ROGER WATERS: FAREWELL TOUR
Pink Floyd
This is not a drill
Foto: Kate Izor
✮✮✮✮✮
‘ …….. vi svævede over koncertgulvet på et stykke fløjl …..’
– Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION
PINK FLOYD THE WALL filmen (1982, Alan Parker) gjorde et enormt indtryk på mig som teenager. Dette er jeg sikkert ikke ene om. På alle måder et episk og banebrydende værk. En art mixtur af tegnefilm (i dag kaldet animationsfilm) og spillefilm udelukkende båret oppe af musikalbummet THE WALL (1979).
For undertegnede begyndte en rejse, der både gik frem og tilbage i tiden. Rekordalbummet The Dark Side of the Moon skulle man således tilbage til 1973 for at hente frem osv. Endelig huskes også albummet Wish You Were Here fra 1975 – hvilket i øvrigt var det niende i rækken.
Foto: Kate Izor
Den psykedeliske tilgang kunne udmærket nydes uden indtagelse af skadelige stoffer. En bane Pink Floyd var rigeligt. Jeg nød især deres små filmsekvenser og uddrag af ‘samtaler’, der nærmest stemmehørende hviskede budskaber, der i øvrigt på ingen måde var dæmoniske eller overtroiske, men blot ‘kommentarer’ og stemningsbeskrivende lydspor fra filmoptagelser eller andet gøgl. Synthesizere og sampling var en selvfølgelighed. Jeg producerede selv flere malerier i denne periode med direkte gestus til Pink Floyd universet.
Pink Floyd huskes af mange for deres gigantiske verdensturnéer, med nytænkende sceneshows, der overgik den vildeste fantasi. Ofte sås kreaturer (f.eks. grise – med hilsen til albummet Animals, 1977) svævende rundt ved koncerterne og udover det, spillede det visuelle nærmest en lige så stor rolle som selve lyden.
Foto: Kate Izor
Europa Touren
Roger Waters (f. 1944), annoncerede for et par år siden en Farewell Tour. Corona udskød touren, men den er netop i fuld gang. Europa Touren begyndte i midten af marts og strækker sig frem til midten af juni – plus det løse (over 40 koncerter i 14 lande). Det fulde tour-program kan tilgås på https://rogerwaters.com/tour/
ROYAL ARENA dannede ramme om aftenens koncert og ingen blev skuffede. Og der er stadig ledige pladser til den 18. april kl. 20.00, så det er til tasterne nu for at komme i nærheden af denne once-in-a-lifetime oplevelse på dansk grund.
Koncerten i ROYAL ARENA
Roger Waters’ koncert var ikke overraskende en oplevelse ud over det sædvanlige. Publikum blev taget med på en psykedelisk rejse gennem hans musikalske karriere, og det var en aften, som helt sikkert vil blive husket af alle, der var til stede. Åbningsnummeret var Comfortably Numb i en ny udgave – den var nu flankeret af massiv visualitet idet man præsenteres for en art Bladerunner univers sammen med nummeret. Man kan smugkigge nummeret her
Med en sceneopsætning og lysdesign, der var lige så spektakulær som musikken, var der en utrolig intensitet og atmosfære i rummet. Waters’ stemme lød som om den var lige så kraftfuld og følelsesladet som den var i hans ungdom, og publikum sang og dansede med til de velkendte numre.
Foto: Kate Izor
Nyt stof og gamle kendinge
Koncerten inkluderede en række Pink Floyd-klassikere, som publikum var begejstrede for at høre live. Us & Them, Wish You Were Here og Another Brick in the Wall var nogle af højdepunkterne på aftenen, og publikum var ellevilde, da de hørte de velkendte toner.
Waters’ nye nummer The Bar blev også præsenteret, og det blev modtaget godt af publikum. Nummeret havde en mørk og intens lyd, der passede godt ind med resten af Waters’ materiale, og det lød fantastisk live.
Bandet på scenen var utrolig dygtige og samarbejdede godt med Waters for at skabe en fyldig og dynamisk lyd. Jonathan Wilson, Dave Kilminster, Jon Carin, Gus Seyffert, Robert Walter, Joey Waronker, Shanay Johnson (vokal) og Amanda Belair (vokal) leverede alle en fantastisk præstation, og Seamus Blake’s saxofon soloer var en sand fryd for ørerne – det var som trak han et stykke fløjl gennem saxofonen.
Foto: Kate Izor
Waters selv var også en fantastisk performer og musiker. Han spillede guitar, bas og klaver og sang med en utrolig passion og intensitet. Hans Niels Hausgaardske fortælling mellem numrene og interaktion med publikum var også sjovt og engagerende, og han virkede helt klart glad for at være på scenen. Han præsenterede også nye personlige numre ved hans piano, i relation til sin brors død sidste år.
En anden ting, der gjorde koncerten ekstraordinær, var den visuelle præsentation. Store skærme viste billeder, videoer og animationer, der fulgte musikken og skabte en følelse af, at publikum var midt i en film. Lysdesignet var også utroligt imponerende og skabte en smuk og stemningsfuld baggrund for musikken. Og vi blev ikke snydt for svævende får og grise.
En del missioneren
På den guldrandede bundlinie var Roger Waters’ koncert en af de bedste koncertoplevelser, man kan forestille sig. Musikken, stemningen og den visuelle præsentation var alle fantastiske, og det var tydeligt, at Waters stadig har en utrolig passion og kærlighed til musikken, som han gerne vil dele med sit publikum. En del budskaber gik i den politiske retning og man anede en tæt ved prædikende missioneren. Waters bryder sig ikke om amerikanske præsidenter der slår uskyldige mennesker ihjel, han kan ikke lide nazister og forresten kan han heller ikke lide Putins krig. Menneskerettigheder var meget i centrum.
Det var en aften, der vil blive husket af alle, der var til stede, og det var en ære at have været en del af det. Vi svævede over koncertgulvet på et stykke fløjl.
Foto: Kate Izor
Har man ikke fået nok af THE WALL, så kan vi til efteråret opleve en gigantisk satsning ved Østre Gasværks opsætning THE WALL – part 5.
Foto: Kate Izor
ROGER WATERS: FAREWELL TOUR – se mere her
ROGER WATERS: FAREWELL TOUR – se mere fra LIVE NATION HER
ROGER WATERS: FAREWELL TOUR er en koncertanmeldelse af Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION