådighed eller kærlighed til naturen og livet, og dermed inviteres vi til at reflektere over menneskets plads i naturen og vores ansvar for at beskytte den.
Vi får også de tekniske detaljer, hvilket udstyr og hvilke indstillinger der er brugt for at fange billedet. Mange af billederne er ledsaget af et link til fotografen og vedkommendes øvrige værker samt profil på de sociale medier.
Et eksempel
Lad os tage et eksempel: Dmitry Kokh’s billede med titlen ’I nye rammer’ i kategorien Dyreportrætter. Her deler den russiske fotograf et forunderligt møde med isbjørne, der har overtaget en forladt bosættelse.
Fotograf: © Dmitry Kokh. Wildlife Photographer of the Year
Her kan man så tjekke:
https://www.nhm.ac.uk/wpy/gallery/2022-polar-frame?tags=ed.current
Den korte ledsagende tekst beskriver hvordan fotografen fra sin båd, nær kysten på den lille ubeboede ø Kolyuchin, udstyret med kikkert, navigerer en støjsvag drone tæt på en gruppe på mere end 20 isbjørne der udforsker spøgelsesbyen og den nedlagte vejrstation.
Den perspektiverende tekst fortæller om affolkningen af små afsides arktiske bosættelser efter Sovjetunionens opløsning i begyndelsen af 1990’erne, og om hvordan klimaforandringerne reducerer havisen og dermed presser de nysgerrige isbjørne til at søge nye jagtmarker.
Så følger en kort præsentation af fotografen og hans arbejde med at skabe mindeværdige og smukke billeder, der forhåbentlig kan inspirere folk til at bekymre sig om og bevare naturen. Hans arbejdsmetode beskrives som ’båret af entusiasme og energi – fuld fordybelse, innovativ og fokuseret på at fortælle historier’. Der henvises naturligvis til fotografens hjemmeside, hvor man kan se flere eksempler på hans arbejde.
Om selve billedet får vi at vide at kameraet er et DJI Mavic 2 Pro Hasselblad L1D-20c, og at billedet er taget på 1/320 sek. ved f3.2 • ISO 100.
Mulighed for fordybelse
For hvert enkelt billede er der mulighed for at fordybe sig i sådanne korte, indlejrede historier. Der er både triste og opmuntrende historier. Fotojournalistiske rapporter om enkeltpersoners eller organisationers arbejde for at redde truede dyrearter. Portrætter af dyr i deres naturlige omgivelser eller dyr der søger at tilpasse sig et næsten ødelagt miljø.
Og bag de fleste billeder fortællingen om entusiastiske fotografers bestræbelser på at dele en smuk og intens oplevelse med hele verden. Selv de smukkeste og oprindeligste billeder minder os på en måde om hvor sjælden uberørt skønhed efterhånden er.
Fotograf: © Junji Takasago. Wildlife Photographer of the Year
Noget andet der gør indtryk ved denne udstilling er at opleve publikums begejstring. Nogle er der alene, de står længe ved de enkelte billeder og er tydeligt fordybet i eftertanke. Men mange er der med en ledsager og deler oplevelsen, viser hinanden hvad de har fundet eller hvad der gør særligt indtryk. En del har børn eller børnebørn med. Det er virkelig en udstilling der appellerer til alle, og jeg kan kun anbefale at man oplever den sammen med nogen.
Fakta:
Naturhistorisk Museum: Vild Fotokunst. På udstillingens hjemmeside er der meget mere information. https://snm.ku.dk/udstillinger/wildlife-photographer-of-the-year/
Naturhistorisk Museum: Vild Fotokunst. På Natural History Museum, London’s hjemmeside findes alle billederne og tekster på engelsk. Også billederne fra de sidste 10-12 års udstillinger. Der er mulighed for at søge på alle parametre: biotoper, emner, geografi, dyrearter og meget mere. Tjek det ud her
Naturhistorisk Museum: Vild Fotokunst er anmeldt af cand. scient. Bo Christiansen, KULTURINFORMATION