Interview Kunst Rejser

Wildlife Photographer of the Year

Wildlife Photographer of the Year –

Den mest fascinerende fotoudstilling i 2021!

 

Wildlife Photographer of the Year

Fotograf: © David Cartagena

 

Fra d. 4. januar, og frem til d. 29. august, 2021 kan den internationale, og anerkendte udstilling Wildlife Photographer of the Year ses på Statens Naturhistoriske Museum, i København.

 

Mesterfotografen David Cartagena har besøgt preview af udstillingen

 

✮✮✮✮✮

 

 

Det er en foto udstilling om dyreliv, og naturen, som Statens Naturhistoriske Museum har arbejdet hårdt på at få til Danmark igennem de sidste 3-4 år, og vi kan allerede nu glæde os til de næste udgaver af udstillingen, for museet har sikret sig rettighederne til at vise den de næste 3 år. Udstillingen viser 99 ud af de næsten 50.000 fotos, der er indsendt til den internationale fotokonkurrence Wildlife Photographer of the Year.

 

Udstillingen vises for første gang her i Danmark, så det er perfekt timing, at den bærer et tydeligt dansk præg, idet dyrefotograf og zoolog Mogens Trolle vandt kategorien dyreportræt med et fantastisk billede af en næseabe fra Borneo, der viser abens fredsommelige, og rolige personlighed. Han har endda yderligere et fotografi med i kapløbet om The People’s Choice Award, altså en kategori, hvor offentligheden kan stemme om det bedste foto blandt 25 som Natural History Museum i London har forhåndsudvalgt.

Dedikation

Føromtalte Mogens Trolle har gennem 25 år fotograferet dyr, og fortæller selv, at han brugte en hel måned på Borneo, heraf en uge i mangroven for at fotografere næseaber, og deriblandt hans vinderbillede.

 

Netop den tid og energi fotograferne, der er repræsenteret på udstillingen, har brugt for at få det perfekte billede af et eller flere dyr, er en af de ting, der fascinerer ved udstillingen.

 

Wildlife Photographer of the Year

Fotograf: © Sergey Gorshkov

 

For eksempel blev vinderbilledet af en sibirisk tiger først taget efter 10 måneders utrætteligt arbejde af den russiske fotograf Sergey Gorshkov.

 

 

Fotograf: © Shanyuan Li

 

 

Fotografernes dedikation for at fange det perfekte billede ses også i Shanyuan Li’s billede af 4 sjældne manul unger, også kaldet Pallas katte. Det er et billede Shanyan Li har brugt 6 år på at fange. Det er ganske enkelt en imponerende indsats, som ses i mere eller mindre grad i samtlige fotos i udstillingen.

 

Mogens Trolle i feldten. Fotograf: © Devey Glinister

Kategorierne, og Naturkrisen

Udstillingen er opdelt i 16 kategorier, såsom fugle, pattedyr, planter, og svampe, samt jordens miljø, og kategorien Fotojournalistik, som jeg gerne vil bruge et par linjer på at fremhæve. Den viser nemlig menneskets påvirkning af vores omverden, og den skade vi derved påfører dyrene. Den tydeliggør kort sagt den naturkrise, vi i dag med Museumsdirektør Peter C. Kjærgaards ord er vidne til.

 

 

Fotograf: © Dhiritiman Mukherjee

 

 

 

Naturkrisen er noget, man ønsker at gøre opmærksom på med denne udstilling, ikke for at ødelægge vores humør, men for at anspore os mennesker til handling, og for at tænke over, hvad vi gør, og hvad vi bør undlade at gøre.

 

Han understreger, det er vigtigt, at den historie bliver fortalt for at anspore til handling!

 

Andre kategorier, jeg gerne vil fremhæve, er dem for børn, og unge helt fra 10 års alderen. Det er virkelig skønne fotos, de har fanget, hvoraf flere får en til at smile, via den glæde og umiddelbarhed de udstråler. Man ser tydeligt de unge ser med andre øjne end os, der kalder os selv for voksne. Jeg er dybt imponeret.

 

 

Fotograf: © Laurent Ballesta

Udstillingen

Billederne bliver smukt præsenteret i den 127 år gamle bygning. Udstillingslokalerne er nydelige og neutrale, og udstillingen er virkelig smukt sat op.

 

Fotografierne vises ikke som man normalt ser på fotoudstillinger, hvor fotos bliver præsenteret på papir. I stedet har man valgt at præsentere fotografierne på bagbelyste transparenter, der giver billederne en fantastisk kontrast og klarhed. Normalt er det ikke noget, jeg synes om, men i det her tilfælde passer det virkelig godt til de viste fotografier. Det giver simpelthen billederne liv.

 

 

Wildlife Photographer of the Year

Fotograf: © Ripan Biswas

 

Under hvert foto er der en fin beskrivelse af situationen for fotografiet, udstyret der er brugt, samt de eller det dyr, der er portrætteret. Det betyder også, at man kan bruge lang tid på at gå igennem udstillingen, hvis man fordyber sig i hvert enkelt fotografi. Så sæt god tid af til at opleve udstillingen, og når nu du alligevel er på Statens Naturhistoriske Museum så snyd ikke dig selv for at se den interessante Dinosaurus udstilling, med den imponerende Tyrannosaurus Rex, Tristan Otto. Det er en udstilling, der for øvrigt kan læses mere om her på KULTURINFORMATION.

Er det noget for mig?

Mit svar må være, ja det er det! Jeg kender ingen mennesker, der ikke fascineres af dyr, naturen, og skønhed, og jeg kender heller ingen, der ikke er nysgerrige. Så om du er fotoentusiast, elsker dyr, eller blot som mange andre nyder, og fascineres af naturens skønhed og skaberværket, så er udstillingen helt sikkert noget for dig.

 

 

 

 

Wildlife Photographer of the Year

Fotograf: © Jose Fragoso

 

 

Jeg garanterer for, du fyldes med følelser lige fra glæde til gru, men også dyb taknemmelighed over, at vi mennesker har fået så fantastisk en gave af Skaberen, som naturen og dyrelivet er.

 

“Du lille anemone,
hvor er din Skaber stor!”

– Kaj Munk 1943, i digtet Den blå anemone

 

 

 

 

Hvis du vil vide mere om udstillingen, kan du få viden på udstillingens website www.wpy.dk

Mogens Trolle fotos kan ses på hans hjemmeside www.mogenstrolle.com eller på instagram

 

 

Wildlife Photographer of the Year er anmeldt af Fotograf David Cartagena, KULTURINFORMATION

www.davidcartagena.dk
instagram