AKTUELT Teater

OPERAEN: Eugen Onegin

OPERAEN: Eugen Onegin

 

 

 

 

 

OPERAEN: Eugen Onegin

© Foto: Henrik Stenberg – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

‘ …… Instruktøren Laurie Feldman har lavet en iscenesættelse der får de medvirkende til at funkle …’

 – Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pjotr Tjajkovskij – russisk komponist (1840-1893), er nok mest kendt for de populære balletter Svanesøen, Nøddeknækkeren og Tornerose. Desuden er 1812-ouverturen et af hans glansnumre. Han skrev ni operaer og det er Eugen Onegin og Spar Dame der opføres mest over hele verden. Pjotr Tjajkovskij var en alsidig og produktiv komponist. Han blev uddannet på konservatoriet og var lærer på Moskvas konservatorium 1871-1876. Han var også uddannet jurist og ansat i justitsministeriet i fire år. Han opnåede en popularitet som ingen anden russisk komponist.

 

I Eugen Onegin hører man tydeligt hans udtryksfulde melodier, hans flair for valsekompositioner, den store balscene der åbner tredje akt, og hans passion og store temperament. Sangerne i aftenens forestilling havde fanget Tjajkovskijs stærke indlevelsesevne og følsomhed. Operaen fremkalder de helt store følelser.

Første akt

Madame Larina, Hanne Fischer, og hendes to døtre Olga, Astrid Nordstad, og Tatjana, Sofie Elkjær Jensen, befinder sig på deres landejendom et sted i Rusland, sammen med deres husholderske-Filipjevna, Johanne Bock. Bønderne synger uden for deres vinduer, på vej hjem fra arbejde. Tatjana læser en kærlighedsroman og Olga driller hende. Olgas forlovede, Lenskij, Jacob Skov Andersen, kommer på besøg. Med sig har han sin ven Eugen Onegin, Yuriy Yurchuk. Onegin kritiserer Lenskij for at have valgt Olga som sin udkårne. Han mener det skulle være Tatjana.

 

For Tatjanas vedkommende forelsker hun sig hovedkulds i Onegin. Det er kærlighed ved første blik. Hun skriver et brev til ham, hvor hun erklærer ham sin kærlighed. Eugen Onegin kommer igen for at svare på hendes brev. Han mener ikke at han kan knytte sig til en kvinde og gifte sig med hende. Tatjana bliver slået helt ud.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OPERAEN: Eugen Onegin

© Foto: Henrik Stenberg – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

Anden akt

Da Tatjana har fødselsdag er der arrangeret et bal hos Larina. Onegin har ikke lyst til at tage med, men Lenskij har overtalt ham til at deltage. Der sladres på egnen om hans forhold til Tatjana. Han beslutter sig for at danse og flirte med Olga. Hun finder Onegin charmerende og danser med ham. Lenskij bliver ude af sig selv af jalousi. De to venner kommer op at skændes. Lenskij afsiger Onegin som sin ven og udfordrer ham til en duel. Det har Onegin ikke lyst til, men accepterer. Ved daggry skal de mødes og Lenskij fortryder og synger om sin kærlighed til Olga og sin skæbne. Da Onegin ankommer, bliver begge mænd bevæbnet med pistoler. Ingen af dem er stolte over situationen, men stopper ikke. De skyder og Lenskij falder død om.

Tredje akt

Nogle år senere er der bal hos en adelsmand Fyrst Gremin, Artyom Wasnetsov, i Sankt Petersborg. Onegin er rastløs og kan ikke finde glæde i sit liv. Gremin ankommer til festen sammen med sin kone, Tatjana. Onegin bliver slået omkuld af hendes forvandling. Han vil gøre alt for at vinde hendes kærlighed tilbage og bønfalder hende om at tilgive ham. Tatjana er forundret og tror det er hendes rigdom og hendes sociale status, der har fået Onegin på andre tanker.

 

Et øjeblik er de alene sammen og Onegin tigger hende på sine knæ om at tage af sted med ham. Tatjana er usikker og grædefærdig og minder ham om, at de kunne have været lykkelige, men han forspildte sin chance og beder ham om at gå. Hun indrømmer, at hun stadig elsker ham, men vælger at blive hos sin mand. Onegin bliver ved med at plage hende, men uden held. Tatjana går og lader ham blive alene tilbage.

 

 

 

 

 

 

OPERAEN: Eugen Onegin

© Foto: Henrik Stenberg – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

Unikt ensemble

Det Kongelige Teatres Solister og Kor har aldrig været så velsungne, som i de senere år. Vi ser gang på gang nogle præstationer, der er berusende. Eugen Onegin er ingen undtagelse. Operaen er små 135 år gammel og evig aktuel. Uindfriet kærlighed når det gør mest ondt. En higen efter noget man ikke kan få, men som virker så indlysende og tæt på.

 

Sofie Elkjær Jensen synger Tatjanas parti, med en lidelse og magtesløshed, der gør ondt helt ind i knoglerne. Fra at være den unge lidt naive pige bliver hun den stærke modne kvinde, som selv tager sine beslutninger og ikke lader sig friste af Onegins tilnærmelser.

 

Yuriy Yurchuk er lige nøjagtig så arrogant og nedladende, at man til sidst forstår hvorfor hun ikke vil have noget med ham at gøre. Han er en egoistisk charlatan, der regner med at verden ligger for hans fødder, hvad den ikke gør. Han må sande at ægte kærlighed ikke hænger på træerne. Hans indre kamp kan mærkes ned på sidste række. Hans ven Lenskij, bliver sunget af Jacob Skov Andersen, med en sjælden styrke og følsomhed. Han martres af sin jalousi og dør.

 

Astrid Nordstad som Olga, er yndig med en smuk stemme. Hun er munter og glad og lader sig ikke tynge af livets trættende genvordigheder. I det hele taget er solisterne i topform og det er koret også. Den kraftfulde dynamiske musik har mange korpassager, som bliver forstærket af, at koret er strålende guidet af korsyngemester Steven Moore. Scenografien er stram og enkel. Det får sangerne til at fremstå skarpt.

 

Man ved ikke hvor handlingen foregår eller det helt nøjagtige tidspunkt, kun at kostumerne svagt markerer at det er i midten af 1800-tallet. Der er lavet en stor drejescene der agerer, terræn, balsal, værelse etc. og det fungerer. Instruktøren Laurie Feldman har lavet en iscenesættelse der får de medvirkende til at funkle og koreografien er et fint supplement. Imponerende som alle bevæger sig fikst og elegant. Det er en repremiere af et værk der er tidløst. Her er chancen for at se det, hvis du ikke nåede det i sidste omgang. Formidabelt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Louise Frevert

© Foto: Henrik Stenberg – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

OPERAEN: Eugen Onegin. Medvirkende: Sofie Elkjær Jensen, Jacob Skov Andersen, Yuriy Yurchuk, Hanne Fischer, Astrid Nordstad, Johanne Bock, Artyom Wasnetsov, Kyungil Ko, Jens Christian Tvilum, James Berry, m.fl. Musikalsk ledelse: Marie Jacquot. Iscenesættelse og kostumedesign: Laurent Pelly. Instruktør ved genopsætningen: Laurie Feldman. Scenograf: Massimo Troncanetti. Lysdesign: Marco Giusti. Koreografi: Lionel Hoche. Musik og libretto: Pjotr Tjajkovskij og Konstantin Sjilovskij efter Alexanders Pusjkins roman på vers. Eugen Onegin synges på russisk med danske overtekster af Wenzel de Neergaard. Engelsk oversættelse af dansk overtekst ved Nigel Warrington. Det Kongelige Operakor. Det Kongelige Kapel.

 

 

 

 

 

 

OPERAEN: Eugen Onegin – se mere her

 

 

 

 

OPERAEN: Eugen Onegin er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm